Huis kopen Verhuizen naar je nieuwe huis Volg deze tips op en plan vooruit

Ik ga verhuizen. Wat moet ik regelen?

Auteur:
30-03-2022 (laatst bijgewerkt: 08-06-2022)
Leestijd: 4-5 minuten

Verhuizen kost vaak meer tijd en energie dan u denkt. Het is de kunst om op tijd te beginnen en een compleet overzicht te maken van alles wat u moet regelen. Dat maakt verhuizen een stuk eenvoudiger, en leuker.

U kunt ervoor kiezen zelf te verhuizen. Alles wat u moet doen, moet u dan zelf regelen. U kunt de verhuizing ook uitbesteden aan een verhuisbedrijf. Dit scheelt werk, maar maakt uw verhuizing wel duurder. Gaat u verhuizen en bent u benieuwd wat u moet regelen? Dat leest u hieronder.

Plan vooruit

Het belangrijkste bij het plannen van een verhuizing is het plannen. Zet ruim van tevoren op papier hoe u wilt verhuizen, wat u moet regelen en wanneer u dit af moet hebben. Zoek bijvoorbeeld op tijd een school voor uw kinderen, een nieuwe huisarts en vraag vast een parkeervergunning aan.

Daarnaast wilt u de volgende zaken tijdig geregeld hebben:

Vlak voor het verhuizen wilt u ook denken aan:

Adreswijziging doorgeven

Vlak nadat u verhuisd bent is het tijd om uw adreswijziging door te geven. Hierbij kunt u onderscheid maken tussen instanties die uw nieuwe adres via uw gemeente krijgen, en instanties die u zelf moet informeren. Begin altijd met een inschrijving bij uw nieuwe gemeente. Na het verhuizen is dit het eerste wat u wilt regelen.

De gemeente geeft uw adreswijziging door aan de Belastingdienst, uw zorgverzekeraar, DUO, het UWV en het RDW. U hoeft uw verhuizing dus niet zelf door te geven aan de Belastingdienst. Zorg er wel voor dat u de verhuizing doorgeeft binnen vier weken voor de verhuizing, tot vijf dagen erna.

Daarnaast moet u uw adreswijziging doorgeven aan bedrijven waar u een abonnement heeft lopen, maar ook aan uw tandarts, huisarts en uw bank. Hiervoor kunt u een verhuizen checklist gebruiken, waarop de gebruikelijke instanties staan. Vergeet dit niet bij het verhuizen. Wat u vergeet moet u alsnog zo snel mogelijk regelen.

Verhuizing voorbereiden

Verhuizen wordt een stuk eenvoudiger als u precies weet wat u moet regelen. Maak daarom van tevoren een persoonlijke verhuizen checklist voor uzelf. Hierop zet u alles wat u voor de verhuizing moet regelen, afgestemd op uw huishouden.

Heeft u huisdieren? Regel dan tijdig opvang. Verhuist u antiek? Zorg dan voor een gespecialiseerd verhuisbedrijf of regel voldoende dekens om uw kostbare inboedel te beschermen. Verhuizen is niet moeilijk als u tijdig begint met de voorbereiding, zodat u weet wat u moet regelen.

Veelgestelde vragen in het kort

Waar moet ik aan denken als ik ga verhuizen?

Het is verstandig u tijdig voor te bereiden en gebruik te maken van een checklist voordat u gaat verhuizen. Stem deze altijd af op uw eigen huishouden, zodat u geen bijzonderheden overslaat.

Waar vind ik een goede verhuizen checklist?

Online bieden wij een gratis en praktische verhuizen checklist. Vul deze wel altijd aan, zodat deze van toepassing is op uw specifieke situatie.

Hoe moet ik mijn verhuizing doorgeven aan de Belastingdienst?

U hoeft uw verhuizing niet zelf door te geven aan de Belastingdienst. Zodra u uw verhuizing doorgeeft aan uw (nieuwe) gemeente, zal deze uw verhuizing doorgeven aan de Belastingdienst.