Huis verkopen De beste makelaar kiezen Keuze voor een makelaar

Makelaar kiezen: waar moet ik op letten?

Auteur:
10-08-2021 (laatst bijgewerkt: 30-05-2023)
Leestijd: 2-3 minuten

Wanneer uw huis verkocht moet worden, is het handig om te kiezen voor een verkoopmakelaar. De makelaar weet exact welke verkoopkanalen gebruikt moeten worden en is op de hoogte van de regels en richtlijnen. Zo wordt uw huis niet alleen sneller verkocht dan wanneer u het zelf gaat proberen, u krijgt ook vaak een hogere prijs voor uw vastgoed.

Voordat u aan de slag kunt gaan met een makelaar, moet u kiezen voor de makelaar die het beste bij u past. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn namelijk duizenden makelaars die actief zijn in Nederland. Hoe vindt u de makelaar die bij uw wensen past?

Het vergelijken van de makelaardijen

De makelaars in Nederland mogen zelf hun prijzen en diensten bepalen. Hierdoor zijn er grote verschillen te vinden in de uiteindelijke kosten die betaald moeten worden. Het vergelijken van producten en diensten via het internet is iets dat we als consumenten regelmatig doen, maar het vergelijken van makelaars is geen alledaagse activiteit. U kunt letten op de volgende punten wanneer u een goede vergelijking wilt maken.

Onafhankelijk of aangesloten bij een branchevereniging?

Iedereen kan zich makelaar noemen, ook zonder dat er een opleiding voor dit beroep afgerond is. De makelaars die bij een branchevereniging aangesloten zijn, voldoen echter wel aan alle eisen. Zij hebben een opleiding voltooid en houden zich aan de regels en eisen die door de branchevereniging opgesteld zijn. Kiest u voor een makelaar die aangesloten is bij een branchevereniging, dan hebt u nog een groot voordeel. Wanneer u onenigheid hebt met uw makelaar, dan kunt u aankloppen bij de geschillencommissie. Kiest u een onafhankelijke makelaar, dan kunt u alleen bij de rechtbank terecht met uw geschil.

Opstart- en courtagekosten

Bij het zoeken naar een makelaar zijn de onderlinge prijsverschillen opvallend. De kosten die door bijna elke makelaar gerekend worden, zijn de opstartkosten en de courtage. Bij de opstartkosten gaat het om onderlinge verschillen van een paar honderd euro. Bij de courtage zijn de verschillen vele malen groter. Dit heeft ermee te maken dat de courtage een percentage is van de verkoopprijs van uw huis. Een procent verschil kan al een flink bedrag betekenen. Bij een verkoopprijs van €350.000,- is 1% bijvoorbeeld al €3.500.

Exclusiviteitscontract en intrekkingskosten

Er zijn factoren die niet bij alle makelaars terugkomen. Hieronder vallen het exclusiviteitscontract en de intrekkingskosten. Dat deze niet overal terugkomen, betekent echter niet dat dit niet belangrijk is. Tekent u een exclusiviteitscontract bij een makelaar, dan verbindt u de verkoop van uw huis voor een bepaald aantal maanden aan één makelaar. Zegt u de diensten tussentijds op en verkoopt een andere makelaar uw vastgoed binnen de periode van het exclusiviteitscontract, dan moet u courtage betalen aan beide makelaars.

Een andere kostenpost die zeker meegenomen moet worden bij het zoeken naar een makelaar, zijn de intrekkingskosten. Ook deze zien we niet bij elke makelaar terug. Intrekkingskosten zijn de kosten die gerekend worden wanneer u de opdracht tot verkoop van uw huis intrekt bij uw makelaar. Concreet betekent dit dat u de makelaar moet betalen, ondanks dat uw huis niet verkocht is.

Andere factoren voor het zoeken naar een makelaar

Hebt u de bovenstaande lijst geraadpleegd en bent u er nog steeds niet uit? Kijkt u dan eens naar de manier waarop u de makelaar kunt bereiken, en op welke momenten. Kan de makelaar ’s avonds bereikt worden via WhatsApp, dan is dit een voordeel wanneer u overdag moet werken. Een ander punt waar u zeker op kunt letten, zijn de diensten die aangeboden worden voor de prijs die gerekend wordt. Een duurdere makelaar kan zeker de moeite waard zijn wanneer deze uw huis sneller weet te verkopen tegen een hogere prijs dan een goedkopere makelaar.

Let u er vooral op dat u niet de goedkoopste makelaar zoekt wanneer u gemak en snelheid wilt hebben. U wilt de beste prijs kwaliteitverhouding.

Offertes aanvragen bij makelaars

De prijzen en diensten per makelaar staan niet op de websites van de makelaardijen. VerkoopmakelaarOffertes.nl zorgt er daarom voor dat u 4 offertes krijgt van de makelaars die succes hebben bij u in de buurt. Vult u uw eisen en wensen in, dan sturen wij de gegevens door en krijgt u binnen korte tijd de offertes van de makelaars, die u met bovenstaande informatie direct onderling kunt vergelijken.