Huis verkopen Huis verkopen door scheiding Alles goed regelen

Eerst scheiden of eerst huis verkopen?

Auteur:
21-09-2021 (laatst bijgewerkt: 28-03-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Gaat u scheiden en is het huis van u beiden? Dan wilt u de woning op een gegeven moment waarschijnlijk verkopen. Is het niet aan de ander, dan is het wel aan een nieuwe koper.

De volgende vraag die zich aandient gaat dan ook over de volgorde. Gaat u eerst scheiden of eerst het huis verkopen? Het korte antwoord: juridisch en financieel maakt het niet zo gek veel uit.

In dit artikel leggen we uit waar u op moet letten bij uw keuze om eerst te scheiden of eerst uw huis te verkopen.

Eerst scheiden of eerst de woning verkopen?

Een scheiding is een emotionele gebeurtenis die soms leidt tot impulsieve beslissingen. Een overhaaste verkoop van het huis is daar een voorbeeld van. Dit geeft u misschien het gevoel dat u sneller weer door kunt met uw leven. Maar is dat eigenlijk wel zo?

De praktijk wijst uit dat een gehaaste verkoop achteraf vaak leidt tot spijt. Zo levert de woning vaak niet het maximale bedrag op, omdat u geneigd bent het eerste redelijke bod direct te accepteren. Ook blijkt soms dat u eigenlijk liever zelf in de woning was blijven wonen.

Het belangrijkste bezwaar tegen een snelle verkoop ligt misschien nog wel het meest voor de hand: tijdens een scheiding heeft u al genoeg aan uw hoofd. De stress van een woningverkoop – de grootste financiële transactie in uw leven – wilt u er dan liever niet bij hebben.

Eerst scheiden of eerst huis verkopen?

Verdeling huis bij scheiding

Voor de meeste mensen is het dan ook verstandig om eerst te scheiden en het huis dan pas te verkopen. Bent u bang dat dit zorgt voor meningsverschillen over de verdeling van de verkoopsom?

Dat is gelukkig zelden het geval. Tijdens de scheiding kunt u namelijk precies op papier laten zetten hoe de woning bij een toekomstige verkoop verdeeld wordt. Dit soort afspraken wordt vastgelegd in een overeenkomst die bekendstaat als het echtscheidingsconvenant.

Eerst overwaarde bepalen en dan verkopen

Eerst scheiden en dan pas uw huis verkopen heeft bovendien één groot voordeel. Het biedt u namelijk de kans om na te gaan wat de waarde van de woning is. Hieruit kan bijvoorbeeld blijken dat er overwaarde op het huis zit.

Overwaarde maakt het makkelijker om uw partner uit te kopen als u zelf in het huis wilt blijven wonen. Ook geeft een waardebepaling u een goed referentiepunt bij het bepalen van de vraagprijs.

Afspraken over de verkoop worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant.

Eerst gratis waardebepaling, dan scheiden en verkopen

In geval van een scheiding is het dan ook aan te raden om eerst een waardebepaling aan te vragen. Dit kan snel, gratis en vrijblijvend via een lokale full-service verkoopmakelaar.

Een gratis waardebepaling levert veel duidelijkheid op over de beste vervolgstap en kent eigenlijk geen nadelen. Het geeft u meer inzicht in uw opties en is daarom voor alle betrokkenen gunstig.

Weet u eenmaal wat het huis waard is? Dan kunt u in overleg besluiten of u eerst wilt scheiden of eerst de woning wilt verkopen. Wat u ook besluit; u maakt uw keuze in elk geval goed geïnformeerd en met de zekerheid dat u geen geld laat liggen door een overhaaste verkoop.

Veelgestelde vragen in het kort

Moet ik mijn huis verkopen voordat ik kan scheiden?

Uw huis eerst verkopen is niet nodig om te kunnen scheiden. Sterker nog: een gehaaste verkoop levert vaak niet het hoogste bedrag op. Laat daarom liever eerst een gratis waardebepaling uitvoeren en maak op basis daarvan uw keuze.

Hoe wordt het huis verdeeld bij een scheiding?

Tijdens een scheiding kunt u door de notaris een akte van verdeling laten opstellen. In de akte van verdeling wordt vastgelegd hoe gezamenlijke bezittingen zoals een koophuis na de scheiding verdeeld worden. Hierdoor zal de woning op naam van een van beide partners komen te staan.

Hoe wordt overwaarde berekend bij een scheiding?

Bij een scheiding kunt u de overwaarde op het huis berekenen op basis van een gratis waardebepaling door een makelaar. Overwaarde maakt het eenvoudiger om uw ex-partner uit te kopen als u zelf in de woning wilt blijven wonen.