Huis verkopen Energielabel regelen Advies om uw energielabel te verbeteren

Een energielabel deskundige kiezen

Auteur:
28-10-2022 (laatst bijgewerkt: 08-02-2023)
Leestijd: 2-3 minuten

 

Elk huis heeft een energielabel. Soms is dat een voorlopig energielabel. Ook kan het zijn dat energielabel verouderd is, omdat u uw huis verbouwd hebt of duurzaamheidsmaatregelen hebt getroffen. Dat kunnen redenen zijn om een definitief of een aangepast label aan te vragen. U mag zelf uw energielabel deskundige kiezen.

Het energielabel van uw woning definitief vaststellen of aanpassen kunt u niet zelf doen. Dat mag alleen gebeuren door een erkende energieprestatieadviseur of kortweg: EP-adviseur. Deze adviseur is opgeleid om de beoordeling te doen en gecertificeerd met het BRL9500-certificaat.

Wat doet een energielabel deskundige?

De energielabel deskundige beoordeelt uw huis op een aantal punten die te maken hebben met energiezuinigheid. Het gaat dan om de manier van isolatie, verwarming en ventilatie. En om de aanwezigheid van zonnepanelen, een warmtepomp of een zonneboiler. Kortom: allemaal maatregelen die uw huis comfortabeler en duurzamer maken.

De EP-adviseur bekijkt uw huis, dat duurt ongeveer een uur. Daarna maakt de adviseur een rapport op en registreert het label. U krijgt bericht over wat uw nieuwe label is. Ook krijgt u een kopie van het rapport. Daarin staat hoe het advies tot stand is gekomen en wat u kunt doen om uw label nog verder te verhogen. Het nieuwe label en het bijbehorende rapport is meestal binnen een week wel klaar.

Hoe kies ik een EP-adviseur?

Er zijn verschillende websites die de mogelijkheid bieden een energieprestatie-adviseur te zoeken. U kunt uw adres of postcode ingeven en u krijgt één of meer EP-adviseurs bij u in de buurt gepresenteerd.

Het loont de moeite om meerdere websites te bezoeken en de aanbiedingen goed te vergelijken. Sommige adviseurs komen altijd langs, soms kan het label op basis van foto’s en tekeningen worden vastgesteld. Dat is van invloed op de prijs. Op sommige sites staan reviews van klanten. Dat helpt bij het maken van de keuze.

Wat kost het aanpassen van het energielabel?

Een definitief of aangepast label is nooit heel erg duur. De overheid betaalt een deel, omdat die het belangrijk vindt dat eigenaren van woningen hun energielabel verhogen. Meestal komt het rond de € 200 uit.

De EP-adviseur bepaalt uiteindelijk wel zelf zijn prijs. Het loont dus zeker de moeite om op de verschillende websites goed naar de prijzen van de verschillende adviseurs te kijken.

Andere factoren die meespelen zijn de grootte van het huis en het type huis. Het energielabel aanpassen voor een appartement is goedkoper dan voor een vrijstaand huis. U kunt zelf de energielabel deskundige kiezen die het meest aansluit bij uw situatie.

Veelgestelde vragen in het kort

Hoe kan ik als particulier goedkoop een energielabel aanvragen?

U kunt als particulier goedkoop een energielabel aanvragen door op de verschillende websites die energieadviseurs leveren goed de prijzen te vergelijken.

Kan ik mijn energielabel aanpassen?

U kunt uw energielabel aanpassen wanneer u uw huis heeft verbouwd of duurzaamheidsmaatregelen heeft getroffen. U kunt dat niet zelf doen, maar moet een energieprestatie-adviseur inschakelen.

Wat zijn de kosten van het aanvragen van een energielabel?

De kosten voor het aanvragen van een energielabel zijn niet hoog. De overheid betaalt een deel en zelf betaalt u nog rond de €200.