Huis verkopen Energielabel regelen Snel uw energielabel achterhalen

Wat is mijn energielabel?

Auteur:
20-09-2022 (laatst bijgewerkt: 30-05-2023)
Leestijd: 2-3 minuten

Vanaf 2015 hebben woningen in Nederland een voorlopig energielabel toegewezen gekregen. Dit label geeft aan hoe energiezuinig en duurzaam een huis is. Dat voorlopige label is gebaseerd op het bouwjaar van het huis. Het voorlopige label kan achterhaald zijn, omdat er al veel duurzaamheidsmaatregelen genomen zijn of omdat het huis verbouwd is.

Veel huizen hebben inmiddels een definitief energielabel, want wanneer een huis verkocht of verhuurd wordt, is het verplicht dat het een definitief energielabel heeft. Zo bent u verplicht het energielabel te vermelden in een advertentie op bijvoorbeeld Funda wanneer u uw huis te koop zet. Zo kunnen potentiële kopers al zien hoe duurzaam het huis is.

Het energielabel loopt van A tot en met G, waarbij A het meest duurzaam is. Het label is een document waarin staat hoe de verwarming en de isolatie van het huis geregeld is, hoe er geventileerd wordt en of er een warmtepomp of een zonneboiler gebruikt wordt. Een energiezuinig huis betekent meer comfort, lagere kosten en een bijdrage aan een goed milieu. Hoe hoger het label, des te aantrekkelijker uw huis wordt voor kopers.

Hoe kom ik achter het energielabel van mijn huis?

Wanneer u zich afvraagt wat uw energielabel is, kunt u dat nagaan op de website www.energielabelchecker.nl. Wanneer uw huis een geldig energielabel heeft staat het daar weergegeven. Hebt u een nieuwbouwhuis gekocht dan hebt u bij de oplevering een energielabel gekregen.

Een energielabel is tien jaar geldig. Daarna moet het opnieuw worden vastgesteld. Ook kunt u een nieuw energielabel willen, omdat u hebt geïnvesteerd in duurzaamheidsmaatregelen. Uw label verlengen of een nieuw label aanvragen? Dan moet u een energieadviseur inhuren om het nieuwe label te laten vaststellen. De adviseur registreert het voor u en u krijgt een afschrift van het nieuwe energielabel.

Een energielabel aanvragen, hoe werkt dat?

Om het energielabel te kunnen bepalen is beoordeling en registratie door een erkende energieprestatie-adviseur nodig. U kunt vast zelf een goede inschatting maken van de energiezuinigheid van uw huis, maar voor een geldig energielabel moet u een energieadviseur laten komen.

De kosten van het bepalen en registreren van het energielabel zijn laag, omdat de overheid wil stimuleren dat huiseigenaren duurzaamheidsmaatregelen nemen. Elke energieadviseur bepaalt zijn eigen prijs, maar die zal zo rond de € 275 tot € 325 liggen. Ook prijzen van lokale energieadviseurs kunt u eenvoudig vinden op Energielabel Checker.

Wat moet ik doen om mijn energielabel te verbeteren?

In het document dat hoort bij het energielabel staat wat de stand van zaken is rond isolatie, verwarming en andere zaken op het gebied van energie en duurzaamheid van uw huis. Ook staan er aanbevelingen in hoe u uw huis verder kunt verduurzamen. Investeren in betere isolatie, in een warmtepomp of in zonnepanelen bijvoorbeeld.

Wanneer u uw huis verbouwt en duurzaamheidsmaatregelen treft, vraagt u zich ongetwijfeld af wat uw nieuwe energielabel is. U moet dan opnieuw een energieadviseur laten komen en het nieuwe label laten vaststellen en registreren. Dat maakt uw huis aantrekkelijker wanneer u het wilt verkopen.

Veelgestelde vragen in het kort

Hoe kan ik het energielabel van mijn huis bepalen?

Het energielabel van uw huis moet u laten bepalen door een erkende energieadviseur. Die registreert het label en geeft u een afschrift van de informatie.

Kan ik zelf het energielabel van mijn huis berekenen?

Zelf het energielabel van uw huis berekenen kan niet, het kan alleen worden vastgesteld door een erkende adviseur.

Hoe kan ik het energielabel van mijn woning verbeteren?

U kunt het energielabel van uw woning verbeteren door duurzaamheidsmaatregelen te nemen en uw huis energiezuiniger te maken. Voorbeelden zijn isolatie, een betere CV-ketel (of zelfs geheel van het gas af) en zonnepanelen.