Huis kopen Nieuwbouw of zelf een huis bouwen Een nieuw huis of uw huis als nieuw

Verbouwen of verhuizen: wat kies ik?

Auteur:
20-12-2021 (laatst bijgewerkt: 06-10-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Stel, uw woning wordt te klein. U heeft meer ruimte nodig voor uw gezin, of u bent uitgekeken op uw huidige woning. Besluit u dan te verhuizen, of kiest u voor verbouwen? Aan beide keuzes zitten voor- en nadelen. En of u nu gaat verbouwen of verhuizen, beide opties kosten geld.

Maar wat is in uw situatie nu de beste keuze? We leggen u graag uit hoe u de afweging tussen verbouwen of verhuizen maakt. Zo kunt u zelf bepalen wat de volgende stap is: toch die uitbouw laten bouwen, of op zoek gaan naar een nieuwe woning?

De voor- en nadelen van verbouwen

Het grote voordeel van verbouwen is dat u niet hoeft te verhuizen. Als u gehecht bent aan uw huidige woonplaats of wijk, is verbouwen wellicht een goede optie. Verbouwen kan wel veel geld kosten. Uiteraard is dat afhankelijk van de aard en grootte van de verbouwing.

U kunt deze kosten terugverdienen als de verbouwing waarde toevoegt aan uw woning, maar of dat lukt is nooit met zekerheid te zeggen. Investeer liever niet al uw spaargeld in de verbouwing, zeker niet als u dat geld later nodig denkt te hebben.

Verbouwen zorgt er ook voor dat u een tijdje in een verbouwing zit. Ziet u daar tegenop of bent u uw huidige woonplaats juist zat? Dan is verhuizen wellicht een betere optie. Verbouwen kan ook duurder uitpakken dan verhuizen, vooral als een verhuizing u geld oplevert doordat u de overwaarde uit uw huis kunt verzilveren.

Hypotheek verhogen, of niet?

Voor u besluit te gaan verbouwen, is het slim na te gaan hoe u deze wilt financieren. Als er sprake is van overwaarde op uw huidige woning kunt u de hypotheek verhogen. U verhoogt de hypotheek dan tot de huidige taxatiewaarde. Het geld dat vrijkomt, steekt u in de verbouwing. U betaalt vervolgens wel een hoger maandbedrag.

Als u niet kiest voor verbouwen, maar voor verhuizen, gaan uw maandlasten mogelijk niet omhoog maar omlaag. U hoeft uw hypotheek dan niet te verhogen. Het kan dus financieel voordeliger zijn uw woning niet te verbouwen. Verhuizen is – juist in de huidige woningmarkt – mogelijk aantrekkelijker als u veel overwaarde in het huis heeft zitten.

De voor- en nadelen van verhuizen

Bij verhuizen vertrekt u uit uw woning, een hele verandering. Misschien bent u daar juist aan toe. Dan is verhuizen misschien een betere optie dan verbouwen. Denkt u dat verhuizen te veel voeten in aarde heeft, bijvoorbeeld voor uw gezin? Dan is verbouwen een betere optie dan verhuizen.

Let erop dat verhuizen ook kosten met zich meebrengt. U moet uw huidige woning verkopen, uw nieuwe woning kopen en de verhuizing zelf financieren. Door zoveel mogelijk zelf te doen bespaart u op de kosten, maar onder de kosten koper zult u niet uitkomen. Uw verhuizing kan zomaar enkele duizenden euro’s kosten.

Veelgestelde vragen in het kort

Wat kost een gemiddelde verbouwing?

De kosten voor een gemiddelde verbouwing hangen uiteraard af van het soort verbouwing dat u voor ogen heeft. U kunt wel gemiddelde kosten voor elk type verbouwing opvragen, zoals voor een trap, een keuken of een dakrenovatie.

Wat kost een verhuizing naar een nieuwe woning?

Een verhuizing naar een nieuwe woning kost vaak enkele duizenden euro’s. U betaalt de verkoopkosten en de aankoopkosten van uw oude en nieuwe woning. Het totaal is afhankelijk van uw situatie en aanpak.

Hoe hoog zijn de bijkomende kosten als ik een huis ga kopen?

Hoe hoog de bijkomende kosten zijn als u een huis wilt kopen, is gerelateerd aan uw situatie. Dit heeft vooral met de overdrachtsbelasting te maken. Betaalt u geen overdrachtsbelasting of het lage tarief? Dan moet u rekenen op enkele duizenden euro’s.