Huis verkopen Woning te koop zetten Niet tevreden over de makelaar

Wisselen van makelaar: hoe doe ik dat?

Auteur:
05-08-2021 (laatst bijgewerkt: 03-10-2021)
Leestijd: 3-4 minuten

Uw huis staat al een langere tijd te koop, maar de verkoop wil niet vlotten. Of u vindt dat de makelaar niet voldoet aan zijn inspanningsplicht en u wilt niet verder met deze partij. Het uiteindelijke doel van het inschakelen van een makelaar is het verkopen van uw huis. Lukt dit niet via de huidige makelaar die u gekozen hebt, dan kunt u wisselen van makelaar. Daar komen wel een aantal dingen bij kijken, die u van tevoren bekeken moet hebben.

Intrekken van de opdracht bij de huidige makelaar

U kunt op ieder moment de opdracht intrekken bij de huidige makelaar, zonder enige opzegtermijn. Dat klinkt eenvoudig, maar hier zitten een aantal haken en ogen aan wanneer er naar de kosten gekeken wordt. Zo hoeft u de makelaar geen courtage te betalen, tenzij de uiteindelijke verkoop duidelijk gerelateerd is aan de inspanningen van de makelaar. Koopt een geïnteresseerde uw huis en heeft deze uw huis voor het eerst gezien tijdens een bezichtiging via de vorige makelaar, dan betaalt u wel courtage.

Begin altijd eerst bij de overeenkomst die u hebt met de makelaar. Staat hier niets in over het beëindigen van de opdracht? Kunt u gewoon gratis wisselen van makelaar? Dan is er niets dat u ervan weerhoudt om een andere makelaar te zoeken.

Problemen bij het wisselen van makelaar

In de meeste gevallen zijn er twee andere factoren waar u rekening mee moet houden. De eerste factor zijn intrekkingskosten. Staan er intrekkingskosten vermeld op de overeenkomst die u getekend hebt bij de makelaar, dan moet u de makelaar betalen wanneer u deze van de opdracht ontslaat. De andere factor is het exclusiviteitscontract. Heeft u een dergelijk contract getekend en verkoopt een andere makelaar uw huis binnen de contractperiode, dan zullen beide makelaars courtage kunnen rekenen.

Bent u het niet eens met de kosten die gerekend worden door de makelaar nadat u deze van de opdracht gehaald heeft? Dan schrijft u een brief naar de makelaar waarin u duidelijk vermeldt wat het probleem is en welke oplossing u verlangt van de makelaar. Geef tevens aan dat u binnen drie weken antwoord wilt hebben. Krijgt u geen reactie, of geen bevredigend antwoord, dan kunt u de geschillencommissie inschakelen. Dit is echter alleen mogelijk wanneer de makelaar aangesloten is bij een branchevereniging en pas nadat u schriftelijk een klacht ingediend hebt bij de makelaar zelf. Is uw makelaar niet aangesloten bij een branchevereniging, dan kunt u de stap naar de rechtbank zetten. Probeer in eerste instantie altijd tot een oplossing te komen met de makelaar zelf om het oplopen van kosten te vermijden.

Bent u tot een overeenkomst gekomen met de vorige makelaar en zijn er geen losse eindjes meer? Dan kunt u verder met het verkooptraject met een andere makelaar.

Op zoek naar een andere makelaar

Wilt u wisselen van makelaar, dan hebt u een voordeel bij het vergelijken. U hebt immers ervaring opgedaan met een makelaar en u weet nu beter wat u zoekt. Wellicht een groter aantal verkoopkanalen, een makelaar die beter bereikbaar is, of misschien een makelaar die meer voor u wil doen om uw huis te verkopen.

VerkoopmakelaarOffertes.nl vraagt uw wensen / eisen en de situatie met uw vorige makelaar, zodat wij vier andere makelaars (die plaatselijk ervaren zijn) kunnen verzoeken om een duidelijke offerte voor u te verzorgen. In deze offertes staan niet alleen de prijzen die zij hanteren, maar zij geven bovendien aan wat zij anders zullen doen dan de vorige makelaar, om alsnog een succes te maken van uw verkooptraject.