Huis kopen Ik wil mijn eerste huis kopen Hét stappenplan voor starters

Een eerste huis kopen: dit zijn de stappen

Auteur:
05-02-2022 (laatst bijgewerkt: 25-05-2023)
Leestijd: 4-5 minuten

Als u een eerste huis gaat kopen, doorloopt u het aankoopproces uiteraard ook voor het eerst. Er komt veel kijken bij het kopen van een eerste huis. Toch is het vrij eenvoudig, als u de juiste stappen zet, in de goede volgorde. Zo kunt u ook een huis kopen als starter!

We leggen u graag uit hoe een eerste huis kopen in zijn werk gaat en welke stappen daarbij horen. Uiteraard is elke situatie anders, maar de meeste mensen die een eerste huis kopen, zullen aan onderstaande stappen genoeg hebben:

Stap 1: Zet je wensen op een rij

Voor u huizen gaat bekijken is het verstandig eerst op een rij te zetten wat u graag wilt. Als u samen met uw partner een huis koopt moet u het eens worden over uw wensen en eisen. Met een duidelijke wensenlijst kunt u gericht zoeken naar woningen.

Als u een eerste huis gaat kopen, is dit een van de belangrijkste stappen die u zet. Het kan voorkomen dat u uw wensen gaandeweg bij moet stellen als uw droomhuis niet op de markt verschijnt, of als uw budget niet toereikend is.

Stap 2: Bepaal je budget

Het tweede actiepunt is het bepalen van uw budget. Als u een eerste huis gaat kopen, is dit één van de belangrijkste stappen. U bent voor de financiering van uw woning namelijk afhankelijk van uw eigen spaargeld en een hypotheek.

Ga daarom eerst na hoeveel u kunt lenen, voor u gaat kijken. Zo voorkomt u dat u woningen bezichtigt die u niet kunt betalen. Dat is wel zo prettig als u een eerste huis gaat kopen.

Stap 3: Zoek een hypotheekadviseur

U kunt bij uw bank nagaan hoeveel u kunt lenen voor uw woning, maar vaak loont het om een hypotheekadviseur in de arm te nemen. Deze kan berekenen hoeveel u kunt lenen, zodat u uw eerste huis zo goedkoop mogelijk kunt kopen.

De hypotheekadviseur kijkt naar de beste hypotheekvorm, de laagste hypotheekrente en de beste geldverstrekker voor uw situatie. Sla de hypotheekadviseur daarom niet over bij de eerste stappen op weg naar een eerste huis.

Stap 4: Oriënteer je op de huizenmarkt

Het is bijna zover, u kunt gaan bezichtigen. Zoek online naar woningen die voldoen aan uw eisen. Zo ziet u direct of u uw droomhuis kunt betalen, en of er veel of weinig woningen op de markt komen. Kijk ook rond in de regio. Wellicht zijn woningen in een aangrenzende gemeente goedkoper, of vindt u hier juist de woning die u zoekt.

Stap 5: Plan een aantal bezichtigingen

Start zo snel mogelijk met het inplannen van bezichtigingen. Sla huizen die niet helemaal voldoen aan uw wensen in het begin niet over. Zo ‘oefent’ u met het bezichtigen van woningen en leert u waar u op moet letten.

Maak altijd een checklist voor u gaat kijken zodat u geen details mist. Vooral als u een eerste huis gaat kopen, zijn dit extra belangrijke stappen. Een goede voorbereiding loont.  

Stap 6: Zoek een aankoopmakelaar

Als u een eerste huis gaat kopen is alles nieuw. Daarom mag het zoeken van de aankoopmakelaar niet ontbreken in de stappen die u zet. U kunt deze stap ook combineren met de voorgaande, zodat u direct een aankoopmakelaar mee kunt nemen naar de eerste bezichtigingen.

Deze helpt u de woning te beoordelen. Als de tijd daar is, kan uw aankoopmakelaar u ook helpen bij het bieden. Bent u benieuwd naar goede aankoopmakelaars in uw buurt? Vergelijk deze dan eenvoudig via onze Aankoopmakelaars Vergelijken Pagina.

Stap 7: Denk na over je financiën als je samen koopt

Deze stap is vooral van toepassing als u samen een huis koopt. Bij een eerste huis kopen en de stappen die u daarbij zet, denkt u misschien niet aan de financiële en juridische zaken. Toch is het verstandig een samenlevingscontract af te sluiten en afspraken te maken over de financiën.

Zet u de hypotheek bijvoorbeeld op beide namen? Gaat u voor een maximale hypotheek op twee salarissen? En hoe regelt u het als u toch uit elkaar gaat? Ook al zijn dit niet de leukste aspecten van een eerste huis kopen, toch is het een van de belangrijkste stappen.

Stap 8: Breng een bod uit

Wanneer u een mooie woning heeft gevonden die voldoet aan uw wensen, is het tijd voor het bieden. U kunt zelf een bod uitbrengen, of u laat dit doen door uw aankoopmakelaar. Als u een huis gaat kopen als starter bent u waarschijnlijk afhankelijk van een hypotheek. Dan is het slim om onder voorbehoud van financiering te bieden.

Daarnaast is het mogelijk te bieden onder voorbehoud van de resultaten van de bouwkundige keuring, als u die uit laat voeren. Uw aankoopmakelaar kan u adviseren over de juiste manier van bieden, onder voorbehoud of niet.

Stap 9: Laat de woning taxeren en keuren

Als uw bod mondeling geaccepteerd is, is het verstandig de woning direct te laten taxeren. U heeft namelijk een taxatierapport nodig voor het verkrijgen van de hypotheek. Daarnaast kunt u een bouwkundige keuring uit laten voeren om de bouwkundige staat van het huis na te laten trekken.

De taxatie behoort, of u nu een eerste huis gaat kopen of niet, tot de noodzakelijke stappen in het verkoopproces. De bouwkundige keuring is altijd optioneel, ook als u een eerste huis gaat kopen.

Stap 10: Vraag een hypotheek aan

Wanneer uw bod is geaccepteerd, wilt u natuurlijk wel weten of u de koopsom kunt betalen. Dat doet u door een hypotheek aan te vragen. Als u een hypotheekadviseur in de arm heeft genomen, kan deze dit voor u doen.

Tip: laat de hypotheekadviseur weten dat u op een woning biedt en verstrek alle gegevens. Indien uw bod geaccepteerd wordt, kan de hypotheekadviseur uw aanvraag direct in gang zetten. Doorgaans duurt het enkele weken voor uw aanvraag behandeld is.

Stap 11: Onderteken het koopcontract

Het is bijna rond: u heeft uw eerste huis zo goed als gekocht. Bij het kopen van een huis hoort het tekenen van het koopcontract ook bij de stappen die u zet. De verkopende partij stelt een voorlopig koopcontract op. Dat tekent u, waarna u nog drie werkdagen bedenktijd heeft.

U kunt daarna alleen onder de koop uit door u te beroepen op de ontbindende voorwaarden. Anders betaalt u de bankgarantie: 10% van de koopsom. Als u een huis gaat kopen als starter wilt u dit natuurlijk voorkomen. Wees daarom zorgvuldig bij het uitbrengen van het bod.

Stap 12: Zoek een notaris

Nog een verplichte aangelegenheid als u uw eerste huis gaat kopen: de notaris. Neem het zoeken van een notaris altijd op in de stappen die u zet. De notaris maakt de akte van levering op, waardoor u eigenaar wordt van de woning. Daarnaast kunt u hier andere juridische zaken regelen, zoals een samenlevingscontract of een geregistreerd partnerschap.

Stap 13: Geniet van de aankoop van je eerste huis!

Misschien wel het leukste van een eerste huis kopen, na alle stappen die u heeft gezet: genieten van uw aankoop! Bij de notaris tekent u de akte van levering of overdracht, waarna u de sleutel krijgt. Vanaf dit moment bent u officieel de eigenaar en kunt u de woning inrichten zoals u wilt.

Veelgestelde vragen in het kort

Ik wil mijn eerste huis kopen. Wat zijn de stappen?

Een eerste huis kopen omvat veel stappen. De belangrijkste: zet uw wensen en financiën op een rij, plan bezichtigingen in, breng een bod uit en zoek een notaris. Tip: een aankoopmakelaar is niet verplicht, maar kan u veel werk en zorgen uit handen nemen.

Hoe kan ik een huis kopen als starter?

Een huis kopen als starter is niet altijd eenvoudig. Zorg dat u kunt overbieden met spaargeld indien nodig. Neem een aankoopmakelaar in de arm. Die helpt u bij het bieden en alle andere aspecten van het aankoopproces.

Ik ga een eerste huis kopen. Wat moet je weten?

Een eerste huis kopen is leuk én spannend. Wat je moet weten hangt af van uw situatie, maar u bent altijd verplicht een taxatie uit te laten voeren als u een hypotheek aanvraagt. Ook moet u de koop laten registreren door een notaris.