Huis kopen Wat kost het kopen van een huis? Fiscale bijtelling voor koopwoning

Eigenwoningforfait: wat is het en hoe bereken je het?

Auteur:
18-06-2023 (laatst bijgewerkt: 27-01-2024)
Leestijd: 3-4 minuten

Als je een huis koopt, krijg je te maken met het eigenwoningforfait. Dit staat ook wel bekend onder de naam 'huurwaardeforfait'. Met een eigen woning bouw je vermogen op en profiteer je meer van een huis dan iemand die een huis huurt. Daarom moet je belasting betalen over je koopwoning. Dit is het eigenwoningforfait (EWF).

Wat is eigenwoningforfait?

Eigenwoningforfait is dus een jaarlijkse belasting die je betaalt voor je koophuis. Het is een percentage van de WOZ-waarde van de koopwoning die je gebruikt als hoofdverblijf. De Belastingdienst berekent het bedrag voor je als je belastingaangifte doet. Na de berekening wordt het bedrag van het eigenwoningforfait opgeteld bij je inkomen.

Hoe bereken ik het eigenwoningforfait in 2024?

Wil je het bedrag zelf berekenen, dan moet je weten wat de WOZ-waarde van de woning is. Dit bedrag vind je onder andere op de brieven van de gemeente voor (bijvoorbeeld) de gemeentebelastingen. Ook kun je het bedrag opvragen bij de gemeente waarin de woning staat.

Vervolgens kijk je naar het percentage dat bij dit bedrag hoort en vermenigvuldig je het percentage met de WOZ-waarde.

Een rekenvoorbeeld

De WOZ-waarde van de woning is €300.000. Het percentage waarmee je het eigenwoningforfait berekent, is dan 0,35%. Het eigenwoningforfait is dan dus €300.000 x 0,0035% = €1050.

Eigenwoningforfait en hypotheekrenteaftrek

De hypotheekrente is de rente die je aan de geldverstrekker betaalt over het bedrag dat je leent voor je huis. Als je een lening voor je woning hebt van €300.000 euro tegen 3% rente per jaar, dan betaal je dus per jaar €9000 aan rente.

Dit bedrag mag je aftrekken van je inkomen bij de opgave van de inkomstenbelasting. Dit wordt de hypotheekrenteaftrek genoemd. Het eigenwoningforfait wordt juist bij het inkomen opgeteld.

Je inkomen wordt belast over twee belastingschijven. In Box 1 (inkomen uit werk en woning) zijn de percentages voor 2024 als volgt:

De rente mag je aftrekken tegen het hoogste belastingtarief dat je betaalt over je inkomen. Valt je inkomen in schijf 2, dan trek je de hypotheekrente dus ook af tegen het tarief van schijf 2.

Geen of weinig eigenwoningschuld

Heb je geen of weinig eigenwoningschuld (lening), dan betaal je dus ook geen of weinig hypotheekrente. Het eigenwoningforfait is dan vaak hoger dan de aftrekbare kosten. De Belastingdienst geef dan een aftrek op het eigenwoningforfait.

Deze aftrek wordt door de Belastingdienst in de komende jaren langzaam afgebouwd. In 2024 wordt 80% van het verschil tussen het eigenwoningforfait en de aftrekbare kosten in aanmerking genomen. Daarna wordt dit elk jaar met 3,33% afgebouwd tot de aftrek in 2048 helemaal komt te vervallen.

Kies de juiste aankoopmakelaar

Ben je op zoek naar een koopwoning? Dan is het verstandig de juiste aankoopmakelaar in te schakelaar. Een makelaar heeft veel kennis van de (lokale) woningmarkt. Met die kennis vindt een makelaar snel de woning die het beste bij jouw wensen past.

Ook kan de makelaar een berekening maken van het eigenwoningforfait, zodat jij weet wat je (ongeveer) moet betalen en wat je eventueel af kunt trekken van de belasting.

Wil je weten welke aankoopmakelaars er bij jou in de buurt zitten? Vergelijk hier regionale aankoopmakelaars en kies de makelaar die het beste bij jou past!

Veelgestelde vragen in het kort

Wat is mijn huidige WOZ-waarde?

Als je een koophuis hebt, dan heb je te maken met de WOZ-waarde van de woning. Deze waarde bepaalt de hoogte van de belastingen en gemeentelijke heffingen. Je kunt de WOZ-waarde van de woning controleren op de website van het WOZ-waardeloket, door in te loggen op MijnOverheid.nl of door contact te zoeken met de gemeente waarin de woning staat.

Wat is de huidige hypotheekrenteaftrek?

In Nederland mag je de rente die je over je hypotheek betaalt onder bepaalde voorwaarden van je belastbaar inkomen aftrekken. Dit heet 'hypotheekrenteaftrek'. In 2024 bedraagt de hypotheekrenteaftrek voor de meeste Nederlandse inkomens 36,97%. Dat wil zeggen dat je dit percentage van je betaalde hypotheekrente terugkrijgt van de belasting.

Wat is onroerendezaakbelasting?

Onroerendezaakbelasting (OZB) is een belasting die je als huiseigenaar jaarlijks moet betalen aan de gemeente. Het bedrag dat je moet betalen hangt af van de waarde van de onroerende zaak: de WOZ-waarde. Er zijn drie tarieven: de eigenarenbelasting woning, de eigenarenbelasting niet-woning en de gebruikersbelasting niet-woning.