Huis verkopen Woningwaarde verhogen Inzicht in uw huiswaarde

Waarde woning berekenen: online en gratis

Auteur:
30-05-2022 (laatst bijgewerkt: 08-06-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Het is altijd leuk de actuele waarde van uw woning op te zoeken. Dat is zelfs verstandig als u overweegt uw huis te verkopen. Als u zich oriënteert op verkoop wilt u de waarde van uw woning zo goedkoop mogelijk berekenen: online en het liefst gratis.

Er zijn gelukkig meerdere online tools waarmee u de waarde van uw woning kunt berekenen. Door dit online en gratis te doen legt u zich nergens op vast. Toch zegt een online en gratis waardebepaling lang niet alles. In sommige gevallen loont het om een makelaar of taxateur in te schakelen die een exacte waardebepaling uitvoert.

Uw woningwaarde schatten (ruwe schatting)

Stel, u overweegt uw woning te verkopen maar u wilt alleen verkopen als u boven een bepaald bedrag uitkomt. Of u wilt weten of er sprake is van overwaarde. U kunt de woning dan zelf op waarde schatten, maar de waarde van uw woning berekenen is vaak beter.

Wilt u dat online doen? En gratis? Maak dan bijvoorbeeld gebruik van www.gmak.nl of www.hypotheker.nl. Deze online tools maken gebruik van openbare informatie die te vinden is in het BAG-register van het Kadaster. Daardoor kunt u de waarde van uw woning berekenen, eenvoudig online en gratis, maar de schatting is allesbehalve nauwkeurig.

Precieze woningwaarde weten (beste optie)

Als u exact wilt weten wat uw woning waard is, dan is een gratis waardebepaling door een makelaar de beste keuze. Zo ontdekt u kosteloos en vrijblijvend precies hoeveel uw woning waard is en wat de verwachte verkoopprijs zou zijn als u uw woning nu te koop zou zetten.

Inzoomen op de woningwaarde

Bent u benieuwd naar de waarde van uw woning na een verbouwing? Dan is het slim een specialist in te schakelen. Een taxateur stelt een taxatierapport op, waarvoor u al snel €500 of meer betaalt.

Een goed alternatief voor het berekenen voor de waarde van uw woning is het inschakelen van een lokale full-service makelaar. Deze kan een gratis waardebepaling voor u uitvoeren. Zo kunt u de waarde van uw woning eenvoudig en snel laten berekenen. Niet online, maar wel gratis!

WOZ-waarde meenemen?

Misschien vraagt u zich af of de WOZ-waarde opvragen niet voldoende is. Dat is immers ook gratis. De WOZ-waarde is de waarde die uw gemeente toekent aan uw woning, gebaseerd op gemiddelden. De WOZ-waarde is vaak echter veel lager dan de actuele marktwaarde. Het heeft daarom weinig zin om de WOZ-waarde op te vragen als u wilt weten wat de verkoopwaarde is.

Nauwkeurig de woningwaarde weten?

De WOZ-waarde is geen goed alternatief als u de waarde van uw woning online en gratis wilt berekenen. De beste en meest nauwkeurige optie is om een gratis waardebepaling van een makelaar aan te vragen. Zo ontdekt u kosteloos en vrijblijvend precies hoeveel uw woning waard is.

Veelgestelde vragen in het kort

Hoe kan ik de waarde van mijn woning goed inschatten zonder kosten te maken?

U kunt uw woning en de waarde ervan goed schatten door gebruik te maken van online tools. Of u schakelt een lokale makelaar in voor een gratis waardebepaling. Die is nog nauwkeuriger.

Wat doet de waarde van mijn woning na een verbouwing?

Meestal neemt de waarde van een woning toe na een verbouwing. Verbouwingen die extra ruimte opleveren, zorgen doorgaans voor de grootste waardestijging.

Hoe kan ik de WOZ-waarde van mijn woning opvragen?

U kunt de WOZ-waarde van uw woning gratis opvragen bij uw gemeente, het WOZ-waardeloket of via MijnOverheid. Let er wel op dat de WOZ-waarde (sterk) verschilt van de marktwaarde. Voor de daadwerkelijke verkoopwaarde vraagt u een gratis waardebepaling aan bij een makelaar.