Huis verkopen Tarieven kosten & courtages Indicatie van de kosten

Wat kost een makelaar bij verkoop van mijn huis?

Auteur:
10-08-2021 (laatst bijgewerkt: 03-10-2021)
Leestijd: 2-3 minuten

U hebt besloten om uw huis te verkopen en u bent op zoek naar een makelaar. De makelaar zorgt ervoor dat uw huis spoedig op de markt aangeboden wordt, en probeert voor u de hoogste prijs te krijgen voor uw vastgoed.

Wilt u zoveel mogelijk overhouden aan de verkoop van uw huis, dan is de verkoopprijs niet het enige waar u naar moet kijken. De makelaar rekent namelijk ook kosten. Een deel moet vooraf betaald worden en een deel wordt van de opbrengst ingehouden.

Verschillende tarieven per makelaar

Nederlandse makelaars zijn vrij om eigen prijzen en tarieven te hanteren. De verschillen kunnen hoog oplopen. Dat betekent dat het lonend is om de verschillende aanbieders eens naast elkaar te zetten. Op de website van de makelaar ziet u de hoogte van de makelaarskosten echter meestal niet staan.

Om vergelijken toch mogelijk te maken, heeft VerkoopmakelaarOffertes.nl een unieke dienst opgezet. Via de website kunt u direct vier offertes van verschillende makelaars aanvragen, zodat u exact weet wat de kosten zijn per makelaar bij de verkoop van uw vastgoed. Dit maakt het vergelijken van de makelaars mogelijk op basis van de kosten die gerekend worden.

Wat kost een gemiddelde makelaar?

Bij het berekenen van de makelaarskosten zijn er twee bedragen die een grote rol spelen. Het eerste bedrag bestaat uit de opstartkosten van de makelaar. Het tweede deel wordt gevormd door de courtage. Aangezien de makelaars de tarieven zelf bepalen, lopen deze bedragen sterk uiteen per makelaardij.

De opstartkosten bij de makelaar

Voordat uw huis op de markt aangeboden kan worden, moeten er bepaalde handelingen verricht worden. Deze handelingen zijn noodzakelijk om uw vastgoed op de markt aan te bieden en de interesse op te wekken bij de potentiële kopers. U kunt hierbij denken aan:

De kosten die hiervoor gerekend worden, liggen doorgaans tussen de €250 en €500. Er zijn makelaars die de opstartkosten van het totale bedrag aftrekken wanneer de woning via de makelaar verkocht wordt. Aangezien dit niet standaard is, is het verstandig om dit mee te nemen bij het vergelijken van de makelaarskosten.

Courtagekosten

De grootste verschillen in de makelaarskosten vindt u op het gebied van de courtage. Zeker bij woningen die tegen een hogere prijs verkocht worden; de courtagekosten zijn namelijk een afgesproken percentage van het verkoopbedrag van uw vastgoed.

Deze courtagekosten liggen doorgaans tussen de 0,5% en 1,5% bij de traditionele makelaars. Verkoopmakelaars concurreren met elkaar door scherpe tarieven aan te bieden, dit zorgt voor een groot prijsverschil.

Bij een vastgoed dat verkocht wordt voor €500.000 betekent dit bijvoorbeeld een verschil in courtagekosten van €5.000 tussen het laagste en het hoogste percentage. Bij 0,5% courtage zijn deze kosten slechts €2.500, waar bij een percentage van 1,5% maar liefst €7.500 van de opbrengst na verkoop in de zakken van de makelaar verdwijnt.

Hoe worden deze kosten betaald?

Het is gebruikelijk dat de opstartkosten vooraf betaald moeten worden aan de makelaar. Bij de courtagekosten is dit onmogelijk, de uiteindelijke verkoopprijs is vooraf immers niet bekend. Deze kosten worden bij de notaris verrekend.

U betaalt de courtagekosten dus niet direct aan de makelaar, deze worden ingehouden op het bedrag dat u na verkoop van uw vastgoed krijgt.

Vergelijk makelaars bij u in de buurt

De makelaarskosten die gerekend worden, verschillen per makelaardij en lopen sterk uiteen. Reden om goed te vergelijken met de hulp van VerkoopmakelaarOffertes.nl dus. Met de vier offertes van de makelaars bij u in de buurt, heeft u alles in huis om een goede keuze te maken.