Huis kopen Verhuizen naar je nieuwe huis Vergeet deze belangrijke zaken niet

Alles over verhuizen naar een nieuwe woning

Auteur:
18-11-2021 (laatst bijgewerkt: 30-03-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Het is gelukt: u heeft een nieuwe woning gekocht. Dat is reden voor een feestje. Tegelijkertijd moet u veel regelen rondom de hypotheek, en uiteindelijk ook de verhuizing. Door u goed voor te bereiden op het verhuizen kunt u een rommelige verhuizing voorkomen.

Zorg ervoor dat u uw verhuizing tijdig doorgeeft aan instanties waar u ingeschreven staat. Huur eventueel een verhuisbedrijf in. Houd ook rekening met de voorwaarden waaronder u de woning aan de nieuwe eigenaar moet opleveren. Het liefst laat u de woning natuurlijk schoon en netjes achter.

Voorbereiden op verhuizen

U kunt veel doen ter voorbereiding op de verhuizing. Besluit of u hulp inschakelt voor het verhuizen, zoals vrienden en familie, of een professioneel verhuisbedrijf. Start tijdig met het inpakken van spullen en label alle verhuisdozen, het liefst met aanduiding van de kamer waar de inhoud komt te staan.

Daarnaast kunt u oppas regelen voor uw kinderen, zodat deze niet in de weg lopen tijdens het verhuizen. Dat maakt het verhuizen minder stressvol voor u en uw kinderen. Regel op tijd een aanhanger of busje en maak vast een lijst met alle instanties die moeten weten dat u verhuist.

Uw nieuwe woning

Bij verhuizen moet u niet alleen zaken regelen in en rondom uw oude woning. Ook uw nieuwe huis heeft aandacht nodig. Koop alvast benodigdheden voor het klussen als u uw nieuwe huis wilt verbouwen. Meet ook de woning op. Zo weet u zeker dat uw inboedel in de woning past.

Zorg er ook voor dat u uw energiecontracten en andere abonnementen op tijd overzet. Zo beschikt u direct over internet, telefonie en een eigen energiecontract. Als u dit vergeet kan het zijn dat u nog ruim een maand na het verhuizen zonder internet zit.

Ten slotte dient u zich ook op tijd aan te melden bij scholen, als u samen met uw schoolgaande kinderen gaat verhuizen. Dat geldt ook voor een kinderdagverblijf. Idealiter heeft u bij het oriënteren op uw nieuwe woning al geïnventariseerd welke voorzieningen er in de buurt zijn. U weet dan al waar u uw kinderen wilt aanmelden.

Verhuizing doorgeven

Ten slotte dient u iedereen te laten weten dat u gaat verhuizen. Stuur vrienden en bekenden een kaartje met uw nieuwe adres, maar zorg er ook voor dat belangrijke instanties op de hoogte zijn. Als u naar een andere stad verhuist moet u ook een nieuwe huisarts, tandarts en mogelijk ook een school voor uw kinderen uitzoeken.

Als u gaat verhuizen geeft u dat ten eerste door aan de gemeente waar u gaat wonen. Die geeft uw nieuwe gegevens automatisch door aan de Belastingdienst. Andere instanties moet u wel zelf informeren. Dat geldt voor uw werkgever, de bank, de bibliotheek en bedrijven waarbij u een abonnement heeft lopen.

Veelgestelde vragen in het kort

Ik ga verhuizen: wat moet ik regelen?

U moet in elk geval uw oude woning goed achterlaten en uw adreswijziging doorgeven aan instanties. Daarnaast regelt u alles rondom de verhuisdag zelf: van het inschakelen van hulp tot het inslaan van verhuisdozen. Verhuizen wordt een stuk eenvoudiger als u zich goed voorbereidt.

Wat moet ik opnemen in mijn verhuizen checklist?

Zaken voor, tijdens en na de verhuizing neemt u op in uw verhuizen checklist. Denk ook aan dingen die u ver van tevoren moet regelen, zoals een nieuwe huisarts en school voor uw kinderen zoeken. Zorg dat u op tijd weet wie u helpt en regel alvast een aanhanger of busje.

Hoe kan ik mijn verhuizing doorgeven aan instanties?

U kunt het best eerst uw verhuizing doorgeven aan de gemeente waar uw nieuwe woning staat. De gemeente geeft uw gegevens door aan de Belastingdienst, het UWV en andere grote instanties. Daarna zorgt u er zelf voor dat uw werkgever, huisarts en bedrijven waar u een abonnement heeft lopen op de hoogte zijn van uw verhuizing.