Huis kopen Bouwkundige keuring en taxatie Overwegingen bij een bouwtechnische keuring

Moet ik wel of geen bouwkundige keuring laten uitvoeren?

Auteur:
28-10-2022 (laatst bijgewerkt: 28-10-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

U heeft uw droomhuis gevonden en wilt dit het liefst zo snel mogelijk bezichtigen. U heeft de foto's op internet bekeken en het ziet er allemaal heel mooi uit. Ook als u door het huis loopt ziet het er keurig uit. Maar weet u waar u op moet letten om verborgen gebreken te ontdekken?

Als u er zeker van wilt zijn dat u niet voor teleurstelling komt te staan of een te hoog bod doet op een woning, kunt u een bouwkundige keuring laten uitvoeren. Dit wordt ook wel een 'bouwtechnische keuring' genoemd.

Is een bouwkundige keuring altijd nodig?

Heeft u een oudere woning op het oog, dan is de kans groter dat er verborgen gebreken zijn of achterstallig onderhoud nodig is dan bij een woning van een paar jaar oud. Een huis dat tien jaar oud is, kan bijvoorbeeld al lekkend dubbel glas hebben, of er kunnen scheuren in de muur zitten.

Uiteraard ligt de keuze voor het laten uitvoeren van een keuring altijd bij u, maar als u niet voor verrassingen achteraf wil komen te staan is het verstandig een inspectie te laten uitvoeren.

Overigens is de koper verplicht alle bekende gebreken aan u te melden. Maar ook een koper weet niet altijd van bepaalde gebreken, bijvoorbeeld omdat deze voor een niet-specialistisch oog onzichtbaar zijn.

In sommige gevallen kan een geldverstrekker het uitvoeren van een bouwkundige keuring verplicht stellen, zoals bij het aanvragen van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Waarom een bouwkundige keuring laten uitvoeren?

In de eerste plaats geeft een bouwkundige keuring inzicht in de verborgen gebreken en de staat van onderhoud van de woning. Als er veel aan de woning gedaan moet worden kunt u er voor kiezen af te zien van de koop. Ook kunt u besluiten een lagere prijs te bedingen. U moet immers geld investeren in reparaties, herstel en onderhoud, en daar moet u wel de financiële ruimte voor hebben.

Wat kost een bouwkundige keuring?

De kosten voor een bouwkundige keuring hangen af van bijvoorbeeld de oppervlakte van het huis en de locatie van de woning. Over het algemeen kost het laten uitvoeren van een keuring tussen de € 300 en € 500. Een keuring duurt gemiddeld een uur.

Wel of geen bouwkundige keuring?

De keuze of u wel of geen bouwkundige keuring laat uitvoeren, kunt u alleen zelf maken. Wij raden altijd aan om dit wél te doen. Besluit u desondanks af te zien van een bouwkundige keuring? Neem dan altijd een aankoopmakelaar mee tijdens de bezichtiging van de woning!

Een aankoopmakelaar kijkt met een professionele en objectieve blik naar het huis en heeft een goede kijk op de staat van onderhoud. Een makelaar kan niet álle verborgen gebreken ontdekken, maar verkleint de kans dat u een te hoog bod doet of voor teleurstellingen komt te staan.

Veelgestelde vragen in het kort

Wat is een bouwkundige keuring?

Een bouwkundige keuring is een rapport, opgesteld door een bouwkundig inspecteur na een inspectie van een woning. Het rapport geeft uitgebreid inzicht in de verborgen gebreken en de staat van onderhoud van een woning. Een bouwkundige keuring wordt ook wel 'bouwtechnische keuring' genoemd.

Wat betekent 'voorbehoud bouwkundige keuring'?

Is er sprake van een voorbehoud bouwkundige keuring dan gaat de koop van een woning alleen door als de kosten voor noodzakelijk (achterstallig) onderhoud niet boven een bepaald bedrag uit komen. Dit is meestal 10 % van de waarde van de woning.

Is een bouwkundige keuring verplicht?

In de meeste gevallen is een bouwkundige keuring vrijwillig. Er zijn echter situaties waarin een bouwkundige keuring verplicht is. Als u een hypotheek neemt met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) bijvoorbeeld, als de geldverstrekker u verplicht u een keuring uit te laten voeren (bijvoorbeeld bij een oudere woning) of als een taxateur van de woning dit nodig vindt.