Huis verkopen Energielabel regelen Besparen op energielabel kosten

Energielabel aanvragen: wat zijn de kosten?

Auteur:
08-02-2023 (laatst bijgewerkt: 27-01-2024)
Leestijd: 2-3 minuten

Wanneer u nadenkt over de eventuele verkoop van uw huis, komen diverse vragen naar boven. Is een definitief energielabel verplicht bij verkoop van uw huis? Beschikt u al over zo’n label? En wat moet het aanvragen van een energielabel eigenlijk kosten?

Kosten voor het aanvragen van een energielabel

De kosten voor het aanvragen van een energielabel bedragen in 2024 tussen de €250 en €400. De precieze kosten zijn mede afhankelijk van het type huis waar u in woont. Het overdragen van een definitief energielabel bij verkoop is verplicht, waardoor het niet mogelijk is om onder de kosten voor een energielabel uit te komen. Tenzij u nu al over een definitief label beschikt.

De beste manier om op de kosten voor het aanvragen van een energielabel te besparen, is door de prijzen bij verschillende energieadviseurs met elkaar te vergelijken. Hiermee kunt u in een gunstig geval zomaar €150 besparen.

Beschikt u al over een definitief energielabel, maar is dit inmiddels alweer jaren oud en heeft u in de tussentijd uw huis verbouwd of energiebesparende maatregelen getroffen? Houd er dan rekening mee dat een nieuw energielabel u een hogere prijs bij verkoop kan opleveren.

Bespaar op de kosten voor een energielabel

Een full-service makelaar biedt naast bezichtigingen en winstverhogende expertise ook ondersteuning bij andere taken. Het aanvragen van een energielabel valt hier vaak onder. Een lokale makelaar heeft een breed netwerk en kan u in veel gevallen doorverwijzen naar een goedkope energieadviseur, waarmee u de nodige kosten kunt besparen.

Een energielabel aanvragen kan ook zonder DigiD. Tijdens een vrijblijvend verkoopadviesgesprek kan een makelaar u uitleggen hoe dit werkt. Twijfelt u nog of u uw huis überhaupt wilt verkopen en of het aanvragen van een energielabel wel nodig is? Goed om te weten is dat een definitief energielabel altijd goed is voor uw huiswaarde en inzicht geeft in uw energieverbruik.

Waar kan ik goedkoop een energielabel aanvragen?

Wilt u graag goedkoop een energielabel aanvragen? Een full-service makelaar helpt u in de keuze voor een energieadviseur. Tip: een goedkoop energielabel aanvragen kan bij appartementen al vanaf ongeveer €100. Voor grotere woningen geldt dat de kosten al snel €250 of meer bedragen. Informeer daarom van tevoren bij uw makelaar en vergelijk adviseurs zorgvuldig met elkaar.

Veelgestelde vragen in het kort

Hoe kan ik mijn energielabel opvragen?

Vanaf 2015 hebben alle huiseigenaren een brief ontvangen met daarin hun voorlopige energielabel. Weet u niet wat uw energielabel is? U kunt uw voorlopige energielabel eenvoudig opvragen via www.energielabelchecker.nl. Neem voor een definitief label contact op met een energieadviseur.

Wat kost het aanvragen van een energielabel voor een appartement?

De kosten voor het aanvragen van een energielabel voor een appartement bedragen in 2024 gemiddeld €100. Net als voor een gezinswoning geldt voor appartementen dat het kunnen overhandigen van een definitief energielabel verplicht is.

Wat kost het aanvragen van een energielabel voor een gezinswoning?

De kosten voor het aanvragen van een energielabel voor een gezinswoning bedragen in 2024 gemiddeld tussen de €250 en €400. Het is mogelijk om op deze energielabel kosten te besparen door lokale energieadviseurs met elkaar te vergelijken of u hierbij te laten adviseren door uw makelaar.