Huis verkopen Energielabel regelen Eenvoudig uw energielabel laten vaststellen

Energielabel opvragen: regel het snel

Auteur:
29-11-2022 (laatst bijgewerkt: 06-02-2023)
Leestijd: 3-4 minuten

Vanaf 2015 hebben alle huizen een verplicht energielabel. Woningeigenaren hebben toen een brief gekregen met hun voorlopige energielabel, gebaseerd op het bouwjaar van de woning en het type woning. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig uw woning is. Wanneer u niet weet wat uw label is, kunt u uw energielabel opvragen.

Het voorlopige energielabel kan op twee manieren een definitief label worden. Bij de verkoop of verhuur van de woning is een definitief label verplicht. U moet dat door een deskundige laten vaststellen. Ook bij een verbouwing of bij het treffen van duurzaamheidsmaatregelen is het (opnieuw) vaststellen van het energielabel verstandig. Een definitief label is tien jaar geldig. Daarna moet u het opnieuw laten vaststellen.

Uw energielabel laten vaststellen

Wanneer u uw huis wilt verkopen is het verplicht een energielabel te hebben. Het moet bijvoorbeeld vermeld worden bij de verkoop op funda en belangstellenden kunnen het energielabel ook opvragen. Kopers weten dan hoe energiezuinig het huis is. Hebt u duurzaamheidsmaatregelen genomen of het huis uitgebreid verbouwd? Dan is het ook verstandig het label opnieuw te laten vaststellen. U hebt dan het meest actuele label.

U kunt gemakkelijk online opvragen wat uw energielabel is. Er zijn verschillende websites, zoals www.energielabelchecker.nl. U voert daar uw postcode en huisnummer in en krijgt direct het resultaat te zien. Wanneer uw huis niet beschikt over een geldig definitief energielabel, kunt u op die website meteen een afspraak maken met een energieprestatie-adviseur om het label te laten vaststellen.

Een energielabel deskundige inschakelen

U hebt een energielabel deskundige nodig om het label vast te stellen, u kunt dat niet zelf doen. De overheid vindt het belangrijk dat iedereen een geldig label heeft en duurzaamheidsmaatregelen neemt. Daarom is het inschakelen van een energieprestatie-adviseur niet erg duur, maar enkele honderden euro’s bent u toch wel kwijt.

De energielabel deskundige inspecteert uw woning en kijkt vooral naar hoe het huis is geïsoleerd, hoe u het huis verwarmt en ventileert, welke warmwatervoorziening u gebruikt en naar de aanwezigheid van duurzaamheidsmaatregelen als zonnepanelen, een zonneboiler of warmtepomp. Kortom: naar alles wat uw huis energiezuinig en comfortabel maakt.

De energieprestatie-adviseur maakt een rapport op en registreert het label voor u. U krijgt van de overheid bericht over uw definitieve label en krijgt ook een kopie van het rapport van de adviseur. In dat rapport staat wat u nog meer kunt doen aan verduurzaming om uw label nog verder te verhogen. Het nieuwe label is tien jaar geldig.

Energielabel opvragen: welk label is het best?

Een hoog energielabel betekent niet alleen dat u in een duurzaam en comfortabel huis woont, het maakt uw huis ook aantrekkelijk voor eventuele kopers. Een duurzaam huis met lage energiekosten is namelijk interessant voor kopers. Het verhoogt dus de waarde van uw huis. Hoeveel die waarde precies is kunt u nagaan door een gratis waardebepaling te laten uitvoeren. Dat kan heel gemakkelijk en vrijblijvend via onze website.

Het meest energiezuinige label is A, het minst energiezuinig is label G. Wanneer u een heel laag label hebt, loont isolatie van uw huis vaak het meest de moeite. Het is relatief goedkoop en de investeringen leveren snel resultaat op. Ook het aanbrengen van zonnepanelen is een investering die de moeite waard is.

Wanneer u energielabel A wilt halen, moet uw huis goed geïsoleerd en geventileerd zijn, dubbele beglazing hebben en een energiezuinige manier van verwarmen met behulp van zonnepanelen of een warmtepomp. Label B en C betekenen dat er ook al heel wat is gedaan aan isolatie en verduurzaming. Bij een lager label is het aan te raden actie te ondernemen. Uw energielabel opvragen geeft duidelijkheid over de hoogte van uw label.

Veelgestelde vragen in het kort

Wat is mijn energielabel?

Welk energielabel uw huis heeft, kunt u eenvoudig zelf berekenen of online nagaan via speciaal hiervoor bestemde websites.

Hoe kan ik mijn energielabel bepalen?

Uw energielabel bepalen doet u niet zelf. Een erkend energielabel deskundige bepaalt altijd de hoogte van uw label. Wel kunt u zelf uw energielabel verbeteren door duurzaamheidsmaatregelen te treffen.

Kan ik zelf een energielabel deskundige kiezen?

Ja, u kunt zelf uw energielabel deskundige kiezen. U kunt kijken naar een deskundige in uw regio en de prijzen van verschillende deskundigen vergelijken. Soms zijn deskundigen gespecialiseerd in een bepaald type woning. De website www.energielabelchecker.nl geeft een goed beeld van de beschikbare energieadviseurs in uw regio, inclusief prijzen en oplevertijd.