Huis verkopen Energielabel regelen Benader tijdig een energieadviseur

Wanneer een definitief energielabel aanvragen?

Auteur:
28-03-2022 (laatst bijgewerkt: 29-09-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

U kent het energielabel waarschijnlijk wel. Deze aanduiding (van A++++ tot G), geeft aan hoe duurzaam een pand is. Als u uw woning of bedrijfspand gaat verkopen is het belangrijk dat u een energielabel heeft. Als u geen geldig energielabel kunt tonen, krijgt u een boete.

Vanaf 2021 moet u een geldig, definitief energielabel aanvragen. Het kan zijn dat uw woning nog beschikt over een voorlopig energielabel. Als dat het geval is, moet u alsnog een definitief energielabel aanvragen. Hoe een definitief energielabel aanvragen in zijn werk gaat en waarom dit noodzakelijk is, leest u in dit artikel.

Definitief of voorlopig label?

Als u een voorlopig energielabel heeft, ontving u dat in 2015 of daarna. Dit label is gebaseerd op basisgegevens over uw pand: het oppervlak en het (woning)type. Sinds 2021 moet u echter een definitief energielabel hebben. Heeft u een voorlopig energielabel en gaat u uw woning binnenkort verkopen? Dan moet u dus alsnog een definitief energielabel aanvragen.

Het nieuwe energielabel wordt opgesteld door een energieadviseur. Het bevat veel meer informatie over de duurzaamheid van het pand. Dat is de belangrijkste reden dat een definitief energielabel vanaf 2021 verplicht is gesteld.

Als u er toch voor kiest geen definitief energielabel aan te vragen, riskeert u een boete. Als particulier kunt u boete van €435 krijgen voor het niet kunnen tonen van een energielabel. Wilt u dit voorkomen? Dan moet u voor de verkoop van uw pand een definitief energielabel aanvragen.

Kosten nieuw energielabel

Het definitieve energielabel kost sinds 2021 meer dan voorheen. Vroeger kon u nog een digitaal label aanvragen. Dat kostte slechts €7,50. Nu moet u een afspraak maken met een energieadviseur die uw woning komt opnemen. Daardoor lopen de kosten voor een energielabel snel op.

Reken in elk geval op €250 voor een energielabel voor een appartement. Heeft u een grotere of vrijstaande woning? Reserveer dan minimaal €400 of meer. De kosten voor een definitief energielabel aanvragen zijn helaas niet fiscaal aftrekbaar.

Hoe lang is een energielabel geldig?

Ongeacht het moment van aanvragen is het energielabel tien jaar geldig. Verloopt uw energielabel rondom de verkoop van uw huis? Vraag dan voor de zekerheid een nieuw energielabel aan. Zo voorkomt u dat u een boete krijgt voor het ontbreken van het energielabel.

Bovendien heeft u als verkoper ook baat bij het aanvragen van een definitief energielabel. Een hoog energielabel kan de waarde van uw woning vermeerderen. Vraag dus niet alleen een label aan omdat het moet, maar ook om de woningwaarde te verhogen.

Veelgestelde vragen in het kort

Hoeveel geld moet ik opzijzetten voor de kosten van een energielabel?

De kosten van het energielabel zijn flink toegenomen. Houd rekening met €250 tot €400 voor een nieuw energielabel.

Wanneer krijg ik een boete voor het ontbreken van een energielabel?

U krijgt een boete wanneer u geen energielabel kunt tonen bij de verkoop van uw huis of bedrijfspand. Sommige panden, zoals tijdelijke woningen of religieuze panden vallen niet onder deze verplichting.

Hoe lang is een energielabel geldig?

Een energielabel is tien jaar geldig. Hoe lang het energielabel geldig is, staat vast.