Huis verkopen Huis verkopen door scheiding Dit betaalt u aan de notaris

Akte van verdeling: de kosten

Auteur:
28-03-2022 (laatst bijgewerkt: 28-03-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Gaat u scheiden en wil uw partner of wilt u zelf in uw koopwoning blijven wonen? Dan is er sprake van uitkopen en heeft u een akte van verdeling nodig. Deze stelt uw notaris voor u op. Daardoor zijn er altijd kosten verbonden aan het laten opstellen van de akte van verdeling.

Omdat notarissen zelf hun tarieven mogen bepalen lopen de kosten voor een akte van verdeling uiteen. Bij het uitkopen van een partner moet u al snel rekenen op notariskosten tussen de €500 en €1500. Uiteraard is de exacte prijs afhankelijk van de notaris, de dienstverlening en uw situatie. Als u ook uw hypotheek op hetzelfde moment laat overzetten, betaalt u bijvoorbeeld meer.

Wie betaalt de kosten?

In principe betaalt degene die in de woning blijft de kosten voor het laten opstellen van de akte van verdeling, tenzij u samen overeenkomt dat één van u beiden de kosten draagt. De kosten worden dan gezien als ‘kosten koper’ voor degene die ander uitkoopt. Als u anders besluit kunt u dit vast laten leggen door uw echtscheidingsadvocaat, bijvoorbeeld in een scheidingsconvenant.

Als de ene partner veel minder inkomen heeft kunt u samen besluiten dat de vermogende partner de kosten voor de akte van verdeling betaalt. Deze keuze is altijd aan u. Uiteraard speelt dan ook mee hoe hoog de kosten in totaal zijn. Als u de woning samen wilt verkopen heeft u geen akte van verdeling nodig.

Fiscaal aftrekbaar, of niet?

Diverse kostenposten rondom het aankopen van een woning zijn fiscaal aftrekbaar. Dat geldt echter niet voor de akte van verdeling. Deze kosten moet u zelf betalen en kunt u niet van uw inkomen aftrekken. Dat geldt ook voor andere kosten die u maakt bij het regelen van uw scheiding.

Gaat u na uw scheiding een nieuwe woning kopen? Dan zijn de kosten voor de aankoop van uw nieuwe woning wél fiscaal aftrekbaar. Denk aan kosten die u maakt voor het verkrijgen van de hypotheek, zoals taxatiekosten.

Hypotheek op één naam

U heeft de akte van verdeling nodig om de woning op de naam van uzelf óf uw ex-partner te zetten. Vervolgens zal de notaris de akte inschrijven bij het Kadaster. Pas daarna kunt u de hypotheek overnemen na de scheiding. Het is dus verstandig snel op zoek te gaan naar een notaris die bovenstaande zaken voor u kan regelen.

Uiteraard wilt u eerst inzage in de kosten, vooral als u uw partner wilt uitkopen. Vraag daarom offertes op bij notariskantoren in de buurt. Vraag altijd na of de notaris een all-in prijs rekent. Zo weet u dat u voor de akte van verdeling nooit te hoge notariskosten betaalt.

Wilt u weten wat uw huidige woning waard is, zodat u kunt bepalen of uitkopen een optie is? Vraag dan een gratis waardebepaling aan bij een makelaar in uw regio.

Veelgestelde vragen in het kort

Hoe duur is het laten opstellen van een akte van verdeling?

Het laten opstellen van een akte van verdeling kost minimaal €500. De kosten kunnen oplopen tot €1500, afhankelijk van het notaristarief en uw situatie.

Ik wil de hypotheek overnemen na mijn scheiding. Hoe werkt dat?

Voor u de hypotheek kunt overnemen moet u een akte van verdeling laten opstellen. Daarna kunt u de hypotheek op uw naam laten zetten, als de hypotheekverstrekker daarmee akkoord gaat.

Ik wil mijn partner uitkopen. Zijn de notariskosten dan voor mijn rekening?

Ja, in principe geldt dat de partner die de ander wil uitkopen de notariskosten betaalt. Dit wordt beschouwd als ‘kosten koper’ voor degene die in het huis blijft wonen.