Huis verkopen Woningwaarde verhogen WOZ waarde opvragen, berekenen en bezwaar maken

WOZ waarde woning: alles wat u moet weten

Auteur:
29-11-2022 (laatst bijgewerkt: 26-01-2024)
Leestijd: 3-4 minuten

Heeft u een koophuis, dan heeft u te maken met de WOZ waarde van uw woning. Wat is de WOZ waarde precies en hoe kunt u deze opvragen of berekenen?

Wat is de WOZ-waarde?

‘WOZ’ staat voor ‘waardering onroerende zaken’. De WOZ is opgesteld om de waardering van alle onroerende zaken in Nederland te regelen. Daarmee is de heffing van belasting voor iedereen gelijk. Deze wet is ingesteld in 1994. De gemeente is de officiële uitvoerder en bepaalt in Nederland de waarde van alle onroerende zaken. Daar vallen woningen onder, maar ook bijvoorbeeld bedrijfspanden en gronden.

Wat is het doel van de WOZ waarde?

De wet waardering onroerende zaken zorgt er voor dat de waardering van alle onroerende zaken gelijk getrokken is. Belasting heffen wordt op deze manier voor iedereen gelijk getrokken. De waarde wordt onder meer gebruikt voor het bepalen van de hoogte van belastingen zoals de onroerendezaakbelasting.

Hoe weet ik wat de WOZ waarde van mijn woning is?

U kunt de WOZ waarde van uw woning op drie manieren opvragen

Hoe wordt de WOZ waarde bepaald?

De WOZ wordt bepaald door de gemeente. Dit doet de gemeente aan de hand van een taxatie. De taxateur kijkt onder meer naar de gegevens over de grond en het gebouw. Dit wil niet zeggen dat er ieder jaar een taxateur bij u op bezoek komt. Meestal worden één of enkele panden bezocht. Deze worden via een steekproef geselecteerd. Met behulp van een computermodel wordt de WOZ waarde van de overige panden in de straat of omgeving bepaald.

Wilt u weten hoe de gemeente tot de waardering van uw woning is gekomen? U kunt het taxatieverslag van uw woning opvragen bij de gemeente. Hierin staan de woningen die de gemeente heeft gebruikt om de WOZ waarde van uw woning vast te stellen.

Hoe vaak wordt de WOZ waarde bepaald?

De WOZ waarde van een woning wordt ieder jaar opnieuw bepaald. Dit wordt gedaan op 1 januari. U ontvangt hiervan ieder jaar bericht.

Is de WOZ waarde hetzelfde als de vraagprijs?

De WOZ waarde is iets anders dan de vraagprijs van een woning. De WOZ waarde is vaak lager dan de vraagprijs. Wilt u weten wat u voor uw woning kunt vragen als u deze wilt verkopen? Kijk dan naar woningen die recent verkocht zijn in de omgeving van uw huis. Ook kunt u een taxatie laten uitvoeren door een erkend taxateur.

Wat is de gemiddelde stijging van de WOZ waarde in 2024?

In 2024 is de landelijk gemiddelde WOZ waarde gestegen met 3,4%. De gemiddelde WOZ waarde van een woning in 2024 bedraagt € 381.000.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen de WOZ waarde?

Als u denkt dat de WOZ waarde van uw woning niet reëel is, dan kunt u hier bezwaar tegen maken. De hoogte van de WOZ waarde bepaalt immers ook het bedrag dat u moet betalen aan bijvoorbeeld gemeentebelastingen. Bezwaar maken gaat via de gemeente. Vraag bij uw gemeente na hoe u bezwaar kunt maken. Dit kan per gemeente verschillen.

WOZ waarde, eigenwoningforfait en belasting

Het eigenwoningforfait is een bedrag dat bij uw belastingaangifte bij uw inkomen wordt opgeteld.

Heeft u een koophuis met een WOZ waarde tussen de € 75.000 en € 1.320.000, dan betaalt u in 2024 iets minder belasting over de waarde van uw woning dan in voorgaande jaren. De bijtelling is dan 0,35%, waar deze in 2021 nog 0,50% was.

Verder heeft de WOZ waarde van uw woning invloed op de belastingen die u moet betalen aan de gemeente. Hoe hoger de WOZ waarde, des te meer belasting u moet betalen.

Waarom is de WOZ waarde belangrijk?

De WOZ waarde is belangrijk omdat deze belastingen voor alle eigenaren van onroerend goed gelijk stelt. Op deze manier wordt niemand benadeeld of bevoorrecht.

Heeft een nog te bouwen woning ook een WOZ waarde?

Wilt u weten wat de WOZ waarde van een nog te bouwen woning is? Deze kunt u opvragen bij de gemeente. Voor de berekening kijkt de gemeente naar de totale bouwkosten. Is er nog geen steen gelegd, dan wordt gekeken naar de waarde van de grond. Naarmate de bouw vordert stijgt ook de WOZ waarde van de woning. Dit wordt uitgedrukt in percentages. Zit de ruwe vloer in de woning, dan wordt 25% gerekend. Zit er een dak op en is de woning waterdicht? Dan wordt 60% gerekend.

De WOZ waarde is iets anders dan de verkoopwaarde van uw woning. Wilt u weten wat u voor uw woning kunt vragen? Een lokale full-service makelaar kan een gratis waardebepaling voor u uitvoeren en u vrijblijvend adviseren over de beste vraagprijs voor uw huis.

Veelgestelde vragen in het kort

Waar kan ik de WOZ waarde van mijn woning opvragen?

U kunt de WOZ waarde op drie manieren opvragen: via MijnOverheid.nl (met uw DigiD), via de gemeente en via het WOZ-waardeloket.

Hoe kom ik achter de WOZ waarde van mijn woning?

Wilt u weten wat de WOZ waarde van uw woning is? U kunt op drie manieren achter de WOZ waarde van uw woning komen: via de gemeente, via het WOZ-waardeloket en via MijnOverheid.nl. Voor laatste heeft u een DigiD nodig.

Hoe weet ik de WOZ waarde van een nog te bouwen woning?

Ook voor een nog te bouwen woning is de WOZ waarde beschikbaar. Deze vraagt u op bij de gemeente. Voor de berekening wordt gekeken naar de totale bouwkosten. Daarmee wordt de waarde van de woning geschat. Is er nog geen steen gelegd dan wordt gekeken naar de waarde van de grond. Naarmate de bouw vordert stijgt de WOZ waarde van de woning tot dat de woning voltooid is.