Huis kopen Wat kost het kopen van een huis? Gemeentelijke belasting voor huiseigenaren

Onroerendezaakbelasting: wat is het?

Auteur:
18-06-2023 (laatst bijgewerkt: 18-06-2023)
Leestijd: 3-4 minuten

Als huiseigenaar betaal je jaarlijks verschillende soorten belasting. Eén daarvan is de onroerendezaakbelasting. Ook voor bedrijfspanden, vakantiewoningen en (bouw)grond moet onroerendezaakbelasting worden betaald. Wat is dit precies voor belasting, waar wordt deze voor gebruikt en hoe bereken je hoeveel je ieder jaar moet betalen? Je leest het hieronder.

Wat is onroerendezaakbelasting

Onroerendezaakbelasting (OZB) is een belasting die je jaarlijks betaalt als huiseigenaar. Je betaalt het bedrag aan de gemeente. Dit geldt niet alleen voor huizen, maar ook voor vakantiewoningen, appartementen en bedrijfspanden. Ook als je zelf niet in het huis woont ben je wel eigenaar, en betaal je dus OZB. Ben je huurder, dan betaal je geen OZB.

Wat is een onroerendezaak?

Met een 'onroerendezaak' worden alle gebouwde en ongebouwde eigendommen bedoeld, zoals woningen, bedrijfspanden, fabrieken, garages en bouwterreinen. Ook grond valt dus onder onroerendezaakbelasting.

Er zijn drie vormen van onroerendezaakbelasting.

Wat wordt er gedaan met het bedrag van de OZB?

Met het bedrag dat de gemeente ieder jaar ontvangt aan onroerendezaakbelasting worden allerlei voorzieningen bekostigd. De aanleg van wegen bijvoorbeeld, of het onderhoud van stoepen en plantsoenen, voor onderwijs, verlichting, cultuur, de brandweer en recreatie. Ieder jaar bepaalt de gemeenteraad waaraan het bedrag wordt uitgegeven.

Hoeveel betaal je aan onroerendezaakbelasting?

Het bedrag dat je moet betalen voor de OZB is een percentage van de WOZ-waarde van de woning. Op het aanslagbiljet van de gemeentelijke belastingen zie je wat die waarde is. Ook kun je de WOZ-waarde opvragen bij de gemeente waarin het huis staat, en bij het WOZ-Waardeloket.

Ieder jaar stelt de gemeente het percentage vast. Dat verschilt per gemeente. Wil je weten welk percentage van de WOZ-waarde jouw gemeente rekent? Neem dan contact op met de gemeente waarin de woning staat.

Eigenwoningforfait en onroerendezaakbelasting: wat is het verschil?

Het eigenwoningforfait wordt gerekend omdat je als eigenaar van een koopwoning in de loop van de jaren vermogen opbouwt. Ook profiteer je meer van een huis dan iemand die een woning huurt.

Daarom betaal je eigenwoningforfait. Dit is een bepaald percentage van de WOZ-waarde van de woning, en het bedrag wordt door de Belastingdienst bij je inkomen opgeteld. Je betaalt het eigenwoningforfait dus aan de Belastingdienst.

Onroerendezaakbelasting is ook gekoppeld aan de WOZ-waarde van de woning, maar je betaalt dit bedrag ieder jaar aan de gemeente.

Verhuizen en de OZB

De peildatum voor de OZB is 1 januari. Ben je op die datum eigenaar van het pand, dan betaal je voor dat pand onroerendezaakbelasting. Verhuis je gedurende dat jaar, dan wordt dit niet verrekend met de nieuwe eigenaar van het pand. Pas met ingang van het volgende jaar betaalt de nieuwe eigenaar OZB.

Vind de juiste aankoopmakelaar

Ben jij van plan een nieuwe woning te kopen? Schakel dan een aankoopmakelaar in. Een makelaar helpt je onder andere bij het vinden van de juiste woning, de inspectie en het onderhandelen over de prijs. Klik op de blauwe knop onder dit artikel en vergelijk aankoopmakelaars uit de buurt met elkaar, zodat je de makelaar vindt die het beste bij jou past!

Veelgestelde vragen in het kort

Wat is het eigenwoningforfait?

Als je een eigen woning hebt, bouw je vermogen op en profiteer je meer van een huis dan iemand die een woning huurt. Daarom betaal je belasting over een koopwoning. Dit is het eigenwoningforfait. Je betaalt dit aan de Belastingdienst. Het is een percentage van de WOZ-waarde van je huis en wordt opgeteld bij je inkomen.

Waar vind ik mijn WOZ-waarde?

De WOZ-waarde bepaalt de hoogte van de belastingen en gemeentelijke heffingen. Je vindt de WOZ-waarde van je woning op de website van het WOZ-waardeloket, door in te loggen op MijnOverheid.nl of door contact op te nemen met de gemeente waarin je huis staat.

Wat zijn de maandelijkse kosten van een huis?

Als je een koophuis hebt, dan krijg je te maken met maandelijkse kosten. Het is verstandig hier een berekening van te maken voordat je een huis koopt, zodat je zeker weet dat je deze kosten kunt dragen. De maandelijkse kosten bestaan voor de meeste mensen uit de hypotheeklasten, verzekeringen, onroerendezaakbelasting, gemeentelijke belastingen en de kosten voor gas, water en licht. Ook als je een appartement hebt en er een VvE is, moet je hiervoor een bijdrage betalen.