Huis verkopen Huis verkopen door scheiding Verdeling huis vastleggen bij de notaris

Akte van verdeling: alles wat je moet weten

Auteur:
28-03-2022 (laatst bijgewerkt: 28-03-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Wanneer u gezamenlijk in het bezit bent van een koophuis en gaat scheiden, moet u veel regelen. Eén van de zaken die erbij komt kijken, is de akte van verdeling. De akte van verdeling wordt opgesteld door uw notaris. In het document legt u vast wie na de scheiding bepaalde bezittingen krijgt, zoals een woning.

De akte van verdeling moet altijd worden opgesteld door de notaris en worden ondertekend door u beiden. U betaalt hiervoor notariskosten. Wilt u of uw partner in de woning blijven wonen? Dan is het noodzakelijk een akte van verdeling op te laten stellen.

Wanneer is een akte van verdeling verplicht?

De akte van verdeling is noodzakelijk als één van beiden in de woning wil blijven wonen. Dat geldt bijvoorbeeld als u getrouwd bent in gemeenschap van goederen of als de woning op andere wijze gezamenlijk bezit is.

U heeft de akte van verdeling nodig om de hypotheek op naam van degene die in de woning blijft wonen te zetten. Degene die blijft kiest dan voor het uitkopen van de partner. Pas na inschrijving in het Kadaster is degene die vertrekt gevrijwaard van de verplichting de hypotheek te betalen. De hypotheek kan dan op één naam worden gezet.

Wilt u de woning liever samen verkopen en de opbrengst verdelen? Dan is een akte van verdeling niet nodig. Als u zich afvraagt of eerst scheiden of eerst uw huis verkopen verstandig is, ligt dat aan uw situatie. In principe kunt u de woning verkopen, de opbrengst verdelen en daarna scheiden.  

Notariskosten

Omdat de notaris de akte van verdeling opstelt, rekent deze daar kosten voor. Als u alleen een akte van verdeling laat opstellen zult u qua kosten moeten rekenen op enkele honderden euro’s. Als u meer zaken laat uitzoeken of uitvoeren door de notaris, zal deze uiteraard meer rekenen.

Het is verstandig offertes bij notariskantoren op te vragen. Zo kunt u eenvoudig achterhalen hoe hoog de kosten voor een akte van verdeling zijn. Vervolgens kiest u de voordeligste aanbieder, of de notaris waar u een goed gevoel bij heeft.

Akte aanvragen

Wilt u in uw woning blijven wonen? Dan moet u uw partner uitkopen en een akte van verdeling op laten stellen. Zodra u definitief besluit te gaan scheiden, is het slim vast een notaris te zoeken voor het opstellen van een akte van verdeling. U en uw ex-partner kunnen dan alle zaken rondom de hypotheek en het huis snel verdelen.

Als u wilt weten of het uitkopen van uw partner een optie is, moet u nagaan wat de actuele waarde van uw huis is. Dat doet u in de oriënterende fase eenvoudig met een gratis waardebepaling. U vindt makelaars die een gratis waardebepaling uitvoeren via onze Gratis Waardebepaling Pagina.

Veelgestelde vragen in het kort

Wat is slim: eerst scheiden of eerst het huis verkopen?

Of u eerst gaat scheiden of eerst het huis gaat verkopen is aan u. In beide gevallen verdeelt u de opbrengst met uw ex-partner.

Hoe werkt het uitkopen van een partner?

Bij het uitkopen van een partner betaalt u degene die uit de koopwoning vertrekt de helft van de eventuele overwaarde. Als de woning onder water staat ontvangt u juist geld van degene die vertrekt.

Als ik een akte van verdeling laat opstellen, hoe hoog zijn de kosten dan?

Bij het opstellen van een akte van verdeling moet u qua kosten rekenen op minimaal €500.