Huis kopen Tarieven en kosten van aankoopmakelaars Betaal alleen na succesvolle aankoop

Hoe vind ik een no cure no pay aankoopmakelaar?

Auteur:
30-12-2021 (laatst bijgewerkt: 06-10-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Stel, u bent op zoek naar een woning en u neemt een aankoopmakelaar in de arm. Hoe weet u dan dat de makelaar goed werk levert? En moet u betalen als hij of zij u niet kan helpen aan uw droomhuis? In deze gevallen biedt een aankoopmakelaar die werkt op basis van no cure no pay wellicht uitkomst.

Een makelaar die het no cure no pay principe volgt, rekent alleen kosten als u het aankooptraject succesvol afrondt. Als u het traject halverwege afbreekt of als u geen geschikte woning vindt, hoeft u de aankoopmakelaar niet of minder te betalen. Dat hoort bij het idee van no cure no pay.

Voorwaarden no cure no pay

Voor u zich rijk rekent met een aankoopmakelaar die werkt volgens no cure no pay, is het sterk aan te raden eerst de voorwaarden te lezen. Sommige makelaars rekenen wel degelijk opstartkosten of vragen een bijdrage als u het traject stopzet. U wilt natuurlijk niet dat er verborgen kosten naar boven komen als u denkt dat u niets hoeft te betalen.

Wilt u een aankoopmakelaar in de arm nemen die zich helemaal houdt aan het no cure no pay principe? Vraag dit dan gericht na en controleer de voorwaarden. De ene aankoopmakelaar verstaat iets anders onder no cure no pay dan de andere.

Waar moet u op letten?

Als u een aankoopmakelaar in de arm neemt die het no cure no pay principe aanhoudt moet u grondig nagaan wat no cure no pay inhoudt. Betaalt u helemaal geen kosten als u het traject afbreekt? Of zijn er wel degelijk basiskosten die u altijd betaalt, ongeacht de uitkomst?

Met andere woorden, let goed op eventuele addertjes onder het gras. Vraag daarom altijd meerdere offertes op. Zo kunt u elk aanbod van een aankoopmakelaar die werkt op basis van no cure no pay vergelijken. Op die manier komt u er vanzelf achter welke voorwaarden standaard zijn, en welke niet.

Welke makelaar is geschikt?

Welke aankoopmakelaar u ook inschakelt, u moet er een goed gevoel bij hebben. U wilt niet te veel betalen, duidelijke afspraken kunnen maken en ook een persoonlijke klik hebben. Het financiële plaatje kunt u al maken tijdens uw oriëntatiefase.

Vraag via onze vergelijkingstool enkele offertes op van aankoopmakelaars bij u in de buurt. Heeft u voorkeur voor een aankoopmakelaar die het no cure no pay principe aanhangt? Dan kunt u dat aangeven. Zo komt u altijd uit bij de makelaar die precies bij u past.

Veelgestelde vragen in het kort

Wat kost een aankoopmakelaar?

Wat een aankoopmakelaar kost hangt af van uw situatie en van de makelaar. Doorgaans betaalt u circa €1.500 en €3.000. Dit kan op basis van een vast tarief zijn, of door het rekenen van courtage.

Hoeveel courtage betaal je aan een aankoopmakelaar?

Meestal betaalt u 1% tot 2% van de aankoopkosten van de nieuwe woning als courtage aan de aankoopmakelaar. Kiest u voor een aankoopmakelaar die werkt op basis van no cure no pay? Dan betaalt u vaak pas als u een akkoord heeft bereikt over de verkoopprijs.

Hoe kies ik bij een aankoopmakelaar voor de juiste tarieven?

Een aankoopmakelaar uitzoeken draait om een goede klik, maar ook om aantrekkelijke tarieven. Vergelijk daarom altijd meerdere aanbieders om de aankoopmakelaar met de laagste tarieven te vinden.