Huis verkopen Woningwaarde verhogen Verbouwing terugverdienen

Wat is de waarde van mijn woning na verbouwing?

Auteur:
05-02-2022 (laatst bijgewerkt: 29-09-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Stel, u wilt u woning nu of in de toekomst verkopen. U wilt er zoveel mogelijk aan verdienen, dus overweegt u achterstallig onderhoud aan te pakken. En u twijfelt over een verbouwing. Wordt de waarde van uw woning na een verbouwing echt hoger? In veel gevallen wel!

Het ligt wel aan de aard van de werkzaamheden of de waarde van de woning na de verbouwing veel hoger uitvalt. Sommige verbouwwerkzaamheden betalen zich bijna geheel terug bij de verkoop, andere zaken kunt u wellicht beter laten liggen. We geven u graag een overzicht van de klussen die u het best kunt aanpakken, zodat u weet wat de waarde van uw woning het meest vermeerdert.

Wat de koper wil

Een potentiële koper kijkt altijd naar de staat waarin de woning verkeert. Is uw woning in slechte staat? Dan zal de koper eerder negatief oordelen over uw huis. De meest opvallende dingen, zoals achterstallig schilderwerk, afgebladderd stucwerk of een gebrek aan isolatie, zijn echter snel te verhelpen. Als u dat doet, neemt de waarde van de woning na de verbouwing vaak direct toe.

Daarbij komt dat dit soort werkzaamheden zich bijna altijd terugbetalen. Doorgaans haalt u 75% tot 100% van de investering in het onderhoud er weer uit. Daarnaast kunt u kiezen voor het vervangen van een keuken of badkamer, of het vergroten van het woonoppervlak. De waarde van de woning na een dergelijke verbouwing levert daarbij ook woongenot op - voor u en de toekomstige koper.

Bij het vergroten van het woonoppervlak moet u denken aan het aanleggen van een serre, aanbouw of dakkapel. Dit kan de waarde van uw woning, na de verbouwing, flink doen toenemen. Het huis beschikt immers over extra vierkante meters en is aantrekkelijker voor kopers. Daardoor wordt uw woning doorgaans 60% tot 100% van de investering meer waard.

Verduurzamen: kosten en baten

Verbouwingswerkzaamheden die specifiek gericht zijn op een duurzamer leven, kunnen ook waarde aan uw woning toevoegen. De waarde van uw woning na een verbouwing die tot een hoger energielabel leidt, kan oplopen tot €6.000 extra. Uw woning dient dan wel hoger te scoren dan energielabel B.

Let op de kosten die verduurzaming met zich meebrengt. Het vervangen van enkel glas of een oude ketel is goedkoper dan het aanleggen van een warmtepomp. Ook gevel-, dak- of spouwmuurisolatie kan veel meerwaarde opleveren: 75% tot 100% van uw investering.

Slim verbouwen

Bent u ervan overtuigd dat uw woning meer waarde krijgt met een verbouwing? Zet dan op een rij welke werkzaamheden u wilt uitvoeren en welke investering deze vergen. Zo weet u precies hoeveel geld u kwijt bent aan de renovatie. Voor u begint, kunt u ook de huidige waarde van uw woning berekenen.

Bent u benieuwd hoe hoog de waarde van uw woning na een verbouwing is? Schakel dan een verkoopmakelaar in voor een gratis waardebepaling van uw huis. Dat doet u eenvoudig via onze Gratis Waardebepaling Aanvragen-pagina.

Veelgestelde vragen in het kort

Wat vermeerdert de waarde van mijn woning het meest?

Wat de waarde van uw woning het meest vermeerdert hangt af van uw situatie. Doorgaans leidt het creëren van meer woonoppervlak, het wegwerken van achterstallig onderhoud en het isoleren van uw huis tot de meeste meerwaarde.

Hoe kan ik de waarde van mijn woning snel berekenen?

U kunt de waarde van uw woning relatief snel berekenen door te kijken naar vergelijkbare, recent verkochte woningen in uw buurt. Is die informatie niet voorhanden? Schakel dan een verkoopmakelaar in voor een gratis waardebepaling.

Hoeveel is mijn woning waard na een verbouwing?

Hoeveel uw woning waard is, is afhankelijk van meerdere factoren. Na een verbouwing kan uw woning bijvoorbeeld 50% tot 100% van de investering in de verbouwing extra waard zijn. Dit is wel afhankelijk van de aard van de werkzaamheden en de wensen van de koper.