Huis kopen Ik wil mijn eerste huis kopen De beste tips voor starters

Een eerste huis kopen: wat moet je weten?

Auteur:
11-03-2022 (laatst bijgewerkt: 25-05-2023)
Leestijd: 2-3 minuten

Een huis kopen als starter is niet altijd eenvoudig, zeker niet in 2023 en als u op zoek bent naar een woning in een gewilde regio. Wilt u een eerste huis kopen? Dan is het fijn op een rij te hebben wat je moet weten. Zo kunt u het aankoopproces met vertrouwen tegemoetzien.

Wat u moet weten over het kopen van een eerste huis

Als u een eerste huis wilt kopen, volgt u een aantal stappen. U zet uw wensen en eisen op een rij, zoekt uit hoe u de woning moet financieren, en u bezichtigt enkele woningen. Hier komt veel bij kijken. Denk aan het aanvragen van een hypotheek, het bieden en het tekenen van het koopcontract.

Een eerste huis kopen kan spannend zijn. Als u op de hoogte bent van wat je moet weten, is er echter geen reden tot zorg. We leggen u graag uit waar u aan moet denken als u een eerste huis gaat kopen, en wat je moet weten.

Wel of geen aankoopmakelaar?

Naast bovenstaande zaken die u bij een eerste huis kopen regelt, is één van de belangrijkste stappen het beslissen over de aankoopmakelaar. U kunt een huis kopen als starter zonder aankoopmakelaar, of ervoor kiezen wél een aankoopmakelaar in de arm te nemen.

Een aankoopmakelaar fungeert als vraagbaak en adviseur. Hij of zij helpt u bij het vinden van een woning, bij het bieden en het onderhandelen. Omdat een eerste huis kopen voor veel mensen een grote stap is, kan het prettig zijn te kiezen voor een aankoopmakelaar. Als u een eerste huis wilt kopen, zal de makelaar u vertellen wat je moet weten.

Een aankoopmakelaar brengt kosten met zich mee, maar betaalt zichzelf vaak ook uit. U heeft als starter weinig ervaring op de woningmarkt. De aankoopmakelaar uiteraard wel, en kan u zodanig helpen bieden en onderhandelen. De kans bestaat dat u zo minder voor uw eerste woning betaalt.

NHG-hypotheek voor starters

Starters doen er goed aan zich te verdiepen in zaken die specifiek voor hen van belang zijn. Gaat u een eerste huis kopen en vraagt u zich af wat je moet weten? Denk dan aan het aanvragen van de NHG-hypotheek. Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie biedt u als koper meer zekerheid.

Indien u door omstandigheden niet in staat bent de hypotheek op te brengen, biedt NHG u bescherming. Bovendien valt de hypotheekrente lager uit bij een NHG-hypotheek. Uw hypotheekadviseur kan u meer vertellen over een eerste huis kopen, en wat je moet weten over de NHG-hypotheek.

Kosten koper

Ten slotte wilt u rekening houden met de kosten koper. Sinds enkele jaren is het niet langer mogelijk de kosten koper mee te financieren. Als u een eerste huis gaat kopen, moet u de kosten koper (circa 8% van de koopsom) zelf financieren. Wat moet je hierover weten? Dat doet u doorgaans met eigen spaargeld.

Tip: u kunt een deel van de kosten koper in het jaar na de aankoop van uw eerste woning wel aftrekken van de inkomstenbelasting. Veel starters zien dit over het hoofd. Let hierop bij het doen van de aangifte inkomstenbelasting in het jaar na de aankoop.

Als u een huis gaat kopen als starter is het daarnaast verstandig rekening te houden met de overdrachtsbelasting die u moet betalen over uw eerste huis. Wellicht valt u onder de startersregeling en betaalt u 0% overdrachtsbelasting. Dit is alleen van toepassing als u een woning koopt van €400.000 of minder, terwijl u 34 jaar of jonger bent.

Veelgestelde vragen in het kort

Hoe kun je het best een huis kopen als starter?

Een huis kopen als starter vereist een solide financiële basis, met voldoende middelen om de kosten koper te betalen. Oriënteer u daarom goed op de diverse financieringsvormen, zoals de NHG-hypotheek.

Ik wil een eerste huis kopen. Welke stappen moet ik zetten?

Als u een eerste huis gaat kopen volgt u een vast aantal stappen. Bepaal wat uw wensen zijn en wat uw financiële slagkracht is. Ga daarna op zoek naar woningen, eventueel met behulp van een aankoopmakelaar.

Hoeveel overdrachtsbelasting betaal ik bij de aankoop van een eerste huis?

Wanneer u in aanmerking komt voor de startersregeling betaalt u 0% overdrachtsbelasting voor uw eerste huis. Komt u daar niet voor in aanmerking? Dan betaalt u 2%.