Huis kopen Nieuwbouw of zelf een huis bouwen Voorwaarden van de geldverstrekker

Mijn hypotheek verhogen voor verbouwing: kan dat?

Auteur:
30-03-2022 (laatst bijgewerkt: 06-10-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Een verbouwing kost vaak veel geld. Heeft u geen spaargeld, maar wilt u wel verbouwen? Dan is uw hypotheek verhogen voor de verbouwing wellicht een optie. Door uw hypotheek te verhogen voor uw verbouwing kunt u meer geld lenen.

U moet wel aan enkele voorwaarden voldoen voor u uw hypotheek kunt verhogen. Voor de verbouwing zult u waarschijnlijk enkele duizenden tot tienduizenden euro’s nodig hebben. Uw hypotheekadviseur of hypotheekverstrekker weet of uw hypotheek verhogen voor een verbouwing in uw geval mogelijk is. Toch kunt u zelf ook nagaan of het verhogen van uw hypotheek mogelijk is.

Overwaarde gebruiken

Om uw hypotheek te verhogen, bijvoorbeeld voor een verbouwing, moet uw woning voldoende in waarde gestegen zijn. U gebruikt dan de overwaarde op uw woning voor het verhogen van de hypotheek voor de verbouwing. Die verbouwing moet de waarde van uw woning bovendien wel doen stijgen.

Een andere optie is het verhogen van de bestaande hypotheek, zonder dat u het totale hypotheekbedrag verhoogt. U leent het reeds afgeloste bedrag opnieuw van de bank. Uw maandlasten komen dan uit op het bedrag dat u eerder betaalde. Uw hypotheekadviseur kan u vertellen of uw hypotheek verhogen of uw hypotheek oversluiten bij de verbouwing een optie is. 

Uw hypotheek op deze manier verhogen voor uw verbouwing is alleen mogelijk als u al een gedeelte van uw hypotheek heeft afgelost. Stel, u heeft oorspronkelijk €275.000 geleend en al €80.000 afgelost. Dan kunt u de hypotheek verhogen naar €275.000. U heeft dan €80.000 voor uw verbouwing.

Kosten van een verbouwing

Voor u weet of het verhogen van uw hypotheek zin heeft voor uw verbouwing, moet u weten wat uw verbouwing ongeveer kost. Stel daarom eerst vast wat u precies wilt verbouwen. Wat kost een verbouwing? Gaat het om een nieuwe keuken, een dakkapel of een serre? Vervolgens kunt u gericht offertes opvragen.

Online vindt u ook richtprijzen voor diverse verbouwingen. Deze vormen een goed uitgangspunt, maar u weet pas zeker wat verbouwen kost als u een prijsopgave opvraagt. Hierna kunt u beslissen om uw hypotheek te verhogen voor de verbouwing. Een andere optie is, verrassend genoeg, verhuizen.

Verbouwen of kopen?

Zodra u weet wat uw verbouwing kost, kunt u een afweging maken tussen verbouwen of verhuizen. Als verbouwen veel geld kost, kan het lonen te kiezen voor een verhuizing. Vooral als u meer ruimte wilt, kan verhuizen een goedkopere optie zijn. Een nieuwe woning kopen brengt echter ook weer kosten met zich mee.

Wilt u weten wat de beste keuze is? Of wilt u zich serieus oriënteren op een nieuwe woning? Neem dan een aankoopmakelaar in de arm. Deze kan u helpen bij uw zoektocht naar een nieuwe woning. Vind uw aankoopmakelaar via ons vergelijkingsformulier.

Veelgestelde vragen in het kort

Wat kost een verbouwing?

Wat een verbouwing kost, hangt af van wat u wilt verbouwen. Het aanleggen van een dakkapel zal over het algemeen goedkoper zijn dan het plaatsen van een nieuwe, luxe keuken of een garage.

Wat is goedkoper, verbouwen of verhuizen?

Bij kleine werkzaamheden is verbouwen doorgaans goedkoper dan verhuizen. Wilt u meer ruimte? Dan is verhuizen soms een voordeliger keuze.

Kan ik altijd mijn hypotheek oversluiten voor een verbouwing?

Dat kan. Of u uw hypotheek daadwerkelijk kunt oversluiten voor uw verbouwing hangt af van  uw hypotheekverstrekker. Soms betaalt u een boete als u kiest voor oversluiten.