Huis verkopen Energielabel regelen Geldigheid energielabel

Hoe lang is een energielabel geldig?

Auteur:
05-02-2022 (laatst bijgewerkt: 29-09-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Sinds 1 januari 2022 is het verplicht een energielabel te tonen bij de verkoop van een woning. Er is de afgelopen jaren veel veranderd rondom het energielabel. Het is daarom verstandig na te gaan hoe lang uw energielabel nog geldig is. In principe is uw label vanaf de dag van uitgifte tien jaar geldig.

Als u geen energielabel kunt tonen bij de verkoop, krijgt u een boete. Regel zaken rondom het aanvragen van een energielabel daarom op tijd. Wanneer u van plan bent u woning binnen enkele weken of maanden te verkopen, is een energielabel aanvragen een slimme zet.

Energielabel aanvragen vanaf 2021

Voorheen werd het energielabel bepaald aan de hand van informatie die reeds bekend was over uw woning. Sinds 1 januari 2021 vraagt u echter een nieuw soort energielabel aan. Dat nieuwe energielabel wordt gebaseerd op de waarneming van een energieprestatieadviseur. Dat betekent dat u eerst een energieprestatieadviseur inhuurt voor u een energielabel kunt krijgen.

Een energielabel aanvragen brengt daardoor ook hogere kosten met zich mee. Eerder kostte het online aanvragen van een energielabel slechts €7,50. Tegenwoordig bent u meer kwijt. Een energielabel aanvragen leidt dan al snel tot €190 aan kosten.

Hoe lang is een oud energielabel geldig?

Mogelijk beschikt u nog over een oud energielabel. U vraagt zich dan waarschijnlijk af of dit nog geldig is. De kans is groot dat u dan een indicatief energielabel heeft. Deze energielabels zijn in 2015 verstrekt.

Hoe lang is een oud energielabel geldig? In principe zijn alle energielabels tien jaar geldig. Dat geldt ook voor het oude, indicatieve energielabel. Heeft u uw woning sinds het ontvangen van dit label verduurzaamd? Dan kan het lonen toch een nieuw energielabel aan te vragen.

Als uw oude label binnenkort verloopt, is het slim een nieuw energielabel aan te vragen. Ook al brengt een energielabel aanvragen kosten met zich mee, de boete is vele malen hoger. Een energielabel tonen is namelijk verplicht bij de verkoop van een woning.

Verplichtingen rondom energielabel bij verkoop

Hoe lang is uw energielabel nog geldig? Dat is een belangrijke vraag als u uw woning binnenkort te koop wilt zetten. Het energielabel is namelijk verplicht. Als u bij de verkoop geen geldig label kunt tonen, krijgt u een boete van €435. Hier wordt per 1 januari 2022 ook op gehandhaafd.

De kosten van het aanvragen van een energielabel zijn een stuk lager dan de boete. Stel dit daarom niet uit. U kunt een energielabel aanvragen door een energie-adviseur in te schakelen. Die zijn actief in heel Nederland. U vindt online eenvoudig een adviseur bij u in de buurt.

Veelgestelde vragen in het kort

Hoe kan ik een energielabel aanvragen?

U kunt een energielabel aanvragen door contact op te nemen met een energieprestatieadviseur. Die neemt uw woning op en brengt een rapport uit met definitief energielabel.

Is een energielabel verplicht?

Ja, het energielabel is verplicht bij de verkoop van uw woning. Sinds 1 januari 2022 krijgt u een boete als u het label niet kunt tonen.

Ik wil een energielabel aanvragen. Wat zijn de kosten?

Een energielabel aanvragen is een stuk duurder geworden. U betaalt circa €190 voor het inhuren van een energieprestatieadviseur, die het label bepaalt.