Huis kopen Tarieven en kosten van aankoopmakelaars Dit betaalt u een full-service makelaar

Hoe hoog zijn aankoopmakelaar tarieven gemiddeld?

Auteur:
05-02-2022 (laatst bijgewerkt: 06-10-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

U overweegt een aankoopmakelaar in te schakelen omdat u op zoek bent naar een nieuwe woning. Maar u wilt liever niet te veel betalen. Daarom wilt u graag weten hoe hoog de aankoopmakelaar tarieven van makelaars in uw regio zijn. Slim! Een goede voorbereiding is immers essentieel bij de aankoop van een nieuwe woning.

Wat kost een aankoopmakelaar? Gemiddeld liggen de aankoopmakelaar tarieven van aankoopmakelaars in Nederland rond de €1.500 tot €3.000. Dit is wel afhankelijk van uw situatie en het segment waarin u zoekt. Als u naar woningen in het duurdere segment kijkt, kunnen aankoopmakelaar tarieven hoger uitvallen.

Voordelen van een aankoopmakelaar

Sommige mensen laten zich afschrikken door (hoge) aankoopmakelaar tarieven. Toch is dat niet altijd nodig. Uiteraard kunt u zelf een woning kopen, maar een aankoopmakelaar neemt u veel werk uit handen. Vooral bij de aankoop van een eerste woning kan dat prettig zijn.

De aankoopmakelaar staat altijd voor u klaar en gaat met u mee naar bezichtigingen. Hij of zij geeft u advies over uw aanpak en brengt uw bod uit. De aankoopmakelaar kan voor u onderhandelen, waardoor de kans op een positief resultaat toeneemt.

Mogelijk bespaart u zelfs geld, omdat de makelaar uw woning voor een goede prijs weet te bemachtigen. Als u enkele duizenden euro’s goedkoper uit bent door uw makelaar, vallen de gemiddelde aankoopmakelaar tarieven daarbij in het niet.

Aankoopmakelaar tarieven

Doorgaans stellen makelaars hun aankoopmakelaar tarieven vast op basis van een vast bedrag, of courtage. Daarbij maakt het wel uit of u voor een compleet pakket kiest, of voor deeldiensten. Sommige makelaars bieden beide aan.

Stelt uw aankoopmakelaar zijn tarieven vast op basis van courtage? Dan betaalt u gemiddeld 1% tot 2% van de aankoopsom aan de makelaar. Koopt u een huis van €260.000? Dan betaalt u bij een courtage van 1,2% €3.120 aan de aankoopmakelaar.

Wanneer u kiest voor het afnemen van deeldiensten bent u goedkoper uit. U moet dan wel meer zelf doen. De meeste mensen kiezen er echter voor wél een compleet pakket af te nemen. Het is wel verstandig vooraf te informeren naar de aankoopmakelaar tarieven van de makelaar. Zo kunt u deze vergelijken met andere makelaars uit de omgeving.

Full-service makelaar vinden

De hierboven beschreven voordelen ervaart u vooral als u kiest voor een lokale full-service makelaar. Deze kent de markt en heeft de juiste connecties. Dat maakt het soms mogelijk een onderhandse verkoop te sluiten. U bent dan de enige potentiële koper, wat het onderhandelen vergemakkelijkt.

Voor u een aankoopmakelaar kiest is het verstandig aankoopmakelaar tarieven te vergelijken. Dat doet u eenvoudig via onze Aankoopmakelaars Vergelijken Pagina. Hier hebben wij alle full-service makelaars in uw regio voor u op een rij gezet.

Veelgestelde vragen in het kort

Wat kost een aankoopmakelaar gemiddeld?

Een aankoopmakelaar kost gemiddeld €1.500 tot €3.000 voor een compleet pakket. Het bedrag kan hoger uitvallen als u in een duurder segment naar een woning zoekt.

Hoe hoog is de courtage van een aankoopmakelaar?

Gemiddeld betaalt u een courtage van 1% tot 2% aan een aankoopmakelaar.

Is het slim te kiezen voor een aankoopmakelaar op basis van ‘no cure, no pay’?

Een aankoopmakelaar die werkt op basis van no cure, no pay, hoeft u alleen te betalen als deze het gewenste resultaat behaalt. Let wel op extra bijkomende kosten als u gebruik maakt van deze regeling.