Huis kopen Koopcontract en ontbindende voorwaarden Zo komt u uit onder het koopcontract

Koopovereenkomst ontbinden: hoe werkt dat?

Auteur:
30-03-2022 (laatst bijgewerkt: 07-10-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Bij de aankoop van een woning is het opstellen en tekenen van de koopovereenkomst een heel belangrijke stap. Hierin legt u vast dat u de woning koopt, en onder welke voorwaarden u dat doet. De koopovereenkomst is een juridisch document, dat zowel u als de verkoper ondertekent.

De koopovereenkomst is voor u als koper van belang omdat u hierin de voorwaarden opneemt waaronder u het bod heeft uitgebracht. Daarnaast kan de verkoper na het ondertekenen niet langer onder de verkoop uit. U heeft echter wel de mogelijkheid de koopovereenkomst te ontbinden.

Bedenktijd bij de koopovereenkomst

Nadat u de koopovereenkomst heeft getekend, kunt u deze binnen de bedenktijd ontbinden. De wettelijke bedenktijd na het tekenen van de koopakte, is drie werkdagen. U kunt ook een andere termijn afspreken. Binnen de bedenktijd kunt u de koopovereenkomst probleemloos ontbinden.

Na het verstrijken van de bedenktijd is het ook mogelijk de koopovereenkomst te ontbinden. U moet zich dan wel beroepen op de ontbindende voorwaarden. Als u deze niet heeft opgenomen, zult u hoogstwaarschijnlijk de bankgarantie moeten betalen.

In veel koopcontracten wordt namelijk opgenomen dat de koper 10% van de aankoopsom moet betalen als deze afziet van de koop. Een koopovereenkomst ontbinden kan dus alleen als u dat doet binnen de bedenktijd, of door de ontbindende voorwaarden in te zetten.

Ontbindende voorwaarden

Er is een aantal ontbindende voorwaarden, waaronder u uw bod kunt uitbrengen. Denk aan een bod onder voorwaarde van financiering, onder voorwaarde van de bouwkundige keuring, of onder voorwaarde van de verkoop van uw eigen woning.

Als u bijvoorbeeld biedt onder voorwaarde van financiering, maar u krijgt de hypotheek niet rond, dan mag u afzien van de koop. U kunt de koopovereenkomst dan ontbinden zonder de bankgarantie te betalen. U moet dan wel kunnen aantonen dat u de hypotheek niet heeft gekregen. De koopovereenkomst kunt u dan ontbinden door dit schriftelijk, met bewijsmateriaal, aan de verkoper kenbaar te maken.

Rol van de aankoopmakelaar

Doorgaans stelt de verkopende partij de koopovereenkomst op. U ontvangt dan de concept koopovereenkomst. U kunt wijzigingen voorstellen. Pas als u het eens bent met de vorm van het contract, tekent u.

Wilt u weten hoe u uw koopovereenkomst zo gunstig mogelijk opstelt? Of wilt u zekerheid over uw koopovereenkomst of advies over het ontbinden ervan? Dan is het prettig een aankoopmakelaar in de arm te nemen. U vindt de beste aankoopmakelaars in uw regio via de knop onderaan deze pagina.

Veelgestelde vragen in het kort

Wanneer kan ik een koopovereenkomst nog ontbinden?

U kunt de koopovereenkomst ontbinden binnen de bedenktijd, en daarna door uzelf te beroepen op de ontbindende voorwaarden.

Wat zijn ontbindende voorwaarden?

De ontbindende voorwaarden zijn voorwaarden waaronder u uw bod uitbrengt. Wijkt de realiteit af van deze voorwaarden? Dan kunt u de koopovereenkomst probleemloos ontbinden.

Hoeveel bedenktijd heb ik na het tekenen van de koopovereenkomst?

De wettelijke bedenktijd na het tekenen van een koopovereenkomst is drie werkdagen, tenzij u anders overeenkomt met de verkoper.