Huis kopen Overwaarde gebruiken Verbouwen zonder hypotheek oversluiten

Bijleenregeling overwaarde gebruiken voor verbouwing

Auteur:
30-05-2022 (laatst bijgewerkt: 30-09-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

U wilt verbouwen en u oriënteert zich op de financiering. Gaat u eerst sparen, of maakt u gebruik van de overwaarde in uw huidige woning? U kunt namelijk de bijleenregeling overwaarde gebruiken voor een verbouwing.

Dat is interessant voor mensen die hun huidige woning willen verkopen en een nieuwe woning willen kopen en verbouwen. Door de oude woning met overwaarde te verkopen, komt er namelijk een zogeheten eigenwoningreserve vrij. Die kunt u inzetten om uw verbouwing te financieren.

Wat is de bijleenregeling?

Door de bijleenregeling overwaarde te gebruiken voor uw verbouwing is uw hypotheek oversluiten voor de verbouwing niet nodig. U kunt namelijk gewoon de overwaarde gebruiken voor de verbouwing.

De bijleenregeling werkt als volgt: u verkoopt uw woning met overwaarde. De Belastingdienst stelt dat u dat bedrag, uw winst, binnen vijf jaar moet investeren in een nieuwe woning. Doet u dat niet? Dan raakt u het recht op hypotheekrenteaftrek voor dat bedrag kwijt. Dat kunt u ondervangen door de bijleenregeling overwaarde te gebruiken voor een verbouwing.

Overwaarde gebruiken voor verbouwing

U heeft verschillende opties als u de overwaarde uit uw huis wilt gebruiken voor een verbouwing. Eén daarvan is de bijleenregeling overwaarde gebruiken voor de verbouwing. U mag zelf kiezen of u de verbouwing financiert met een hypotheek of de eigenwoningreserve.

Wilt u de bijleenregeling overwaarde liever niet gebruiken voor een verbouwing? Of wilt u juist uw huidige woning verbouwen? Dan is de bijleenregeling overwaarde gebruiken voor uw verbouwing geen optie. Het is wél mogelijk de hypotheek te verhogen voor de verbouwing. Ook de hypotheek oversluiten voor de verbouwing is een optie.

Hypotheek verhogen

Liever uw hypotheek verhogen dan uw woning verkopen en de bijleenregeling te gebruiken? Dan kunt u uw verbouwing financieren door een hogere hypotheek aan te vragen. Indien uw hypotheek met een hogere inschrijving dan het huidige leenbedrag staat ingeschreven bij het Kadaster, kan dit zelfs zonder tussenkomst van de notaris.

In elk geval moet u contact opnemen met uw hypotheekverstrekker als u uw hypotheek wilt verhogen. Uw hypotheekadviseur kan u hierbij helpen. Dat geldt ook als u de mogelijkheid de bijleenregeling overwaarde te gebruiken voor uw verbouwing wilt onderzoeken.

De eerste stap is echter een check of er sprake is van overwaarde. Dat regelt u vandaag nog via dit gratis en vrijblijvende formulier. Zo weet u direct of u de bijleenregeling overwaarde kunt gebruiken voor uw verbouwing.

Veelgestelde vragen in het kort

Kan ik overwaarde uit mijn huis gebruiken voor een verbouwing?

Ja, u kunt de overwaarde uit uw huis gebruiken voor een verbouwing. U moet uw hypotheek dan oversluiten of verhogen.

Moet ik mijn hypotheek verhogen voor het financieren van mijn verbouwing?

Uw hypotheek verhogen voor uw verbouwing behoort tot de mogelijkheden, maar u kunt er ook voor kiezen een tweede hypotheek af te sluiten of uw huidige hypotheek over te sluiten.

Is de hypotheek oversluiten bij een verbouwing verstandig?

Of uw hypotheek oversluiten voor uw verbouwing verstandig is, hangt af van uw doelen en situatie. Uw hypotheekadviseur kan dit voor u nagaan.