Huis verkopen Huis verkopen na erfenis Direct weten hoeveel u moet betalen

Erfbelasting huis berekenen: hoe werkt dat?

Auteur:
20-12-2021 (laatst bijgewerkt: 25-05-2023)
Leestijd: 2-3 minuten

Of u nu een huis erft of u samen met uw ouders voorbereidt op later, het is prettig te weten hoe het zit met de erfbelasting. In principe betalen erfgenamen erfbelasting over geld dat zij erven. Dat geldt ook voor het erven van een huis. Er zitten wel grote verschillen tussen de hoogte van de erfbelasting, afhankelijk van het te erven bedrag en de relatie tussen erfgenaam en overledene.

Ook bij het erven van een woning moet er erfbelasting betaald worden. Maar hoe kunt u de erfbelasting voor het huis berekenen? Deze waarde wordt bepaald door de hypotheekschuld van de WOZ-waarde af te trekken. Let erop dat de fiscus deze waarde meetelt bij de totale erfenis. Dat is van belang als u ook een geldbedrag nalaat.

Hoe wordt de erfbelasting berekend?

De partner van een overledene betaalt het lage percentage erfbelasting als het bedrag de vrijstelling (€ 680.645) overschrijdt. De kinderen van een overledene betalen erfbelasting als het bedrag de vrijstelling van € 21.559 overschrijdt. Daarna hoeft u pas de erfbelasting voor het huis te berekenen. In 2022 betaalt u als partner of kind 10% erfbelasting. Als u meer dan € 128.751 erft, gaat het percentage omhoog, namelijk naar 20%.

Als u geen partner van de overledene bent, maar wel een bedrag of een woning erft, betaalt u meer erfbelasting. Bij een bedrag lager dan € 128.751 is dat 10% voor kinderen en 18% voor kleinkinderen. Komt het bedrag hoger uit, dan loopt het percentrage erfbelasting zelfs op tot 20% of 36%.

Broers, zussen of ouders betalen zelfs 30% of 40% bij overschrijding van het drempelbedrag. Ook hiervoor geldt dat u alleen erfbelasting betaalt als het bedrag boven de vrijstelling uitkomt. Met deze uitgangspunten kunt u zelf de erfbelasting voor het te erven huis berekenen.

Erfbelasting huis laten berekenen

Natuurlijk wilt u zoveel mogelijk overhouden van de erfenis. Door slim om te gaan met het erfrecht is dat mogelijk. Kies bijvoorbeeld voor een schenking op papier. Hierbij schenkt u uw woning bij leven aan uw kind of kinderen, waardoor zij later geen erfbelasting hoeven te betalen Een financieel adviseur kan voor u de erfbelasting van de woning berekenen.

Om dat te doen heeft u de WOZ-waarde nodig, die kunt u opvragen bij uw gemeente. Let op: de WOZ-waarde is niet gelijk aan de vraagprijs voor een woning. De gemeente stelt de WOZ-waarde elk jaar vast, en vaak is die lager dan de marktwaarde of vraagprijs.

Veelgestelde vragen in het kort

Waar moet ik erfbelasting over betalen?

U betaalt erfbelasting over het bedrag dat u erft dat boven de vrijstellingsdrempel uitkomt. Als u de erfbelasting over het huis berekenen wilt, moet u ook de waarde van de woning die u mogelijk erft bij het totaal optellen. U neemt daarvoor de WOZ-waarde, minus de hypotheekschuld.

Hoe kan ik de erfbelasting over een huis berekenen?

Dat hangt af van uw relatie met de overledene en uw vrijstelling. Stel, u bent kleinkind en u erft een woning met een waarde van € 250.000. Dan bent u slechts voor € 21.282 vrijgesteld en betaalt u bovendien het hoge tarief van 36%. Zo kunt u de erfbelasting over het te erven huis gemakkelijk zelf berekenen.

Hoe kan ik mijn huis voordelig overdragen aan mijn kind?

U wilt een huis overdragen aan uw kind of kinderen, zonder dat zij een hoog tarief erfbelasting hoeven te betalen? Kinderen zijn voor een veel lager bedrag vrijgesteld van het betalen van erfbelasting dan partners, namelijk € 21.282. Een schenking op papier kan in dat geval een goede keuze zijn.