Huis verkopen Woningwaarde verhogen WOZ-waarde nieuwbouw bepalen

Wat is de WOZ-waarde van een nog te bouwen woning?

Auteur:
30-05-2022 (laatst bijgewerkt: 29-06-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Voor bestaande woningen is het opvragen van de WOZ-waarde heel eenvoudig. U neemt contact op met uw gemeente, overheid of u slaat uw eigen administratie erop na. Maar hoe komt u achter de WOZ-waarde van een nog te bouwen woning? Met andere woorden: van een nieuwbouwwoning?

Ook een nog te bouwen woning heeft een WOZ-waarde. Zelfs als er nog geen steen gelegd is, baseert de gemeente de WOZ-waarde op de waarde van de grond. Naarmate de bouw vordert, stijgt de WOZ-waarde. Vraagt u zich af: hoe kom ik aan de WOZ-waarde van mijn woning? Wij vertellen het u graag.

WOZ-waarde nieuwbouwwoning opvragen

U kunt de WOZ-waarde van uw nog te bouwen woning opvragen bij uw gemeente, net zoals bij een bestaande woning. Voor het berekenen van de WOZ-waarde van een nog te bouwen woning kijkt de gemeente altijd naar de totale bouwkosten. Zo komt men uit op de geschatte waarde van de woning.

Vervolgens neemt men de voortgang van de bouw, uitgedrukt in een percentage. Als alleen de ruwe vloer van een appartement gereed is, rekent men bijvoorbeeld 25%. Zit het dak op de woning en is de woning waterdicht? Dan rekent men met 60%.

De WOZ-waarde van elke woning wordt elk jaar opnieuw vastgesteld op 1 januari. Als uw woning in 2021 is afgebouwd, zal deze pas als afgebouwde woning worden beschouwd op 1 januari 2022. De WOZ-waarde van uw nog te bouwen woning zal uiteindelijk de verkoopprijs benaderen.

Wat heeft u aan de WOZ-waarde?

Waarom zou u de WOZ-waarde van uw nog te bouwen woning eigenlijk opvragen? De WOZ-waarde vormt het uitgangspunt voor diverse belastingen, zoals gemeentelijke belastingen en de OZB (onroerendezaakbelasting). Als de WOZ-waarde van een nog te bouwen woning te hoog is, zult u te veel belasting gaan betalen.

Vermoedt u dat de WOZ-waarde van uw nog te bouwen woning nu al te hoog uitvalt? Dan kunt u bezwaar maken bij uw gemeente. Dat geldt overigens ook voor bestaande woningen. Het is altijd mogelijk bezwaar aan te tekenen. Het opvragen van de WOZ-waarde, ook die van uw nog te bouwen woning, is gelukkig altijd gratis.

Veelgestelde vragen in het kort

Kan ik ook gratis aan de geschatte waarde van een gebouwde woning komen?

Ja, u kunt een gratis waardebepaling laten uitvoeren door een makelaar. Ook de WOZ-waarde opvragen is gratis, maar deze geschatte waarde van uw woning is ten opzichte van een waardebepaling onnauwkeurig en komt hierdoor niet overeen met de werkelijke verkoopwaarde.

Hoe kom ik achter de WOZ-waarde van mijn woning?

U komt achter de WOZ-waarde van uw woning door deze op te vragen via MijnOverheid, uw gemeente of het WOZ-waardeloket. Elke optie is gratis.

Kan ik de WOZ-waarde van mijn woning gratis opvragen?

Ja, als u gebruik maakt van informatie uit het Kadaster of van de overheid is het opvragen van de WOZ-waarde altijd gratis.