Huis kopen Verhuizen naar je nieuwe huis De verhuizing goed regelen

To do list verhuizen: wat mag u niet vergeten?

Auteur:
11-08-2022 (laatst bijgewerkt: 06-02-2023)
Leestijd: 4-5 minuten

Er zijn veel zaken waar u op moet letten als u gaat verhuizen. Niet alleen tijdens de verhuizing, ook er oor en erna moeten verschillende dingen gedaan worden. Om te voorkomen dat u niets vergeet, is een to do list voor het verhuizen handig. Maar wat moet daar allemaal op staan?

Een to do list bestaat uit verschillende onderdelen die we kunnen opdelen in periodes:

Dingen die u regelt voor de verhuizing

Er zijn zaken die u al ver voor de verhuizing uit kunt zoeken en regelen. Heeft u kinderen? Zoek dan een goede school en/of opvang in de buurt. Heeft u een auto? Kijk dan of een parkeervergunning nodig is en vraag deze tijdig aan. Waar zit de huisarts, de tandarts, (en eventueel) de fysiotherapeut? Meld u ruim van te voren aan en zorg dat uw dossier alvast wordt overgezet.

Maak daarnaast alvast kennis met uw nieuwe buren. Wellicht kunnen zij u helpen als het tijd is om te verhuizen, al is het maar met koffie en thee als u bezig bent de spullen naar binnen te brengen en nog geen koffiezetapparaat of waterkoker heeft uitgepakt.

Verder kunt u denken aan het:

Vlak voor de verhuizing

Dingen die u regelt op de dag van de verhuizing

De oude woning

De nieuwe woning

Dingen die u regelt na de verhuizing

Veelgestelde vragen in het kort

Wat moet je allemaal regelen als je gaat verhuizen?

Als u gaat verhuizen moet u verschillende dingen zelf regelen, zoals het doorgeven van uw nieuwe adres aan de gemeente, nieuwe contracten afsluiten voor bijvoorbeeld internet en televisie en nieuwe verzekeringen afsluiten. Klik hier voor een handige checklist.

Hoe lang van te voren moet je een verhuizing doorgeven aan de gemeente?

U kunt uw verhuizing aan de gemeente doorgeven vanaf vier weken voor uw verhuisdatum of tot vijf dagen na deze datum. De gemeente geeft uw verhuizing door aan verschillende instanties zoals de Belastingdienst en de zorgverzekeraar. Zodoende hoeft u die organisaties niet zelf aan te schrijven.

Wat kost een verhuizing?

Wat een verhuizing kost, hangt af van verschillende factoren. Regelt u alles zelf of wilt u het uitbesteden? Hoe groot is uw woning en hoeveel inboedel heeft u? Heeft uw oude woning schade die u zelf moet repareren? Zo zijn er veel factoren die invloed hebben op de kosten van een verhuizing. Het uitbesteden van een verhuizing levert kost meer geld, maar zorgt in de regel voor een korter verhuistraject.