Huis verkopen Woningwaarde verhogen Inzicht in uw actuele huiswaarde

De waarde van uw woning bepalen

Auteur:
20-09-2022 (laatst bijgewerkt: 28-09-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Wilt u uw huis verkopen of verbouwen? Dan is het handig om de actuele waarde van uw huis te weten. Dat is de waarde die uw huis op dit moment op de markt heeft. Er zijn verschillende manieren waarop u de waarde van uw woning kunt bepalen. De ene methode is nauwkeuriger dan de andere. Lees hier meer over de verschillende opties.

Hoe weet ik wat de geschatte waarde van mijn woning is?

Er zijn verschillende manieren om de waarde van uw woning zelf te bepalen. Veel mensen beginnen met kijken naar de WOZ-waarde. Dat is een goed startpunt, maar de WOZ-waarde is niet heel nauwkeurig. Vaak ligt de verkoopwaarde hoger. De gemeente gebruikt de WOZ-waarde om de onroerend zaakbelasting vast te stellen. Voor een goede en actuele inschatting van de echte waarde van uw huis is deze mogelijkheid ongeschikt.

Iets verder komt u al wanneer u op Funda en met informatie van het kadaster uw huis vergelijkt met gelijksoortige huizen. U kunt op Funda zien wat er gevraagd wordt voor huizen die op uw huis lijken. Ook zijn er online tools die u verder kunnen helpen.

U moet bij het bepalen van de waarde van uw woning ook rekening houden met de specifieke kenmerken van uw huis. Wat is de staat van onderhoud, wat is het energielabel? Is het huis recent verbouwd? Extra ruimte door een dakkapel of uitbouw maakt uw huis meer waard!

Kan het bepalen van de waarde van mijn woning gratis online?

Er zijn verschillende online tools die kunnen helpen bij het maken van een inschatting. Met www.gmak.nl of www.dehypotheker.nl kunt u eenvoudig en gratis een berekening maken van de waarde van uw huis. Deze tools gebruiken openbare informatie van het kadaster. Ook deze methode is niet heel nauwkeurig.

Alle inschattingen die u zelf maakt met behulp van gegevens online van gemeente, Funda en het kadaster kunnen helpen om de waarde te bepalen van uw woning. Maar de enige die u kosteloos actuele informatie kan geven is de lokale makelaar die de markt kent en weet wat recent verkochte huizen hebben opgebracht.

Wat is mijn woning waard?

U kunt zelf een goede inschatting maken van de waarde van uw woning, maar een gratis waardebepaling door een lokale full-service makelaar levert de meest actuele en volledige informatie op. Zo’n makelaar kent de lokale markt en de verkoopprijzen. Hij weet dus ook of er regelmatig overboden wordt.

De makelaar betrekt bij zijn waardebepaling ook de onderhoudstoestand van het huis en de speciale kenmerken van uw huis. Zo kan de waardebepaling zo exact mogelijk plaatsvinden.

De waarde van uw woning gratis en vrijblijvend laten bepalen door een lokale makelaar is dus de beste manier om een goed beeld te krijgen van de waarde en eventuele overwaarde van uw woning. Klik hier om een gratis waardebepaling aan te vragen door een ervaren makelaar.

Veelgestelde vragen in het kort

Hoe kom ik achter de geschatte waarde van mijn woning?

De geschatte waarde van uw woning kunt u zelf berekenen met behulp van online tools en de gegevens van kadaster, gemeente en Funda. De beste schatting kan een lokale makelaar voor u maken.

Kan ik de waarde van mijn woning online gratis berekenen?

Ja, u kunt de waarde van uw woning gratis online bepalen met behulp van allerlei tools. De schattingen zijn alleen een indicatie en zijn niet erg nauwkeurig.

Wat is mijn woning waard?

Wat uw woning waard is, kan het best door een lokale makelaar worden bepaald. Die kent de markt en houdt rekening met de specifieke kenmerken van uw huis.