Huis verkopen Huis verkopen na erfenis Zelf gaan wonen in een geërfde woning

Andere erfgenamen uitkopen bij geërfd huis

Auteur:
29-06-2022 (laatst bijgewerkt: 29-06-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Wanneer u een huis erft en u daarin wilt gaan wonen, moet u de andere erfgenamen uitkopen. Het is één van de manieren om de erfenis van een huis te verdelen onder meerdere mensen. Dit geldt uiteraard alleen als er sprake is van andere erfgenamen, zoals broers en zussen. Die andere erfgenamen uitkopen is op papier relatief eenvoudig.

Dat gaat zo: u vraagt de hypotheekschuld op en laat de woningwaarde bepalen. Dit bedrag deelt u door het aantal erfgenamen, en u weet hoeveel u kwijt bent aan het uitkopen van de andere erfgenamen. Als u de erfenis en het huis wilt verdelen is er altijd sprake van een evenredig deel, tenzij anders is vastgelegd in het testament.

In de praktijk moeten de andere erfgenamen het dan wel eens zijn met uw voornemen hen uit te kopen. Het alternatief is het huis verkopen, samen met meerdere erfgenamen. Dat is ook een manier om de erfenis en het waarde uit het huis (evenredig) te verdelen.

Stappenplan: andere erfgenamen uitkopen

Voor u de andere erfgenamen kunt uitkopen moet u overeenstemming bereiken over de erfenis. Gaan de andere erfgenamen akkoord? Dan kunt u de eerste stap richting uitkopen zetten. U laat de woning taxeren en u laat een Akte van Verdeling opstellen bij de notaris. Deze akte bepaalt hoe de woningwaarde uit de erfenis, na aftrek van schulden, wordt verdeeld.

Vervolgens moet u de andere erfgenamen daadwerkelijk uitkopen. U maakt het verschuldigde deel over naar de erfgenamen. Alleen zo kunt u de erfenis van het huis verdelen. Indien nodig laat u de hypotheek op de woning op uw naam zetten.

Andere erfgenamen uitkopen kan duur zijn. U moet immers de woningwaarde minus de hypotheekschuld uitbetalen aan de andere erfgenamen. Dat doet u met uw eigen spaargeld of een lening. Is dit geen optie? Dan moet u wellicht overwegen het huis te verkopen met meerdere erfgenamen.

Wat te doen bij meningsverschillen?

Het kan natuurlijk voorkomen dat één van uw mede-erfgenamen niet akkoord gaat met het verkopen van de woning. In dat geval kunt u deze persoon dwingen om mee te werken via de rechter. Het helpt als er al een bod is gedaan op de woning. Vaak kan de enige die weigert dat niet blijven doen na uitspraak van de rechter.

Het is natuurlijk prettiger om conflicten te vermijden. Voor u naar de rechter stapt is het de moeite waard om te kijken of u toch een overeenstemming kunt bereiken. Misschien kunt u dan alsnog de andere erfgenamen uitkopen of de woning verkopen.

Akte van verdeling en waardebepaling

Andere erfgenamen uitkopen vereist dus een Akte van Verdeling. Alleen zo kunt u de erfenis op de juiste manier verdelen. U laat de Akte van Verdeling opstellen bij de notaris. Deze kan ook andere zaken rondom de erfenis regelen, zoals de nieuwe hypotheekakte.

Wilt u de andere erfgenamen uitkopen bij een recent ontvangen erfenis? Maak dan goede afspraken, vraag een gratis waardebepaling aan en regel een Akte van Verdeling bij uw notaris. Het afhandelen van uw erfenis kan dan snel verlopen.

Veelgestelde vragen in het kort

Ik moet een erfenis met daarin een huis verdelen. Hoe doe ik dat?

Een erfenis met huis verdelen doet u door de andere erfgenamen uit te kopen of de woning gezamenlijk te verkopen. U heeft hiervoor altijd een Akte van Verdeling nodig.

Hoe kun je een huis verkopen met meerdere erfgenamen?

Een huis verkopen met meerdere erfgenamen kan door de woning te koop te zetten. U lost de hypotheek af en verdeelt de opbrengst (overwaarde) onder de erfgenamen volgens de Akte van Verdeling.

Heb ik een Akte van Verdeling nodig als ik een huis uit een erfenis deel met andere erfgenamen?

U heeft alleen een Akte van Verdeling nodig als u het huis uit de erfenis met andere erfgenamen deelt en u deze wilt uitkopen.