Huis verkopen Tarieven kosten & courtages Informatie over courtages

Welk courtagepercentage rekent een makelaar bij verkoop van een huis?

Auteur:
10-08-2021 (laatst bijgewerkt: 27-01-2024)
Leestijd: 2-3 minuten

Bent u benieuwd naar de courtage van een makelaar in 2024? In dit artikel leggen we uit waarom makelaars werken met een percentuele courtage en hoe dat in zijn werk gaat. Daarnaast leggen we uit waarom courtages niet worden getoond op de websites van makelaars, en hoe u dan wel de courtages van makelaars kunt vergelijken.

De meeste makelaars werken met een courtagepercentage

Als u uw woning wilt verkopen, dan zult u merken dat de meeste makelaars werken op basis van een courtage. Een courtage is een percentuele all-in prijs voor de dienstverlening van de makelaar. In andere woorden: de makelaar rekent één bedrag voor zijn of haar diensten, en al die kosten zijn samengevat in een percentage van de uiteindelijke verkoopprijs.

Wordt uw woning bijvoorbeeld verkocht voor 200.000 euro en rekende de makelaar een courtage van 1 procent, dan betaalt u de makelaar 2.000,- euro. Deze courtagekosten worden verrekend via de notaris bij het daadwerkelijke transport van de woning naar de nieuwe eigenaar.

Waarom worden courtagepercentages niet weergegeven op de websites van makelaars?

Een courtage is bij de meeste makelaars een tarief op maat. Dat wil zeggen, een makelaar stelt zijn of haar tarieven vast op basis van (de staat van) uw woning en (de populariteit van) uw wijk. Als de makelaar meent uw woning snel te kunnen verkopen, dan rekent de makelaar een lage courtage. Het kost de makelaar dan immers minder tijd en werk om uw huis te verkopen.

Als de makelaar weinig kansen ziet om uw woning snel én tegen een goede prijs te verkopen, dan voorziet de makelaar dus meer werk en rekent in dat geval een hogere courtage. Omdat courtages dus per woning anders kunnen zijn, kan een makelaar geen standaard courtages tonen op de eigen website.

Hoe kunt u wel courtages vergelijken van lokale makelaars?

Er zijn manieren waardoor u wél courtages kunt vergelijken. VerkoopmakelaarOffertes.nl maakt het mogelijk om eenmalig uw woninggegevens in te vullen in een vergelijkend formulier, en daarbij uw voorkeuren voor de makelaarsdiensten aan te geven. VerkoopmakelaarOffertes.nl kijkt vervolgens welke verkoopmakelaars lokaal beschikbaar zijn en een courtage op maat voor u zouden willen vaststellen.

Uw aanvraag wordt doorgezonden naar de vier makelaars die passen bij uw voorkeuren. Deze vier verkoopmakelaars gaan vervolgens voor u een courtage op maat vaststellen. Zodoende kunt u de courtages van makelaars vergelijken.