Huis verkopen Energielabel regelen Regels rondom energielabels

Sinds wanneer is het energielabel verplicht?

Auteur:
22-01-2022 (laatst bijgewerkt: 29-09-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Wie op Funda naar huizen zoekt, ziet bij elk huis een energielabel staan. Dit label loopt van A++++ tot G, waarbij G het laagst is. Het energielabel geeft aan hoe duurzaam en energiezuinig een woning is, volgens een standaard set indicatoren. We leggen u graag uit sinds wanneer het energielabel verplicht is en hoe u het aan kunt vragen.

Voorheen kon een woningeigenaar het energielabel nog online aanvragen. Tegenwoordig moet u contact opnemen met een energieadviseur. Deze kijkt gericht naar uw woning en brengt dan een energielabel uit. Het energielabel is niet vrijblijvend. Sinds 1 januari 2022 is het energielabel verplicht bij de overdracht van woningen.

Voorlopig en definitief energielabel

Alle woningeigenaren hebben in 2015 een voorlopig energielabel toegekend gekregen. Dit energielabel is gebaseerd op informatie die destijds bekend was over de woning. Dit is een inschatting, op basis van de kenmerken van de woning. Destijds was het energielabel nog niet verplicht.

Tegenwoordig moet u bij de overdracht van een woning wel een definitief energielabel kunnen tonen. Dit is verplicht. Het label is gebaseerd op een opname door een energieadviseur en gaat uit van de specifieke kenmerken van uw huis. Een voorlopig energielabel volstaat niet meer als u binnenkort uw woning wilt verkopen.

Huis verkopen

Dat het energielabel verplicht is wordt pas echt belangrijk als u uw woning gaat verkopen. U bent namelijk verplicht de koper een geldig, definitief energielabel te overhandigen bij de overdracht van het huis. Vraag daarom op tijd een energielabel aan.

Dat doet u door een energieadviseur uit te kiezen. Deze neemt uw woning op en maakt een rapport op, waar uw energielabel uit voortkomt. Beschikt u momenteel over een voorlopig energielabel en gaat u uw huis na 1 januari 2022 verkopen? Vraag dan sowieso een definitief energielabel aan.

Als u uw woning gaat verkopen en uw woning een laag energielabel heeft, kan het lonen enkele laagdrempelige verduurzamingsmaatregelen te nemen. Door uw energielabel op te krikken wordt uw woning aantrekkelijker voor kopers. Houd er wel rekening mee dat u dan op nieuw een (verplicht) energielabel moet aanvragen.

Kosten en boete

Het aanvragen van een energielabel kost u ongeveer €200 tot €300. Overweegt u het aanvragen van een energielabel achterwege te laten, ook al is een energielabel vanaf 1 januari 2022 verplicht? Denk daar dan goed over na.

Als u geen energielabel kunt tonen bij de overdracht van de woning kunt u een boete krijgen van €435. Vraag daarom altijd een energielabel aan als u uw woning gaat verkopen. Informeer naar de mogelijkheden bij een energieadviseur in de buurt via het Centraal Register Techniek.

Veelgestelde vragen in het kort

Hoe kun je een energielabel aanvragen?

U kunt een energielabel aanvragen door contact op te nemen met een energieadviseur. Deze komt bij u langs, neemt de woning op en brengt het label uit.

Hoeveel kan een energielabel kosten?

Een energielabel kan tussen de €200 en €300 kosten, afhankelijk van de tarieven van de energieadviseur.

Hoe lang is een energielabel geldig?

Het nieuwe energielabel is tien jaar geldig. Hierna moet u een nieuw energielabel aanvragen. Een voorlopig of indicatief energielabel is niet langer geldig als u uw woning na 1 januari 2022 verkoopt.