Huis kopen Nieuwbouw of zelf een huis bouwen De verbouwing bekostigen

Kan ik mijn hypotheek oversluiten bij verbouwing?

Auteur:
16-04-2022 (laatst bijgewerkt: 06-10-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Stel, u wilt verbouwen maar u heeft momenteel onvoldoende spaargeld om die verbouwing te betalen. Welke opties heeft u dan? Eén van de mogelijkheden is kiezen voor de hypotheek oversluiten. Hiermee kunt u de verbouwing bekostigen.

Maar hoe werkt het een hypotheek oversluiten voor een verbouwing eigenlijk? Welke voorwaarden zitten eraan vast? En is oversluiten altijd verstandig? Wij leggen u graag uit welke mogelijkheden u heeft als u overweegt uw hypotheek over te sluiten voor een verbouwing.

Extra hypotheek voor verbouwing

Uw hypotheek oversluiten voor de verbouwing is niet hetzelfde als het verhogen van uw hypotheek. Als u uw hypotheek oversluit, kiest u voor andere voorwaarden of een andere aanbieder. Als het goed is, bent u hierdoor goedkoper uit. Oversluiten is vooral aantrekkelijk als u een hypotheek met een (veel) lagere rente kunt krijgen.

U bespaart zo op uw maandbedrag en u kunt mogelijk ook uw verbouwing meefinancieren. Dat is bijvoorbeeld mogelijk bij een NHG-hypotheek, of door een bouwdepot af te sluiten. Houd bij een hypotheek oversluiten voor een verbouwing wel rekening met een eventuele boete. Die kan uw huidige hypotheekverstrekker u opleggen als u van aanbieder wisselt.

Wilt u liever een extra hypotheek voor uw verbouwing? Informeer dan bij uw huidige aanbieder of u een extra hypotheek kunt afsluiten. Dit is in feite een tweede hypotheek. Vaak wordt dit een ’verbouwingshypotheek’ genoemd. U moet de maandlasten uiteraard wel kunnen dragen. Lukt dit niet? Dan is het uw hypotheek oversluiten voor de verbouwing wellicht een betere optie.

Kiezen tussen verbouwen of verhuizen

Het kan voorkomen dat u ontdekt dat verbouwen financieel niet haalbaar of aantrekkelijk is. Oversluiten is bijvoorbeeld niet mogelijk, of het is niet mogelijk een extra hypotheek voor de verbouwing af te sluiten. In dat geval kunt u ook overwegen om te verhuizen.

Welke optie beter is - verbouwen of verhuizen - ligt uiteraard aan uw situatie. Overweegt u toch te verhuizen, om groter te gaan wonen? Neem dan een aankoopmakelaar in de arm. Deze gaat samen met u op zoek naar een passende woning. Dit kan een stuk voordeliger zijn dan een hypotheek oversluiten voor uw verbouwing.

Veelgestelde vragen in het kort

Hoe weet ik wat beter is: verbouwen of verhuizen?

Het ligt aan uw situatie of verbouwen of verhuizen de juiste optie is. Bij een verbouwing investeert u, terwijl u bij een verhuizing winst kunt maken als u de woning met overwaarde verkoopt.

Wat kost een verbouwing als ik extra woonoppervlak wil creëren?

Wat een verbouwing kost hangt af van de aard van de verbouwing. Een garage kost al snel €15.000, terwijl het plaatsen van een dakkapel al mogelijk is vanaf €2.000.

Hoe kom ik aan een extra hypotheek voor een verbouwing?

U kunt een extra hypotheek voor uw verbouwing afsluiten bij uw huidige hypotheekverstrekker of een ander. U vraagt gewoon een tweede hypotheek aan, waarbij u de maandlasten uiteraard wel moet kunnen dragen.