Huis verkopen Huis verkopen door scheiding Verplichte kosten bij de notaris

Uitkopen partner: wat zijn de notariskosten?

Auteur:
03-12-2021 (laatst bijgewerkt: 30-06-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Op het moment dat u in scheiding zit en u beschikt samen over een koophuis, dan komt de verdeling hiervan vroeg of laat ter sprake. Om dit af te wikkelen in de scheidingsprocedure zijn er verschillende routes om te nemen. Dit is natuurlijk geheel afhankelijk van de wensen, het beschikbare vermogen en meer.

Een van de routes is het verkopen van uw huis en het simpelweg delen van de opbrengst of de overwaarde. Dit kunt u regelen naargelang de huwelijkse afspraken. Een andere mogelijkheid is dat een van u in het huis blijft wonen. In dat geval zult u het traject van het uitkopen van uw partner gaan volgen. Dit komt natuurlijk met notariskosten en andere zaken, waar we dieper op ingaan.

Kan ik mijn partner uitkopen?

Bij het uitkopen van uw partner en de bijkomende notariskosten, zit u op voorhand met een complex vraagstuk. Een huis is in veel gevallen het meest waardevolle bezit en dient daarom zo eerlijk mogelijk verdeeld te worden. De vragen die hierbij naar boven komen zijn zowel persoonlijk, fiscaal als juridisch van aard.

Denk alleen al aan de voorwaarden die met het huwelijk gepaard gaan, waarin staat aangegeven hoe het eigendomsrecht precies is ingericht. Als daar überhaupt sprake van is. Ook is de situatie sterk afhankelijk van de huidige stand met betrekking tot de afbetaling, want voor de hypotheek zal dan ook het nodige veranderen.

Is de woning al afbetaald? Dan heeft u niet te maken met een hypotheek die nog afgelost moet worden. Dit is op zich gunstig, maar u zult dan alsnog uw partner moeten uitkopen. Mogelijk moet dit middels een nieuwe hypotheek worden geregeld. Zo zijn er talloze vragen van toepassing op het uitkopen van uw partner, die wat ook nog eens notariskosten met zich meebrengt.

Akte van verdeling door de notaris

Wanneer u uw partner uitkoopt, moet u zijn of haar deel van de hypotheek overnemen. Hiervoor moet een akte van verdeling worden opgesteld door de notaris. In de akte van verdeling wordt vastgelegd hoe diverse bezittingen (maar ook schulden waaronder de hypotheekschuld) worden verdeeld bij ontbinding van het huwelijk.

Heeft u al een echtscheidingsconvenant waarin het huis aan u is toegewezen? Ook dan heeft u nog steeds een notariële akte van verdeling nodig om de woning officieel op uw naam te zetten. Stond het huis voordat u ging trouwen al op uw naam of bent u getrouwd met huwelijkse voorwaarden waarbij het huis niet van u beiden was? Dan heeft u waarschijnlijk geen akte van verdeling nodig.

Uitkopen partner: hoe hoog zijn de notariskosten?

De notariskosten bij het uitkopen van uw partner zijn afhankelijk van verschillende factoren. Hoe complexer de verdeling van bezittingen en schulden, hoe meer werk de notaris er doorgaans van heeft en hoe hoger de notariskosten. Gemiddeld variëren de notariskosten bij het uitkopen van uw partner tussen de € 500 en € 2.000.

Als uitkopende partner betaalt u meestal de notariskosten. In goed overleg kunt u ook besluiten om deze te verdelen. Goed om te weten is dat veel notariskosten van de belasting aftrekbaar zijn. Helaas geldt dit niet voor de akte van verdeling, omdat deze notariële akte inhoudelijk meer van toepassing is op het partnerschap dan op de woning.

Veelgestelde vragen in het kort

Hoe werkt het uitkopen van een partner?

Het uitkopen van uw partner begint met het aanvragen van een gratis waardebepaling bij een makelaar. Weet u eenmaal wat de woning waard is, dan bepaalt u samen hoeveel geld de vertrekkende partner krijgt.

Is het uitkopen van mijn ex-partner verplicht?

Nee, het uitkopen van uw ex-partner is niet verplicht. Uitkopen is meestal noodzakelijk als één van u beiden in de woning wil blijven wonen. De vertrekkende partner maakt dan aanspraak op een uitkoopsom, tenzij hij of zij hier na onderling overleg van afziet. Vanwege de grote financiële belangen gebeurt dit echter zelden.

Wat zijn de kosten die komen kijken bij het uitkopen van een partner?

De kosten voor het uitkopen van een partner zijn afhankelijk van de woningwaarde. Voorbeeld: bij een gezamenlijk afgelost hypotheekbedrag van € 100.000 bedraagt de uitkoopsom € 50.000. Hier komen nog kosten voor de notaris en hypotheekadviseur bij van enkele duizenden euro's.