Huis kopen Onderhandelen met de verkoper Openingsbod of eindbod: voor- en nadelen

Onderhandelen en het eindbod op een huis

Auteur:
28-10-2022 (laatst bijgewerkt: 28-10-2022)
Leestijd: 3-4 minuten

U hebt het huis van uw dromen gevonden. Dan begint een spannende periode: u moet een bod uitbrengen. Het is belangrijk dat goed voor te bereiden. Dan is de kans het grootst dat u er met de buit vandoor gaat. Vaak zijn er meerdere of zelfs heel veel belangstellenden voor een huis. Gaat u reageren, dan moet u kiezen of u gaat onderhandelen of meteen een eindbod uitbrengt.

Of u nu een openingsbod of meteen een eindbod gaat uitbrengen, het is belangrijk dat u goed weet wat uw budget is en wat het maximale bedrag is dat u kunt en wilt besteden. Dat voorkomt dat u zich laat meeslepen in het proces en teveel geld uitgeeft.

Probeer zo veel mogelijk informatie te verzamelen die duidelijk kan maken wat de waarde is van het huis. Een bouwkundige keuring kan daarbij helpen. Ook het inschakelen van een aankoopmakelaar kan helpen om goed te kunnen inschatten wat de werkelijke waarde van het huis is.

Het voordeel van meteen een eindbod uitbrengen

Wanneer u een huis wilt kopen, kunt u een openingsbod uitbrengen en gaan onderhandelen. Het meteen uitbrengen van een eindbod biedt anderzijds ook voordelen. Soms is er geen keuze: wanneer er een inschrijvingsprocedure is, moet u meteen een eindbod uitbrengen.

Het voordeel van een eindbod uitbrengen is dat beide partijen meteen weten waar ze aan toe zijn. Wanneer u precies weet tot hoe ver u wilt gaan en niet verder wilt onderhandelen kan dat  een reden zijn om meteen een eindbod uit te brengen. Het is verstandig om dat ook schriftelijk te bevestigen, via een mailtje bijvoorbeeld.

Wanneer u meteen een eindbod uitbrengt, hoeft ook de verkopende partij niet verder te onderhandelen. Dat kan een voordeel zijn voor de verkoper wanneer deze bijvoorbeeld snel wil verhuizen. Misschien zijn er niet zoveel belangstellenden. Ook dan kan een snel eindbod voor de verkoper aantrekkelijk zijn.

Onderhandelen over de verkoop van een huis

Het grote nadeel van meteen een eindbod uitbrengen, is dat er geen onderhandelingsruimte meer is. Zeker wanneer er veel belangstellenden zijn kan wat manoeuvreerruimte welkom zijn. Ook het risico op overbieden is kleiner door eerst een openingsbod uit te brengen.

Onderhandelen biedt ook de mogelijkheid om over andere dingen te praten dan de prijs. Misschien wilt u bepaalde zaken overnemen uit het huis of kunt u tegemoetkomen aan de wensen van de verkoper rond de snelheid van overdracht van het huis. Daarmee wordt u een aantrekkelijke partij om aan te verkopen.

Of u nu een openingsbod wilt uitbrengen en gaat onderhandelen of meteen een eindbod uitbrengt; overleg hierover met een full-service aankoopmakelaar. Die weet precies hoe u het bieden moet aanpakken en of het in uw situatie verstandig is om meteen een eindbod uit te brengen. Aankoopmakelaars uit uw regio vergelijken doet u gratis en vrijblijvend met ons vergelijkingsformulier.

Veelgestelde vragen in het kort

Hoe kan ik het beste onderhandelen bij de aankoop van een huis?

Hoe te onderhandelen bij aankoop van een huis? Dit hangt van verschillende factoren af, zoals hoeveel belangstellenden er zijn, of u precies wat het huis waard is en hoeveel tijd en energie u in de onderhandelingen wilt steken.

Hoe onderhandel ik wanneer meerdere partijen het huis willen kopen?

Wanneer meerdere partijen het huis willen kopen kan het voordelig zijn onderhandelingsruimte in te bouwen. Zo kunt u uw bod nog aanpassen.

Krijg ik altijd een tegenbod bij het onderhandelen over een huis?

Een tegenbod bij het onderhandelen over een huis krijgt u alleen wanneer uw eerste bod een openingsbod was. Dan is er onderhandelingsruimte en moet de verkopende partij reageren.