Huis kopen Nieuwbouw of zelf een huis bouwen Deze kosten kunt u verwachten

Wat kost een verbouwing gemiddeld?

Auteur:
05-02-2022 (laatst bijgewerkt: 06-10-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Verbouwen of verhuizen? Die vraag komt aan de orde als uw woning te klein wordt. Of u bent uitgekeken op uw huidige woning. Maar wat is verstandig? Wat is duurder, verbouwen of verhuizen? En wat kost een verbouwing gemiddeld?

Hoewel de kosten van een verhuizing of een verbouwing afhangen van uw situatie, zijn er wel doorsnee bedragen te noemen. Een verhuizing die u deels uitbesteedt, kost al gauw €2.000. Bovendien betaalt u de kosten voor de verkoop van uw oude woning en de aankoop van uw nieuwe huis.

Verbouwen kan waarde toevoegen aan uw huis. Een waardevolle investering, voor nu én later. Maar verbouwen is niet gratis. Wilt u een nieuwe keuken, badkamer, een garage of dakkapel? Dan moet u rekenen op onderstaande (gemiddelde) kosten. Door deze op een rij te zetten kunt u de afweging maken: verhuizen, of toch verbouwen?

Keuken en badkamer aanpakken

Het verbouwen van een keuken of badkamer is aantrekkelijk. U kunt de keuken of badkamer moderniseren, waardoor deze een luxere uitstraling krijgt. Dat vergroot de waarde van uw woning. Let er wel op dat u lang niet altijd de volledige investering uit de verbouwing haalt. Daarom moet u zich altijd afvragen: wat kost een verbouwing en wat levert het op?

Het is vooral rendabel als u een zeer verouderde keuken of badkamer vervangt. Natuurlijk spelen uw eigen wensen ook mee. Als het voordeliger is uw keuken te vervangen dan te verhuizen, kan dat de voorkeur hebben.

Gemiddeld kost een nieuwe (luxe) keuken tussen de €11.000 en €16.000. De kosten voor een nieuwe badkamer lopen op van €6.000 tot €16.000. Wat kost een verbouwing in uw woning? Met deze bedragen heeft u alvast een richtprijs.

Meer ruimte: dakkapel of aanbouw?

Dé manier om meer ruimte – en dus meer waarde – te creëren is door een dakkapel of een aanbouw te realiseren. Zo vergroot u direct het aantal vierkante meters in uw woning. Dat is niet alleen fijn voor uzelf, maar ook voor bewoners na u.

Als ruimtegebrek het probleem is, kan een dakkapel, garage of aanbouw uitkomst bieden. In dit geval is verbouwen vaak voordeliger dan verhuizen. Wat kost een dergelijke verbouwing? Gemiddeld betaalt u voor een dakkapel circa €3.500 tot €10.000. Een aanbouw kost €15.000 tot €23.000, terwijl een garage gemiddeld €15.000 kost.

Begin op tijd

Welke keuze u ook maakt, u doet er goed aan op tijd met de voorbereiding te beginnen. Dat geldt vooral als u gaat verbouwen. Aannemers zijn tegenwoordig schaars. U moet vaak een jaar vooruitplannen.

Wilt u verbouwen om uw woning met winst te verkopen? Dan zult u zeker op tijd moeten beginnen. Ze de kosten dan tijdig op en rij en bereken wat u minimaal voor uw huis moet vragen om er winst op te maken. Wat kost een verbouwing in uw geval? Vraag offertes op bij aannemers, zodat u de exacte prijs kunt benaderen.

Veelgestelde vragen in het kort

Wat is goedkoper, verbouwen of verhuizen?

Het ligt aan uw situatie of verbouwen of verhuizen goedkoper is. Verhuizen kost vaak meer dan u denkt, omdat u ook de kosten van de verkoop van uw oude en de koop van uw nieuwe woning moet financieren.

Kan ik mijn hypotheek verhogen voor een verbouwing?

Ja, u kunt uw hypotheek verhogen voor een verbouwing als u overwaarde op uw woning heeft.

Kan ik mijn hypotheek oversluiten bij een verbouwing?

Dat hangt af van uw situatie. In bepaalde gevallen kunt u bij een verbouwing uw hypotheek oversluiten, maar u kunt ook uw bestaande hypotheek verhogen, een tweede verbouwingshypotheek nemen of kiezen voor een bouwdepot.