Huis verkopen Makelaars in de buurt vergelijken Verkoopkosten woning

Kosten verkoop huis: hoeveel verschillen lokale makelaars?

Auteur:
10-08-2021 (laatst bijgewerkt: 03-10-2021)
Leestijd: 3-4 minuten

Met de verkoop van een huis zijn de nodige kosten gemoeid. Een van de voornaamste kostenposten zijn de makelaarskosten, die tussen lokale makelaars soms sterk kunnen verschillen. Het vergelijken van offertes is dan ook een verstandig idee. Benieuwd wat u kunt verwachten? Hieronder schetsen we een beeld van de gemiddelde kosten van lokale full-service makelaars bij verkoop van uw huis.

Wat zijn de gemiddelde makelaarskosten bij verkoop?

De gemiddelde kosten van een makelaar zijn voornamelijk gebaseerd op de makelaarscourtage. De makelaar heeft recht op deze vergoeding na succesvolle verkoop van uw woning. De courtage is een percentage van de verkoopsom en wordt breed geaccepteerd als een eerlijke beloningsconstructie. Hoe hoger immers de prijs waarvoor de makelaar uw huis weet te verkopen, hoe hoger zijn beloning.

Courtages schommelen op landelijk niveau momenteel ongeveer tussen de 1% en 1,5%. Op lokaal niveau zal de bandbreedte in deze percentages niet veel verschillen. In sommige gevallen rekenen verkoopmakelaars daarnaast opstartkosten en intrekkingskosten. Deze verschillen behoorlijk per makelaar en daarom is het zaak om een makelaarsofferte altijd goed te bestuderen.

Hoeveel verschillen de kosten van lokale makelaars?

De courtages van lokale makelaars komen doorgaans overeen met het landelijk gemiddelde. Dit betekent dat de kosten bij verkoop van uw huis duizenden euro’s kunnen verschillen. Stel bijvoorbeeld dat u uw huis voor € 325.000 verkoopt bij een makelaarscourtage van 1%. De makelaarskosten bedragen in dat geval € 3.250.

Is de courtage bij hetzelfde huis echter 1,5% in plaats van 1%? Dan verdubbelen daarmee ook de kosten. U betaalt dan € 4.875 voor exact hetzelfde eindresultaat. In bepaalde regio's liggen de huizenprijzen gemiddeld hoger dan in andere. Deze prijzen hebben invloed op de hoogte van de courtage en daarmee logischerwijs ook op de kosten die u kwijt bent aan lokale makelaars.

Kosten verkoop huis: vergelijk nu lokale makelaars

Tot zover de theorie op basis van de gemiddelden uit statistieken. Hoeveel de kosten van lokale makelaars in de praktijk daadwerkelijk verschillen, hangt af van de regio waarin u uw huis verkoopt. De enige manier om hier uitsluitsel over te krijgen, is door offertes van verschillende makelaars met elkaar te vergelijken.

Via VerkoopmakelaarOffertes.nl doet u dit snel, eenvoudig en vrijblijvend. Geef onder dit artikel uw situatie en wensen op en ontvang meerdere offertes van lokale makelaars. Op deze manier kunt u niet alleen tarieven en kosten vergelijken, maar verzekert u zich ook van gratis verkoopadvies aan huis én een gratis waardebepaling.

Begin direct met vergelijken en krijg direct inzicht in de kosten bij verkoop van uw huis en de verschillen tussen lokale makelaars.