Huis kopen Onderhandelen met de verkoper Haal het maximale uit de onderhandelingen

Onderhandelen over een huis: de beste tactieken

Auteur:
18-11-2021 (laatst bijgewerkt: 28-10-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Een razend spannende fase bij het kopen van een huis is het onderhandelen over het huis. U onderhandelt dan met de verkoper over de vraagprijs. Het is gebruikelijk dat koper en verkoper onderhandelen over het huis. Dat gaat doorgaans vooral over de vraagprijs, maar dat kan ook gaan over roerend goed zoals gordijnen of de vloer.

U kunt het onderhandelen over het huis voor eigen rekening nemen, of een aankoopmakelaar inschakelen. Als u zelf onderhandelt is het wel zo prettig dat u weet waar u op moet letten. Dit zijn de beste tactieken voor een succesvolle onderhandeling.

Hoe onderhandel je over een huis?

Voor u start met onderhandelen over het huis dient u na te gaan hoeveel u kunt en wilt bieden. Bespreek bijvoorbeeld met uw hypotheekadviseur wat uw mogelijkheden zijn. Daarna bepaalt u uw openingsbod. Daarbij kijkt u naar de minimale vraagprijs van de verkoper. U kunt ervoor kiezen daarboven te gaan zitten, om uw kansen te vergroten.

Na uw openingsbod heeft de verkoper de kans om een tegenbod te doen. U biedt bijvoorbeeld € 325.000 op een woning die te koop staat voor € 340.000. De verkopende partij doet een tegenbod van € 335.000. Grote kans dat u bij het onderhandelen over uw huis uiteindelijk uitkomt op een bedrag van € 332.500: ergens in het midden.

Let er wel op dat onderhandelen over een huis afhankelijk is van de markt. Als er veel aanbod en weinig vraag is, kan onderhandelen over een huis veel opleveren. De verkopende partij zal dan geneigd zijn eerder water bij de wijn te doen. Wanneer er sprake is van schaarste zult u wellicht moeten overbieden.

Onderhandelen over de vraagprijs van de woning

In tijden van schaarste, wanneer er weinig woningen worden aangeboden, zult u ook weinig onderhandelingsruimte hebben. Onderhandelen over een huis is dan wellicht beperkt tot het doen van een eindbod. In dat geval heeft u maar één kans om een bod uit te brengen bij het onderhandelen over uw huis. Dat is uw hoogste en definitieve bod.

Als er veel potentiële kopers zijn loont het om te overbieden bij het onderhandelen over het huis. Daarbij gaat u boven de vraagprijs zitten. U moet hierbij wel rekening houden met het feit dat u het bedrag dat u overbiedt zelf moet betalen. U kunt dit niet meefinancieren met uw hypotheek.

De makelaar laten onderhandelen

Als u zelf weinig vertrouwen heeft in uw onderhandelingsvaardigheden kan het prettig zijn een aankoopmakelaar te laten bieden. U spreekt dan met de aankoopmakelaar af wat u wilt bieden. De aankoopmakelaar weet als geen ander hoe het bieden werkt. Hij of zij is bovendien niet emotioneel betrokken en kan u gedegen advies geven over de aankoop van uw woning.

Veelgestelde vragen in het kort

Hoe kan ik het best onderhandelen over de vraagprijs van een woning?

Ga na hoeveel u maximaal kunt lenen en uit wilt geven. Bied niet boven dit bedrag, tenzij u nog eigen vermogen heeft dat u in wilt zetten. Als u denkt dat er ruimte is voor onderhandelen kunt u laag inzetten. U heeft dan nog ruimte om de verkoper tegemoet te komen bij het onderhandelen. Wees niet te gretig, en vraag om duidelijkheid.

Hoe zit het bij onderhandelen met een eindbod op een huis?

Sommige verkopers vragen om eeneindbod. Dat betekent dat u slechts één keer een bod uit kunt brengen. Bij een eindbod biedt u dus zo hoog mogelijk, binnen de kaders van wat voor u financieel haalbaar is. Bij een eindbod is er geen ruimte meer voor onderhandelen, tenzij de verkoper daar expliciet op terugkomt.

Kan ik de onderhandeling over een huis afbreken?

Ja, u kunt de onderhandeling over een huis afbreken. U kunt de onderhandelingen op elk moment stoppen. Dat geldt ook voor de verkoper. Het is zelfs mogelijk om uw bod in te trekken. Daar zit u pas aan vast als u de koopovereenkomst getekend heeft.