Huis kopen Ik wil mijn eerste huis kopen Zoveel geld heeft u nodig voor uw eerste huis

Hoe kun je een huis kopen als starter in 2024?

Auteur:
16-12-2021 (laatst bijgewerkt: 27-01-2024)
Leestijd: 2-3 minuten

Een huis kopen als starter is tegenwoordig een stuk lastiger dan vroeger. Starters kunnen de kosten koper niet altijd meefinancieren. Bovendien concurreren zij met kopers die er financieel beter voor staan. Hoe zorgt u er in deze tijd dan toch voor dat u nu als starter een huis kunt kopen?

Als je een eerste huis gaat kopen kunt u een aantal dingen doen om uw kansen te vergroten. Uw financiële situatie telt daarbij mee, maar ook uw wensen en contacten dragen bij aan succes. Kiest u ervoor water bij de wijn te doen en zet u uw lokale netwerk in? Dan kunt u als starter wellicht sneller een huis kopen.

Eerste huis kopen: financiën

Uw financiële uitgangspositie bepaalt veel als u een huis wilt kopen als starter. Hoe meer u te besteden heeft, hoe meer u kunt bieden. Bij hoge huizenprijzen kan dat helpen. Daarbij is de hypotheekrente in 2024 nog altijd relatief laag, waardoor u doorgaans meer kunt lenen dan jaren geleden.

U kunt uw kansen vergroten door uw spaargeld aan te wenden om over te kunnen bieden. U biedt dan (veel) meer dan de verkoper vraagt. Let er altijd wel op dat u op verantwoorde wijze een huis koopt. Uw hypotheekadviseur kan u hierbij helpen.

Overdrachtsbelasting bij uw eerste huis

Toch zitten er ook enkele voordelen aan een huis kopen als starter. Zo hoeft u geen overdrachtsbelasting te betalen als starter. Daar zitten anno 2024 wel enkele voorwaarden aan vast. Zo moet u tussen de 18 en 35 jaar zijn op het moment dat u de koop aangaat. Ook mag de woning niet meer waard zijn dan €510.000.

Heeft u weinig spaargeld of kunt u slechts een kleine hypotheek krijgen? Dan wordt een huis kopen als starter vaak een stuk ingewikkelder. Er zijn echter wel mogelijkheden uw financiële situatie te verbeteren. Zo kunnen uw (schoon)ouders mogelijk helpen door een schenking te doen of door hun overwaarde te gebruiken voor de aankoop van uw huis.

Wensen en netwerk

Helaas zijn woningen in de grote steden de laatste jaren flink duurder geworden. Het kan zo zijn dat u als starter geen huis kunt kopen in Rotterdam, Amsterdam, Den Haag of Utrecht. Misschien moet u uw wensen bijstellen om toch als starter een huis te kunnen kopen. Kies bijvoorbeeld voor een woning op het platteland, in een kleinere stad of kies voor een kleinere woning.

Daarnaast kan een goed netwerk het verschil maken. Als starter een huis kopen gaat een stuk makkelijker als u vrienden, familie en collega’s inlicht over uw zoektocht. Een aankoopmakelaar kan daarbij een goede aanvulling zijn. Deze kent de lokale markt goed en weet als een van de eersten wanneer er een geschikte woning te koop wordt aangeboden.

Veelgestelde vragen in het kort

Waar moet je aan denken bij een eerste huis kopen?

Als u eerste huis wilt kopen dient u uw financiële mogelijkheden op een rij te zetten. Mogelijk moet u spaargeld inzetten om over te kunnen bieden. U kunt alleen een hypotheek krijgen voor het bedrag waarop de woning is getaxeerd.

Is het slim om nu een huis te kopen als starter?

Nu een huis kopen als starter is misschien niet eenvoudig, maar financieel wel aantrekkelijk, ondanks de hoge huizenprijzen. U bouwt immers vermogen op en u profiteert van de hypotheekrenteaftrek en andere fiscale voordelen.

Hoeveel overdrachtsbelasting moet je betalen over een eerste huis?

Als starter hoeft u vaak geen overdrachtsbelasting te betalen over een eerste huis. Als u een huis koopt dat minder dan €510.000 waard is, terwijl u tussen de 18 en 35 jaar oud bent, betaalt u in 2024 geen overdrachtsbelasting.