Huis kopen Aankoopmakelaars in de buurt vergelijken Dit zijn de criteria waar u op moet letten

Een aankoopmakelaar in Utrecht vinden

Auteur:
30-12-2021 (laatst bijgewerkt: 30-12-2021)
Leestijd: 2-3 minuten

Net als in andere steden in de Randstad is het in Utrecht steeds lastiger geworden om een woning te vinden. Toch wilt u misschien juist hier een huis kopen. Om uw kansen te vergroten, kunt u overwegen een aankoopmakelaar uit Utrecht in te schakelen.

Een aankoopmakelaar kan u helpen een woning te vinden in Utrecht of omgeving. Een lokale full-service makelaar weet immers precies hoe de markt zich ontwikkelt. Op basis van uw wensen en eisen kan een aankoopmakelaar u begeleiden bij het vinden en kopen van een huis in Utrecht.

Wat doet een aankoopmakelaar in Utrecht?

In principe neemt een aankoopmakelaar u altijd werk uit handen. Deze regelt de bezichtigingen en gaat met u mee. Hij of zij geeft u advies over het juiste bod en kijkt mee naar de bouwkundige staat van de woning. Wilt u de woning verduurzamen? Dan kan een NVM makelaar u zelfs adviseren over het verduurzamen van het huis.

Daarnaast is de aankoopmakelaar uit Utrecht uw vraagbaak. Wilt u weten hoe het bieden werkt, of wilt u het liefst onderhands een huis kopen? Een goede aankoopmakelaar uit Utrecht zal zich altijd inzetten voor het beste resultaat. Vindt u het spannend om een huis te kopen of wilt u uw eerste woning kopen? Dan is het zeker aan te raden een aankoopmakelaar in Utrecht te zoeken.

Een huis kopen zonder aankoopmakelaar

Uiteraard is het ook mogelijk een huis te kopen zonder een aankoopmakelaar uit Utrecht te zoeken. U gaat dan zelf op zoek, bezichtigt de woning zelf, en u neemt ook het bieden voor uw eigen rekening. Veel mensen vinden dit echter stressvol. Het kan daarom prettig zijn wel een aankoopmakelaar te zoeken in Utrecht.

Houdt er ook rekening mee dat het makkelijker is een woning onderhands te kopen als u een aankoopmakelaar in Utrecht inschakelt. Deze kan u wijzen op woningen die te koop staan voordat ze op Funda worden gezet. U kunt dan met de verkoper onderhandelen zonder dat er andere kopers meedingen.

Kosten van een aankoopmakelaar

Wilt u toch een huis kopen in Utrecht zonder aankoopmakelaar? Dan bespaart u uiteraard op de kosten. U betaalt doorgaans €1.500 tot €3.000 voor de diensten van een aankoopmakelaar uit Utrecht. Die kosten verdient u mogelijk snel terug als uw aankoopmakelaar scherp onderhandelt of een onderhandse verkoop weet te regelen.

Sommige makelaars werken op basis van courtage. Uw aankoopmakelaar in Utrecht vraagt dan een percentage van het aankoopbedrag van de woning als tarief. Dit is doorgaans tussen de 1% en 2% van de aankoopprijs. Informeer altijd naar de mogelijkheden. Soms is het voordeliger een vaste prijs af te spreken.

U bepaalt altijd zelf of u wel of geen aankoopmakelaar in de arm neemt. Wilt u zich oriënteren op de dienstverlening en tarieven van aankoopmakelaars? Bezoek dan onze Vergelijk Aankoopmakelaars-pagina en vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes op van de beste aankoopmakelaars uit Utrecht.

Veelgestelde vragen in het kort

Wat doet een aankoopmakelaar in Utrecht?

Wat een aankoopmakelaar in Utrecht doet verschilt niet van wat een aankoopmakelaar elders doet. Hij of zij begeleidt u tijdens het hele proces van de aankoop van uw woning en adviseert u waar nodig, bijvoorbeeld over het bieden.

Wanneer moet ik courtage betalen aan mijn aankoopmakelaar in Utrecht?

U betaalt courtage aan uw aankoopmakelaar in Utrecht als uw makelaar op basis van courtage werkt, of als u dit afspreekt. U bent niet verplicht courtage te betalen. Soms is het mogelijk een vaste prijs af te spreken.

Is het mogelijk een huis te kopen zonder aankoopmakelaar in Utrecht?

Het is in theorie mogelijk een huis te kopen zonder aankoopmakelaar in Utrecht. Vindt u het spannend om een huis te kopen, wilt u dure blunders voorkomen of weet u weinig van de woningmarkt? Dan kan het zeker lonen wél een aankoopmakelaar in te schakelen.