Huis verkopen Woningwaarde verhogen 3 tips om woningwaarde te schatten

Zo kom je aan de geschatte waarde van je woning

Auteur:
29-06-2022 (laatst bijgewerkt: 29-06-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Er zijn diverse redenen om de geschatte waarde van uw woning te willen weten. U twijfelt bijvoorbeeld over de verkoop of u wilt weten hoeveel belasting u over uw (tweede) woning moet betalen. De geschatte waarde van uw woning geeft u geen garanties, maar vormt wel een oriëntatiepunt.

U kunt de geschatte waarde van uw woning achterhalen door een taxateur in te schakelen, een makelaar de waarde te laten bepalen of zelf de waarde te schatten. Elke manier heeft voor- en nadelen.

1.     Taxatie

Een taxatie wordt altijd uitgevoerd door een erkend taxateur. Hier betaalt u enkele honderden euro’s voor. U krijgt er een officieel taxatierapport voor terug. Het is een gerichte en exacte manier van de woning waarde schatten. Als u uw woning wilt verkopen kan een taxatiewaarde een goede richtprijs zijn voor de verkoop.

Let er wel op dat een taxatie geld kost. Wilt u liever geen geld uitgeven aan het achterhalen van de geschatte waarde van uw woning? Of wilt u weten wat de waarde van uw woning vermeerdert? Dan kan een verkoopmakelaar mogelijk meer voor u betekenen.

2.     Gratis waardebepaling

Een verkoopmakelaar kan vrijblijvend een gratis waardebepaling uitvoeren in de oriënterende fase in de aanloop naar verkoop van uw woning. De makelaar zal u de geschatte waarde van de woning meedelen. Ook kan de makelaar vertellen wat de waarde van uw woning vermeerdert. Die informatie komt goed van pas als u een maximaal verkoopresultaat wilt behalen.

Ook als u zich puur wilt oriënteren op de mogelijkheden van uw woning rondom verkoop is een gratis waardebepaling ideaal. U weet de geschatte waarde van de woning en u kunt een onderbouwde beslissing nemen op basis van deze informatie.

3.     Zelf de waarde van je woning schatten

Ten slotte kunt u ook zelf de geschatte waarde van uw woning achterhalen. Deze methode is minder exact dan het laten uitvoeren van een taxatie of waardebepaling. Het voordeel van zelf de waarde van uw woning schatten is dat deze manier zeer laagdrempelig is. U zit nergens aan vast.

U kunt de woning waarde schatten door te kijken naar recent verkochte woningen van hetzelfde type in uw wijk of straat. Neem daarbij wel de staat van de woning mee en eventuele bijzonderheden. Ga in elk geval niet uit van de WOZ-waarde als u de geschatte waarde van uw woning wilt bepalen. De WOZ-waarde van (een nog te bouwen) woning valt doorgaans veel lager uit dan de marktwaarde.

Veelgestelde vragen in het kort

Wie kan de waarde van mijn woning voor mij schatten?

Een taxateur of makelaar kan de waarde van uw woning voor u schatten. U kunt dit ook zelf doen, maar vaak is die schatting minder nauwkeurig.

Wat vermeerdert de waarde van mijn woning bij een verbouwing?

U vermeerdert de waarde van uw woning bij een verbouwing door te zorgen voor meer ruimte. Bijvoorbeeld met een aanbouw of garage. Een nieuwe keuken of badkamer kan de waarde ook verhogen.

Hoe kom ik aan de WOZ-waarde van mijn nog te bouwen woning?

De WOZ-waarde van uw nog te bouwen woning berekent u zelf en is afhankelijk van de vordering van de bouw. Elke bouwfase staat gelijk aan een percentage van de koopprijs, die leidt tot de WOZ-waarde.