Huis verkopen Energielabel regelen Verplichte kosten via een energieadviseur

Hoe hoog zijn de kosten van een energielabel?

Auteur:
28-03-2022 (laatst bijgewerkt: 29-09-2022)
Leestijd: 3-4 minuten

Waarschijnlijk bent u wel bekend met het energielabel. Dit label geeft aan hoe duurzaam uw woning is. Bij het samenstellen van een energielabel tellen de mate van isolatie en de verwarmingsmethoden in uw huis bijvoorbeeld mee. Het energielabel loopt van G (het laagst) tot A++++ (het hoogst). Het aanvragen van een energielabel brengt altijd kosten met zich mee.

Een hoog energielabel geeft aan dat de woning zeer energiezuinig en duurzaam is. Bij een laag energielabel moet de koper rekenen op hogere energiekosten. Sinds 2021 moet u een energielabel kunnen tonen bij de verkoop van uw woning. Er zijn kosten verbonden aan het aanvragen van een energielabel. U moet hiervoor sinds 2021 een energieadviseur inschakelen.

Een nieuw energielabel aanvragen

Voorheen was het mogelijk digitaal een energielabel aan te vragen. U leverde enkele gegevens aan over uw woning, op basis waarvan een (voorlopig) energielabel werd samengesteld. Dat kostte slechts €7,50. Tegenwoordig zijn de kosten voor een energielabel hoger omdat er een energieadviseur bij u langs moet komen. Deze neemt de woning op en maakt een rapport, waaruit uw energielabel volgt.

Het aanvragen van een energielabel is duurder dan het aanvragen van het vroegere digitale label. U betaalt er tussen de €250 en €400 voor, afhankelijk van uw woningtype. Helaas kunt u niet onder de kosten voor een energielabel uit als u uw woning wilt verkopen. U moet immers een energielabel kunnen tonen bij de overdracht. Anders riskeert u een boete.

Houd er rekening mee dat u ook een nieuw label nodig heeft als u denkt dat uw woning door renovatie of andere werkzaamheden duurzamer is geworden, en u dit aan wilt tonen bij de verkoop in de nabije toekomst. Reserveer minimaal €400 voor de kosten. Het energielabel is standaard tien jaar geldig.

Van voorlopig naar definitief energielabel

Het kan zijn dat uw woning al beschikt over een voorlopig energielabel. U moet dit energielabel wel omzetten in een definitief energielabel als u uw woning wilt verkopen. Dat doet u ook door een energieadviseur in te schakelen. Ook als uw energielabel verloopt voor de overdracht van uw woning, moet u een nieuw label aanvragen. U betaalt dan de reguliere kosten voor het energielabel.

Het voorlopige energielabel werd vanaf 2015 uitgegeven, op basis van enkele gegevens over de woning. Daarbij tellen kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en woningtype mee. Het voorlopige energielabel geeft een globaal overzicht. Een definitief energielabel wordt nauwkeuriger vastgesteld en brengt daardoor hogere kosten met zich mee. Sinds 2021 moet u een definitief label kunnen tonen.

Is een energielabel verplicht?

Ja, sinds januari 2021 is het kunnen tonen van een energielabel bij de overdracht van een huis verplicht. Voldoet u niet aan deze eis? Dan kunt u een boete krijgen. Daarop wordt sinds juli 2021 gehandhaafd. In 2022 bedraagt de boete voor het niet kunnen tonen van een energielabel €435 voor particulieren en €870 voor ondernemers die een bedrijfspand verkopen.

Aangezien de kosten van het aanvragen van een energielabel enkele honderden euro’s bedragen, is het verstandig wél een energieadviseur in te schakelen die het energielabel voor u kan samenstellen. Verkoopt u binnenkort uw huis en wilt u weten welke kosten uw energielabel bedraagt? Neem dan vast contact op met een energieadviseur, bijvoorbeeld via het Centraal Register Techniek.

Veelgestelde vragen in het kort

Vanaf wanneer is een energielabel verplicht?

Het kunnen tonen van een energielabel bij de overdracht van uw woning is sinds 2021 verplicht. Vanaf juli 2022 wordt hierop gehandhaafd en kunt u een boete krijgen als u geen energielabel kunt overhandigen bij de verkoop van uw woning.

Hoe lang is een energielabel geldig?

Als u een energielabel aanvraagt in 2022 is dit label 10 jaar geldig.

Hoe hoog is de boete voor het niet kunnen tonen van een energielabel?

Als u geen energielabel kunt tonen bij de overdacht van uw woning krijgt u als particulier een boete van €435. Vraag daarom altijd een energielabel aan.