Huis kopen Verhuizen naar je nieuwe huis Besparen op verhuiskosten

Wat kost een verhuizing?

Auteur:
30-03-2022 (laatst bijgewerkt: 08-06-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Gaat u verhuizen? Dan wilt u rekening houden met de voorbereiding, maar ook met de kosten. Als u de verhuizing zelf regelt, kan dat geld schelen. U bent dan vaak wel meer tijd en energie kwijt aan het verhuizen. Wat kost een verhuizing als u alles zelf doet? En wat kost een verhuizing als u deze uitbesteedt?

Hieronder vindt u een overzicht van veelvoorkomende kosten. Natuurlijk is elke situatie anders. Zo brengt het verhuizen van een piano altijd extra kosten met zich mee. Bereid u daarom tijdig voor en zet uw uitgaven op een rijtje. Zo weet u altijd wat uw verhuizing kost.

Zelf verhuizen

Als u zelf gaat verhuizen regelt u alles zelf. U pakt zelf al uw spullen in, regelt zelf een verhuiswagen of aanhanger en u laadt alles zelf uit. Ook het schoonmaken van uw oude en nieuwe woning neemt u voor eigen rekening. Tip: koop of huur vooraf een verhuislift, regel noppenfolie en koop beschermende dekens bij de bouwmarkt.

Wat uw verhuizing kost hangt af van de grootte van uw inboedel. U huurt een kleine aanhanger voor €25 per dag, een verhuisbus voor circa €50 tot €75 per dag, en een grote vrachtwagen voor €150 of meer. Wat kost uw verhuizen dan in totaal? Reken op circa €200 tot €300. In vergelijking met de kosten voor een verhuiswagen inclusief verhuisploeg, bent u hiermee altijd goedkoper uit.

Verhuizing uitbesteden

Wat kost een verhuizing als u een verhuisploeg regelt? In principe kost een verhuizing inclusief verhuizers en een verhuiswagen circa €500 tot €2000. De prijs hangt wel af van de grootte van het huis, het aantal verdiepingen en de grootte van uw inboedel. Daarnaast bieden verhuisbedrijven diverse diensten aan, zoals het inpakken, labelen en uitpakken van uw inboedel.

Hoe meer u uitbesteedt, hoe hoger de kosten zullen zijn. Toch kunnen de kosten het meer dan waard zijn. Heeft u kleine kinderen, weinig tijd of heeft u een lichamelijke beperking waardoor verhuizen niet mogelijk is? Dan is een verhuizing uitbesteden een goede keuze. Reserveer dan wel geld voor de kosten van de verhuizing.

Bijkomende kosten

Wat een verhuizing kost gaat verder dan de verhuiskosten zelf. Denk ook aan kosten voor het herstellen van schade in uw oude (huur)woning, eventuele dubbele lasten en het schoonmaken van uw oude en nieuwe woning.

Leg daarom altijd meer geld opzij voor onvoorziene en bijkomende kosten. Dan kan wat uw verhuizing kost alleen maar meevallen. Wilt u weten wat uw verhuizing kost? Vraag dan offertes op bij verhuisbedrijven, of regel uw verhuizing zelf met vrienden en familie als u geld wilt besparen.

Veelgestelde vragen in het kort

Hoe duur is verhuizen als ik het zelf doe?

Als u zelf gaat verhuizen, heeft u alleen een verhuisbus en enkele toebehoren zoals verhuisdozen nodig. Uw verhuizing kost dan waarschijnlijk maximaal €200 tot €300 euro.

Wat zet ik op mijn verhuizen checklist?

Uw verhuizen checklist moet in elk geval het regelen van een verhuisbus of verhuisbedrijf bevatten. Als u op familie en vrienden rekent, vraag hen dan op tijd om u te helpen.

Moet ik mijn verhuizing zelf doorgeven aan de Belastingdienst?

Nee, u hoeft uw verhuizing nooit zelf door te geven aan de Belastingdienst. Uw gemeente doet dit voor u. Alleen als u toeslagen ontvangt kan het handig zijn uw verhuizen zelf door te geven.