Huis kopen Hoe werkt een huis bezichtigen? Voorkom verrassingen na aankoop

Bezichtiging huis: stel deze 6 vragen

Auteur:
20-09-2022 (laatst bijgewerkt: 20-09-2022)
Leestijd: 3-4 minuten

Als u uw droomhuis heeft gevonden, wilt u dit natuurlijk graag bezichtigen. Op de foto's is alles immers altijd mooi in beeld gebracht, maar hoe ziet het huis er werkelijk uit? En heeft het verborgen gebreken die niet op de foto zijn gekomen?

Vragen bij bezichtiging huis

Het is belangrijk u goed voor te bereiden op de bezichtiging van een woning. Een belangrijk onderdeel van de bezichtiging is het stellen van vragen aan de verkoopmakelaar. Maar welke vragen stelt u tijdens de bezichtiging van een huis?

Het is verstandig de vragen die u beslist wilt stellen vooraf op papier te zetten. Op die manier vergeet u ter plekke niets. Goed luisteren naar de antwoorden is natuurlijk ook belangrijk, en pen en papier meenemen om antwoorden op te schrijven is slim.

Tijdens een bezichtiging kunnen er veel indrukken op u afkomen, en de kans dat u een antwoord vergeet is dan groot. Goed luisteren betekent ook dat u door kunt vragen.

Welke vragen stel ik tijdens een bezichtiging?

We zetten 6 vragen voor u op een rij die u beslist moet stellen tijdens de bezichtiging van een koopwoning:

1. Waarom gaan de vorige bewoners verhuizen?

Is dat bijvoorbeeld omdat ze zich onveilig voelen in de buurt of ruzie hebben met de buren? Dan moet u zich misschien een keer bedenken over de aankoop van de woning. Natuurlijk kan het ook een heel andere reden hebben, zoals een scheiding, verlies van een baan of verhuizen naar een bejaardentehuis.

2. Hoe lang staat het huis al te koop?

Heeft het huis een schappelijke prijs maar staat het al langer te koop? Dan is er waarschijnlijk iets aan de hand. Verborgen gebreken bijvoorbeeld, een onveilige buurt of plannen voor de omgeving die van invloed zijn op het woongenot.

3. Wat zijn de plannen voor de omgeving?

Zijn er plannen waar u geen weet van heeft en die het woongenot aantasten, zoals het verbreden van een snelweg of de aanleg van een zonnepark? Of misschien verdwijnen er scholen in de omgeving, terwijl u net blij was dat er voldoende scholen voor uw kinderen in de buurt waren.

4. Welke voorzieningen zijn er in de omgeving?

Heeft u bijvoorbeeld kinderen, of wilt u die in de toekomst graag? Dan is het fijn dat er een opvang en school in de buurt zit, maar ook bijvoorbeeld mogelijkheden voor sport, een speeltuin of een kinderrijke buurt.

5. Hoeveel zijn de maandelijkse vaste lasten?

Als u weet wat de maandelijks terugkerende kosten zijn kunt u alvast een begroting maken. Valt die begroting binnen uw financiële situatie? Of zijn de kosten te hoog? Dat kunt u beter van te voren weten zodat u kunt afzien van de koop voordat u in financiële problemen raakt.

6. Zijn er dingen die u kunt overnemen?

Soms kan of wil de vorige eigenaar bepaalde dingen niet meenemen naar de nieuwe woning, zoals gordijnen en meubelen. In overleg kunt u deze wellicht voor een bepaald bedrag overnemen.

Vragen bij het bezichtigen van een huis

Uiteraard zijn er veel meer vragen die u bij een bezichtiging kunt stellen, maar die hangen af van uw eigen kennis en wensen. Wees in ieder geval niet bang vragen te stellen! Hoe meer u weet over de woning en de omgeving, des te beter kunt u een goede afweging maken het huis al dan niet te kopen.

Gaat u een woning bezichtigen? Neem dan een aankoopmakelaar in de arm! Een aankoopmakelaar weet waar hij op moet letten en welke vragen hij moet stellen tijdens de bezichtiging van een huis. Via ons kunt u gratis en vrijblijvend lokale full-service makelaars vergelijken, zodat u zeker weet dat u de beste keuze maakt.

Veelgestelde vragen in het kort

Welke vragen stel je aan de makelaar bij een bezichtiging?

Er zijn verschillende vragen die u de makelaar kunt stellen tijdens een bezichtiging. Vraag in ieder geval altijd waarom de vorige bewoners gaan verhuizen, hoe lang de woning al te koop staat en of er plannen voor de omgeving zijn, zoals de aanleg van een windpark of een camping.

Waar moet je op letten bij de bezichtiging van een koopwoning?

Bij de bezichtiging van een woning heeft u meestal maar beperkt de tijd. Het is dus belangrijk u van te voren goed voor te bereiden op de bezichtiging. We hebben verschillende tips waar u op moet leggen bij het bezichtigen van een koopwoning.

Hoe lang duurt een huis bezichtigen?

Hoe lang een huis bezichtigen duurt hangt af van het soort woning en perceel, maar ook van het aantal vragen dat u heeft. Meestal wordt wel een maximum tijd afgesproken omdat er nog andere mensen naar het huis komen kijken. Gemiddeld duurt een bezichtiging een uur. U kunt altijd een tweede bezichtiging aanvragen.