Huis verkopen Energielabel regelen Achterhaal welk energielabel uw huis heeft

Energielabel bepalen: hoe doe ik dat?

Auteur:
29-11-2022 (laatst bijgewerkt: 29-11-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

U bent woningeigenaar en u wilt uw huis verkopen of verhuren. Of u wilt weten wat uw energielabel is om maatregelen te nemen om uw huis verder te verduurzamen. In beide situaties is het mogelijk om uw energielabel te bepalen door het op te vragen op één van de verschillende websites die voor dit doel bestemd zijn. Hebt u nog geen definitief energielabel? Dan kunt u dit laten vaststellen door een energielabel deskundige.

Wanneer u uw huis wilt verkopen, bent u verplicht een definitief energielabel te hebben. U geeft zo eventuele kopers inzicht in hoe energiezuinig uw huis is. Dat is natuurlijk interessant voor potentiële kopers. Wie wil nu niet in een comfortabel huis met lage energiekosten wonen? Ook is het energielabel van invloed op de waarde van de woning en soms zelfs op de hoogte van de rente van de hypotheek.

Zelf uw energielabel bepalen

U krijgt alleen een geldig definitief energielabel wanneer u een erkende energieprestatie-adviseur inschakelt. Dat is nodig bij verkoop of verhuur van het huis. Bent u alleen nieuwsgierig naar het label en wilt u een indicatie, dan kunt u zelf ook een inschatting maken.

Wilt u wel een geldig label, dan kunt u een energielabel deskundige inschakelen. Die mag u zelf kiezen. U kunt zoeken naar iemand uit uw eigen regio en kijken naar de prijs die gehanteerd wordt. Elke adviseur bepaalt z’n eigen prijs, maar meestal ligt deze rond de € 200.

De adviseur bekijkt uw woning en let vooral op hoe uw huis is geïsoleerd, of u dubbel glas heeft, een warmtepomp of zonnepanelen en hoe de warmwatervoorziening is geregeld. De adviseur maakt een rapport, waarop het label wordt gebaseerd. In het rapport staan ook aanbevelingen over hoe u nog verder kunt verduurzamen en een beter label kunt krijgen.

Online gemakkelijk uw energielabel bepalen

Er zijn verschillende online tools die u kunnen helpen bij het bepalen van uw energielabel. Of uw huis een geldig energielabel heeft, kunt u nagaan op www.energielabelchecker.nl. Mocht u geen geldig label hebben, dan kunt u op deze site ook een energie-adviseur uitkiezen.

Zelf een inschatting maken om een beeld te krijgen van uw situatie, zonder dat u meteen een adviseur inschakelt voor een nieuw label, kan ook online. U kunt uw eigen inschatting ook gebruiken als voorbereiding op het bezoek van de adviseur.

Veelgestelde vragen in het kort

Wat is mijn energielabel?

Wat uw energielabel is, kunt u zelf berekenen of opvragen via hiervoor bestemde websites. Zo ziet u of uw huis een geldig energielabel heeft en kunt u zonodig een energie-adviseur kiezen.

Kan ik zelf een energielabel deskundige kiezen?

Ja, u kunt zelf een energielabel deskundige kiezen. U moet er wel op letten dat de adviseur een erkend energieprestatie-adviseur is.

Hoe kan ik mijn energielabel opvragen?

U kunt uw energielabel opvragen via websites zoals www.energielabelchecker.nl Heeft uw huis geen geldig, definitief label, dan wordt dat hier aangegeven.