Huis verkopen Woningwaarde verhogen WOZ-waarde opvragen

Hoe kan ik de WOZ-waarde van mijn woning opvragen?

Auteur:
30-05-2022 (laatst bijgewerkt: 08-06-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

De WOZ-waarde is belangrijk voor het vaststellen van uw gemeentelijke belastingen. Op basis van de WOZ-waarde van uw woning betaalt u bijvoorbeeld OZB (onroerendezaakbelasting). De gemeente stelt de WOZ-waarde van uw woning elk jaar vast, op basis van standaardgegevens.

Uw woning wordt dus niet individueel bekeken om de WOZ-waarde vast te stellen. Misschien vraagt u zich af: hoe kom ik achter de WOZ-waarde van mijn woning? Er zijn drie manieren waarop u gratis de WOZ-waarde kunt opvragen:

1). Via MijnOverheid

Door in te loggen op www.mijnoverheid.nl met uw DigiD kunt u uw WOZ-waarde gratis opvragen. Hier vindt u niet alleen informatie over uw woning, maar ook over andere zaken. Het gaat hierbij altijd om de WOZ-waarde vanaf 1 januari van het huidige jaar.

2). Via uw gemeente

Een tweede optie voor het opvragen van de WOZ-waarde is het benaderen van uw gemeente. Hiervoor heeft u geen DigiD nodig. Een handig alternatief voor het opvragen van de WOZ-waarde via MijnOverheid.

Bel naar uw gemeente, maak een afspraak of zoek online naar de mogelijkheid om de WOZ-waarde van uw woning op te vragen. Houd wel rekening met enige wachttijd. Als u de WOZ-waarde van uw woning direct wilt opvragen, kunt u dit beter online doen via de website van de Rijksoverheid.

3). Via het WOZ-waardeloket

Ten slotte is het WOZ-waardeloket van de Rijksoverheid een optie als u de WOZ-waarde van uw woning wilt opvragen. U kunt hier gratis gebruik van maken via www.wozwaardeloket.nl. U vult het adres van de woning waarvan uw de WOZ-waarde wilt opvragen in, en de website toont de WOZ-waarde.

Bovenstaande geldt voor bestaande woningen. Het kan zijn dat u op zoek bent naar de WOZ-waarde van een nieuwbouwwoning. De WOZ-waarde van een nog te bouwen woning wordt bepaald door de gemeente. Hier moet u de WOZ-waarde van uw nieuw te bouwen woning opvragen.

Als de woning af is, zal deze de verkoopprijs benaderen. Is de woning nog niet af? Dan neemt de gemeente, naar gelang de voortgang van de bouw, een percentage van de waarde van de grond en bouwmaterialen. Wanneer een woning beschikt over een dak en waterdicht is, rekent de gemeente bijvoorbeeld 60% daarvan.

Bezwaar maken

Het kan zijn dat u na het opvragen van de WOZ-waarde van uw woning bezwaar wilt maken. De hoogte van de WOZ-waarde bepaalt immers ook de hoogte van uw belasting. Bezwaar maken doet u altijd bij uw gemeente.

Let op: de WOZ-waarde zegt niets over de actuele marktwaarde. Wilt u de woning mogelijk verkopen? Dan is een gratis waardebepaling door een makelaar de slimste én gratis oplossing. Een waardebepaling aanvragen is snel en eenvoudig en vaak al op zeer korte termijn in te plannen.

Veelgestelde vragen in het kort

Hoe kom ik achter de WOZ-waarde van een woning?

U komt achter de WOZ-waarde van een woning door deze (online) op te vragen bij de overheid of uw gemeente.

Is de WOZ-waarde hetzelfde als de verkoopwaarde van mijn woning?

Nee, de WOZ-waarde is door de overheid vastgesteld via een specifiek beoordelingsmodel. De verkoopwaarde is wat anderen voor jouw woning wensen te geven. Daar zitten normaliter grote verschillen in. Wil je de verkoopwaarde van jouw woning weten, dan is een gratis en vrijblijvende waardebepaling door een makelaar een verstandige zet.

Waar vind ik de WOZ-waarde van mijn nog te bouwen woning?

De WOZ-waarde van uw nog te bouwen woning wordt vastgesteld door de gemeente. Zolang uw woning nog niet af is, neemt de gemeente een percentage van de waarde van de grond en bouwmaterialen. Hiervoor klopt u dus aan bij uw gemeente.