Wat zijn ontbindende voorwaarden?
Auteur:
Sandra Timmers
05-02-2022 (laatst bijgewerkt: 07-10-2022)
Leestijd: 2-3 minuten
Zodra u een bod uitbrengt op een woning, komen ontbindende voorwaarden om de hoek kijken. Dit zijn de voorwaarden waaronder u de koop kunt afblazen, zelfs als u het voorlopig koopcontract al heeft getekend. De meeste mensen kiezen voor bieden onder voorwaarde van financiering, maar er zijn meer opties.
Wanneer u de ontbindende voorwaarden wel of niet wilt gebruiken, ligt aan u. Het is niet verplicht deze op te nemen in uw bod. Het is vaak wel verstandig om te doen. We leggen u graag uit wat de meerwaarde is van ontbindende voorwaarden, en wanneer het aan te raden is deze te gebruiken.
Ontbindende voorwaarden bij een bod
Er zijn meerdere ontbindende voorwaarden die u kunt opnemen. Denk aan:
- Bieden onder voorwaarde van financiering
- Bieden onder voorwaarde van bouwkundige keuring
- Bieden onder voorwaarde van verkoop van eigen woning
Bij elk van deze ontbindende voorwaarden stelt u achtereenvolgens het verkrijgen van financiering, een positieve uitkomst van de bouwkundige keuring of de verkoop van uw eigen woning als voorwaarde voor de koop. Voldoet de situatie niet? Dan kunt u probleemloos onder de koop uit.
De rol van het voorlopig koopcontract
U neemt ontbindende voorwaarden op in het voorlopig koopcontract. Als u een aankoopmakelaar inschakelt kan deze u adviseren over deze ontbindende voorwaarden. Wanneer u een woning koopt als starter, is het bijvoorbeeld zeer aan te raden te bieden onder voorwaarde van financiering.
Bij het bieden onder voorwaarde van bouwkundige keuring spreekt u een maximumbedrag af voor bouwkundige gebreken. Indien de bouwkundige gebreken – de kosten van het herstellen daarvan – boven dit bedrag uitkomen, kunt u de koop afblazen.
Voorlopig koopcontract ontbinden
Wilt u de koop afblazen door een beroep te doen op de ontbindende voorwaarden? Dan dient u dit schriftelijk aan te geven bij de verkoper. Vaak dient u ook bewijs mee te sturen. Denk dan aan de afwijzing van uw hypotheekaanvraag of het bouwkundig rapport van de woning.
Het is altijd mogelijk om de aankoop te annuleren als u dat doet binnen de wettelijke bedenktijd. Doorgaans is dat drie werkdagen na het tekenen van het voorlopig koopcontract.
Bieden zonder ontbindende voorwaarden
Uiteraard is het mogelijk te bieden zonder ontbindende voorwaarden op te nemen. Na de bedenktijd zit u dan aan de koop vast. U kunt er alleen onderuit als u de boete die daarbij hoort op de koop toe neemt. Doorgaans rekent de verkoper een bankgarantie van 10% als boete.
Dat betekent dat u 10% van de koopsom moet betalen als u van de koop afziet. Ook als dat noodgedwongen is, bijvoorbeeld omdat u de financiering niet rond krijgt. Dit is dé reden om te bieden met ontbindende voorwaarden. Zo voorkomt u dat u tienduizenden euro’s kwijt bent bij een mislukte aankoop.
Veelgestelde vragen in het kort
Welke verplichting zit er vast aan het tekenen van het voorlopig koopcontract?
Als u het voorlopig koopcontract tekent, bent u verplicht de koop door te zetten tenzij u zich binnen de bedenktijd bedenkt. Daarnaast kunt u na de bedenktijd een beroep doen op ontbindende voorwaarden, als u die heeft opgenomen.
Hoe kan ik een koopovereenkomst ontbinden?
U kunt een koopovereenkomst ontbinden door dit schriftelijk aan te geven bij de verkoper. U dient ook bewijs mee te sturen waarmee u aantoont dat de ontbindende voorwaarden van toepassing zijn.
Wat zet ik in de brief voor de ontbinding van een koopovereenkomst?
In een brief voor de ontbinding van een koopovereenkomst zet u alle details van de voorgenomen aankoop, de wens deze te ontbinden en de voorwaarden waarop u zich beroept. U verwijst ook naar eventueel bewijs, dat u meestuurt.